Yeni Doğum Yapan Annelere Bebekleriyle Evde Geçirecekleri İlk Günler İçin Tavsiyeler

Büyük bir sabırsızlıkla bebeklerini kucaklarına almak için gün sayan anne adayları, doğumun ardından bebekleriyle birlikte eve dönüyor. Özellikle ilk çocuğunu kucağına alan anneler bu süreçte biraz zorlanabiliyorlar. Hayatınıza yeni giren ancak daima bir parçanız olacak bebeğinizle evde geçireceğiniz ilk günler için bazı tavsiyeler sıraladık.

Yeni Doğum Yapan Annelere Bebekleriyle Evde Geçirecekleri İlk Günler İçin Tavsiyeler

1. Bebeğiniz eve gelmeden önce tüm hazırlıklarınızı tamamlayın

Bebeğiniz için aylar öncesinden evinizi dekore etmeye başlamış, onun kullanacağı yeni eşyaları mutlaka almışsınızdır. Ancak doğumdan önce yapmanız gereken bir şey daha var. O da bebeğinizin eve geldiğinde kullanacağı tüm eşyaları yıkayıp hazırlamak. Tüm kıyafetleri yıkayıp ütüleyerek hazırlayın, biberonları steril hale getirin. Onun odasını ve beşiğini tozdan arındırın. Anneliğin ilk birkaç gününde çok yoğun olacağınız için bunları önceden yapmanız size kolaylık sağlar.

2. Uykusuz geceleriniz olabilir...

Doğum oldukça yorucu bir süreç. Bebeğiniz yeni doğduğunda ise bu yorgunluğu atmak için pek vakit bulamayabilirsiniz. Çünkü yeni doğan bebeklerin uyku düzeni oldukça değişkendir ve 2 - 3 saatte bir uyanabilirler. Başlangıçta özellikle geceleri bu durum sizi yorabilir. Bu nedenle eşinizle dönüşümlü olarak hareket etmelisiniz. Biliyoruz, uygulaması pek kolay değil ancak mümkün olduğunca bebeğiniz uyuduğunda siz de uyumaya çalışın.

3. Yeni doğan bebek bakımı hakkında daha fazla bilgi edinin

Hamileliğiniz süresince muhtemelen bebek bakımı hakkında bilgi edinmişsinizdir. Ancak atladığınız bazı detaylar olabilir. Bebeklerin cilt bakımı da bunlardan biri. Yeni doğan bebeklerin cildi henüz gelişmediği için özellikle doğumdan itibaren 1 ay boyunca bebeklerin cilt bakımı büyük önem taşıyor. Bebeğiniz doğduğunda neredeyse tüm vücudu beyaz ve kremsi bir tabaka ile kaplı olacak. Verniks kazeoza denilen bu madde, bebeğinizin vücut ısısını dengede tutmaya ve onu enfeksiyonlardan korumaya yardımcı olur. Uzmanlar bu tabakanın cilt tarafından emildikten sonra çıkarılmasının daha doğru olduğunu söylüyor.

4. Bebeğinizin oda ısısını iyi ayarlamaya özen gösterin

Yeni doğan bebekler mikroba açıktır. Bu nedenle evinizin sık sık havalandırılması ve evin içerisindeki havanın kuru olmaması çok önemli. Bebeğinizin oda ısısının 22-24 derece civarında olması öneriliyor. Bu sıcaklığı aşmak ise vücutlarının aşırı ısınmasına sebep olabilir. Özellikle kış aylarında eviniz ziyaretçi akınına uğradıysa sıcak ve havasız ortamların bebeğinize iyi gelmeyeceğini bilin ve evi havalandırmayı ihmal etmeyin.

5. Emzirme sıklığına dikkat etmeye çalışın

Doğumdan sonra anne ve bebek için en önemli süreç emzirme ile başlıyor. Emzirmeye genellikle doğumdan sonra ilk yarım saat içerisinde başlanması tavsiye ediliyor. Emzirme konusunda bilgili olmak ve doğru emzirme pozisyonunu bulmak da önemli. Aksi halde annelerin göğüslerinde tahriş meydana gelebiliyor. Uzmanlar yeni doğan bebeklerin 2- 3  saatte bir emzirilmesini öneriyor. Eğer zorlanıyorsanız, doktorunuza danışarak göğüs pompası gibi bir alternatif için fikir alabilirsiniz.

*En iyi elektrikli göğüs pompaları için tıklayın!

6. Sürecin başından itibaren eşinizden destek isteyin

Bebek yalnızca annenin sorumluluğunda değil. Ebeveynler olarak babaların da bebek bakımına dahil olması gerekli. Bu nedenle sürecin başından itibaren eşinizden destek isteyebilirsiniz. Bez değiştirme gibi konularda daha fazla sorumluluk alabilirler. Bu hem bebeğin babanın sıcaklığını hissetmesi hem de annenin yükünün hafifletilmesi için büyük önem taşıyor.

7. Banyo konusunda acele etmeyin

Göbek kordonu ne kadar hızlı kurursa o kadar çabuk düşer, bu nedenle banyo için acele etmeyin. Ancak doktorunuz aksini söylemedikçe, bebeğinizin ilk banyosunu göbek bağı düştükten sonra yaptırabilirsiniz. Eğer göbek kordonu düşmediyse ya da düştüyse o bölgeye dikkat etmenizde yarar var. Banyo ve diğer cilt bakım uygulamaları derinin pH derecesini değiştireceği için bebeğinizin cilt yapısına uygun seçimler yapmanız önemli. Bunun yanı sıra her yıkamada şampuan gibi kimyasal ürünler kullanmanıza gerek yok. Organik ürünlerle veya yalnızca su ile bebeğinizi rahatlatabilirsiniz.

 
8. Doğumdan sonra ilk birkaç hafta size yardımcı olması için yakınlarınızdan destek isteyin

Hamilelik ve doğum oldukça zorlu bir süreç. Özellikle doğumun ardından direkt eve geldiğinizde hem bebek bakımı hem de ev işleri nedeniyle dinlenmeye fırsat bulamayabilirsiniz. Zamanla bu tempoya alışıp çok daha rahat hareket edeceksiniz ancak en azından ilk birkaç hafta yakınlarınızdan size destek olmalarını isteyebilirsiniz.

9. Kendinize bir “ilk hafta paketi” hazırlayın

Doğumdan sonraki ihtiyaçlarınız için kendinize bir hayatta kalma paketi hazırlayabilirsiniz. Bebeğiniz için gerekli olan şeyler zaten hazırdı ancak ya siz? Doğumun ardından su tüketimi oldukça önemli. Mümkün olduğunca su içmeye özen göstermelisiniz ancak her zaman mutfağa gidecek vakti bulamayabilirsiniz. Bu nedenle kendinize bir su şişesi almalısınız ve yanınızdan ayırmamalısınız. Bunun yanı sıra bir emzirme sütyeni de size büyük fayda sağlar. Enerjinizi korumak için protein ağırlıklı atıştırmalıkları da depolayabilrsiniz. Öte yandan emzirirken belinizi desteklemek için kendinize rahat bir yastık almayı düşünebilirsiniz. Ayrıca doğumun ardından ilk birkaç gün kanama olabileceğinden evde mutlaka hijyenik ped de bulundurmaya dikkat edin.

Bu içerik Listelist.com tarafından hazırlanmıştır.