Doğum Sonrası Stres Bozukluğu Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?
Hamilelik birçok kadın için heyecan verici bir süreç. Bu süreçte anne adayları heyecanla birlikte endişe de duyuyor. Hamilelik sürecinin sağlıklı geçmesi, doğum süreci ve daha birçok konu anne adaylarının endişe duymasına neden oluyor. Bu süreç ise anne adaylarını hem fiziksel hem de psikolojik olarak etkiliyor ve doğumun ardından travmaya neden olabiliyor. Doğum sonrası stres bozukluğu nedir, belirtileri nelerdir, nasıl tedavi edilir? Birlikte bakalım.
Doğum Sonrası Stres Bozukluğu nedir?
Pek çok kişi kaza ya da birini kaybetme gibi durumların ardından travma sonrası stres bozukluğu yaşayabiliyor. Tıpkı buna benzer bir şekilde dünyada pek çok kadın doğum yaptıktan sonraki süreçte, travma sonrası stres bozukluğu belirtileri gösteriyor. Doğum, bir kadının hayatındaki en yoğun ve duygusal deneyimlerden biri. Travmatik doğum deneyimleri ciddi psikolojik bozukluklara neden olabiliyor. Son zamanlarda yapılan araştırmalar, önemli sayıda kadının travma sonrası stres bozukluğu (TSSB) geliştirebileceğini, bazı durumlarda da bunun alt sendrom şeklinde olduğunu gösteriyor.
Doğum Sonrası Stres Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?
Doğum anında duygusal olarak çok yoğun deneyimler yaşayan ve çok fazla etkilenen kadınlar, o andaki hislerini tekrar tekrar yaşayabiliyorlar. Doğum sonrası stres bozukluğunda, travma sonrası stres bozukluğuna benzer belirtiler ortaya çıkıyor. Bu belirtiler ise şu şekilde;
- Kabus görme
- Uykusuzluk
- Travma anını süreli hatırlamak
- Ana adapte olamamak
- Üzgün ve gergin hissetmek
Doğum Sonrası Stres Bozukluğu Kimlerde Görülüyor?
Bu durum genellikle doğum sırasında aşırı endişeli olan, kendi ya da bebeğinin sağlığı ile ilgili kaygı yaşayan, doğumun kontrollü gerçekleşmediğini düşünen kadınlarda daha sık görülüyor. Aynı zamanda bireyin psikolojik geçmişi de bu riski artırıyor.
Doğum Sonrası Stres Bozukluğu Tedavisi Nasıl Yapılıyor?
Doğum sonrası stres bozukluğu tedavisi, ilaçla ya da bilişsel terapi yoluyla yapılıyor. Ancak bu durumu yaşayan kişinin bir uzmana başvurması gerekiyor. Tedavi, kişinin psikolojik geçmişine ve o anki durumuna göre şekilleniyor. Tabii ki kişinin yakınlarına da çok büyük iş düşüyor. Travma yaşayan yakınlara destek olmak için hassas davranmaları gerekiyor.
Bu içerik Listelist.com tarafından hazırlanmıştır.