Doğum Sonrası Çatlaklar Nasıl Geçer?
Hamilelikte oluşan çatlaklar, cildin bebeğe uyum sağlamak için gerilmesinden kaynaklanır. Kadınların neredeyse %90’ında gelişen bu çatlaklar pembemsi, kırmızımsı, kahverengimsi veya morumsu görünebilir. Doğumdan sonra zamanla görünümü hafiflese de genellikle kalıcı olarak geçmezler. Anneliğin güzel bir hatırası olan bu izleri bazı kadınlar umursamasa da bazıları rahatsız olabilmektedir. Peki, doğum sonrası çatlaklara ne iyi gelir? Hamilelikte oluşan çatlaklar nasıl geçer? Sizler için hazırladığımız bu yazıda, hamilelik çatlakları için bazı tedavi yöntemlerinden bahsettik. Hazırsanız başlayalım!
Hamilelikte Çatlak Neden Olur?
Çatlaklar, aslında hamilelik sırasında cildin altındaki destekleyici doku katmanlarında meydana gelen küçük yırtıklardır. Gebelikte çatlak olup olmaması cildin elastikiyetiyle ve genetikle çok ilgilidir. Bununla birlikte sağlıksız beslenme, hareketsiz yaşam, yeteri kadar su içilmemesi ve cildin nemlendirilmemesi gibi dış faktörler cilt çatlaklarının oluşumuna zemin hazırlayabilir. Son olarak hamilelik sırasında ne kadar ve ne hızda kilo alındığı çatlakların yoğunluğu konusunda belirleyici bir faktör olarak karşımıza çıkar. Zira hızlı ve fazla kilo alımı kişiyi çatlaklara daha yatkın hale getirir.
Hamilelerin yaklaşık %90’ında meydana gelen cilt çatlakları genellikle karın, kalça, uyluk veya göğüs bölgesinde belirir. Pembe, kahverengi, kırmızı ve hatta bazen morumsu bir renge sahip olabilen bu çatlaklar, çoğu zaman ikinci trimesterin sonu, üçüncü trimesterin başı gibi ortaya çıkar.
Hamilelik sırasında bol su içerek cildi içeriden nemlendirmek, C ve D vitamini açısından zengin beslenmek, doktor onay veriyorsa gebeliğe uygun sporlar yapmak, cildi hekimin önerdiği kremlerle nemlendirmek ve masaj yapmak hamilelikte çatlak oluşumunu hafifletse de cilt çatlakları daha çok cildin elastikiyetiyle ve genetikle ilgilidir. Bu nedenle her önlemi alsanız dahi çatlaklarınız oluşabilir. Bu durumdan rahatsız olursanız doğumdan sonra bir dermatolog ile görüşerek uygun tedaviler alabilir, çatlak izlerini en hafif hale getirebilirsiniz. Gelin şimdi, hamilelikte oluşan çatlaklar için uygulanabilecek etkili tedavilere birlikte bakalım.
Hamilelikte Badem Yağı Kullanmak Güvenli mi?
Doğum Sonrası Çatlaklar Nasıl Geçer?
Doğum sonrası çatlaklar nasıl geçer sorusu, doğum yapan pek çok kadının yanıtını merak ettiği bir sorudur. Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki, doğum sonrası çatlaklardan tamamen kurtulmanın bilimsel olarak kanıtlanmış herhangi bir yolu yoktur. Ancak çatlakların görünümünü iyileştirmek ve çevredeki cilde uyumunu sağlamak için uygulanan çeşitli tedavi yöntemleri bulunuyor. Gelin şimdi doğum sonrası çatlak tedavisi için başvurulabilen bu yöntemlere birlikte bakalım.
1. Cildinizi İçeriden ve Dışarıdan Nemlendirin
Çatlakların oluşmasını önlemek veya görünümlerinin iyileşmesini sağlamak için yapılabilecek en iyi şey cildin nemli olmasını sağlamaktır. Bunun için gün içinde ortalama 2 – 2,5 litre su içildiğinden emin olunmalıdır. Ayrıca cildi dışarıdan nemlendirmek için çeşitli losyonlardan ve kremlerden faydalanılabilir. Bu noktada her ürüne güvenmemek ve ürünlerin içeriğine dikkat etmek çok önemlidir. Bu nedenle mutlaka bir dermatoloğa danışılmalı ve içeriğinde çatlak görünüme fayda sağlayabilecek bileşenler olan ürün tavsiyesi alınmalıdır. Hyaluronik asit ve tretinoin içeren topikal kremlerin cildin kolajen üretimini artırmaya ve erken dönemde çatlakların görünümünü iyileştirmeye yardımcı olabileceğini gösteren bilimsel çalışmalar olsa da topikal kremlerden mucizevi bir sonuç beklemek doğru olmayacaktır.
2. Lazer Tedavisi
Dermatologların hamilelik sonrası çatlak tedavisi için uygulayabilecekleri bir dizi kozmetik prosedür bulunuyor. Bunlara kimyasal peeling, mikrodermabrazyon ve lazer tedavisi de dahildir. Dermatologlar daha iyi sonuç almak için birden fazla yöntem kullanabileceği gibi çatlakların şiddetine göre tek bir yöntem de seçebilir. Hepsi çeşitli faydalar sunsa da en etkili tedavilerden biri lazerdir. Zira lazer tedavisinde cilt hücrelerini onarmak ve yenilemek için cildin alt katmanlarına derinlemesine ulaşmak adına ışık kullanılır. Bu, hasarlı dokuyu onarmak için kolajen üretimini teşvik ederek daha pürüzsüz, dokusu ve rengi iyileştirilmiş bir cilt elde etmenizi sağlar. Lazer tedavisi hamilelikte oluşan çatlakları tamamen ortadan kaldırmasa da önemli ölçüde görünümlerini iyileştirir.
3. Mikro İğneleme & PRP
Mikro iğneleme, cilt onarımını ve kolajen üretimini teşvik etmek amacıyla cildin küçük iğnelerle uyarıldığı bir tedavi yöntemidir. Özellikle lazerle veya PRP ile kombine tedavi yapıldığında sonuçları çok daha etkili olmaktadır.
Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir: