Gebelerin Yedikleri Yiyecekler Doğum Lekesinin Oluşma Nedeni mi?
Pek çok bebeğin cildinde, doğduğunda var olan veya doğumu takip eden günlerde, farklı renklerde oluşan lekeler, doğum lekesi olarak adlandırılmaktadır. Uzmanlar tarafından geniş bir açıda incelenmesi gereken bir hastalık olarak tabir edilen doğum lekeleri, oluşma nedenlerine göre değerlendirilir. Doğum lekesi bulunan bebeğinizin öncelikle çocuk doktoru tarafından muayene edilmesi daha sonra gerekli görüldüğü takdirde konuyla ilgili uzman hekime başvurulması önerilir. Doğum lekesi; bebeğinizin vücudunun herhangi bir yerinde görülen yüzeysel damar yapılanması olarak görülebileceği gibi deriye renk veren melanosit pigmentinin bazı noktalarında odaklanarak farklı renkler ve şekillerde de görülebilmektedir. Doğum lekesi oluşma nedenleri, nasıl geliştiği ve diğer cilt hastalıklarından nasıl ayırt edilmesi gerektiği uzmanlar tarafından şu şekilde ifade edilir.
Bebeklerde Doğum Lekesi Oluşma Nedenleri
Bebeklerde görülen doğum lekesinin nasıl geliştiği ve diğer deri hastalıklarından nasıl ayırt edilebileceği konusunda uzun süredir çalışmaların yapıldığını ifade eden uzmanlar, günümüzde hala bu konuyla ilgili aydınlatılmamış noktaların olduğunu belirtirler. Doğum lekesinin oluşma nedenleri olarak, halk arasında anne adayının aş ermesi ve canının çektiği yiyeceği yiyememesi olarak gösterilir. Bu durum sonrasında da bebeğin vücudunda aşerilen şeyin şeklinde izin oluştuğu söylenir.
Doğum Lekesine Teşhis - Tanı Koyma
Uzmanlar, doğum lekesine doğru teşhisin konulmasıyla ilgili olarak lekenin ne zaman ve nasıl oluştuğunu ve zaman içerisindeki büyümesinin izlenmesinin önem taşıdığını ifade ederler. Doğumda fark edilmeyip, sonradan büyüme ihtimali olan lekelerin tanısının konulması için bebeğin tamamen soyularak muayene edilmesi gerektiği belirtilir. Detaylı yapılan teşhis işleminde lekenin durumuna göre, iç organ anomalisi olup olmadığının anlaşılabilmesi için gerekli görüldüğü durumlarda doppler ultrasonografisi, manyetik rezonans (MR), sintigrafi, bilgisayarlı tomografi gibi detaylı görüntüleme yöntemleri uygulanabilmektedir.
Lekelerin Sebebi Damarsal Kaynaklı Olabilir
çocuk cerrahisinin konusuna giren doğum lekeleri genellikle damarsal kaynaklı olarak ortaya çıkabilmektedir. Damarsal kaynaklı doğum lekelerinin gözlemlenmesi ve tedavisi için doğru tanının konması gerektiği belirtilir. Doğru tanının yapılmaması durumunda gereğinden erken ve yanlış girişimlerde bulunmanın yanı sıra önemli bozukluklar da gözden kaçırılabilmektedir. Uzmanlar doğum lekesinin tanısı ile ilgili olarak, doğum lekelerinin ne kadar gözle görülebilen sorun olsa da bazı durumlarda buz dağının görünen kısmını oluşturduğunu unutmamak gerektiğine dikkat çekerler. Tanı aşamasında lekelerin sayısının fazla olması yanında yerleştiği bölgenin kritik olup olmadığının da önem taşıdığı ifade edilir.
Doğum Lekesi Çeşitleri ve Adları
Bebeklerde görülen doğum lekeleri çok çeşitlidir. Ve bu çeşitlere göre farklı adla adlandırılır. Buna göre;
- Çilek hemanjiyomu
- Şarap lekesi
- Melek öpücüğü
- Pigment bozukluğu
- Moğol lekesi
Doğum Lekesinde Annenin Yediklerinin Etkisi Var mıdır?
Doğum lekesi oluşma nedenleri ile ilgili halk arasında çeşitli görüşler mevcuttur. Buna göre bazı görüşlerde, bebekte oluşan lekelerin oluşma şeklinin anne adayının aşerdiği yiyeceği yememesi sonucu oluştuğu iddia edilirken, diğer görüşlerde de anne adayının izinsiz olarak başka bir kişinin yiyeceğini yediği için oluştuğu iddia edilir. Bu gibi asırlardır süre gelen iddialara rağmen doğum lekelerinin nedenin tam olarak bilinmemesinden dolayı hala inanıldığına dikkat çekilir. Uzmanlar ise, doğum lekelerinin kalıtsal olabileceği hakkında görüş bildirmektedirler.