Doğum Kusurlarına Neden Olabilen 5 Enfeksiyon
Hamilelik sırasında bazı enfeksiyonlar doğum kusurlarına neden olabilir. Anne adayında semptomlara yol açmayan veya hafif semptomlara neden olabilen enfeksiyonlar, yenidoğan bebeklerde ciddi sonuçlar doğurabilir. Örneğin bazı enfeksiyonlar düşük, ölü doğum, erken doğum veya bebekte çoklu organ yetmezliği gibi sorunlara yol açabilmektedir. Bu nedenle anne adaylarının hamile kalmadan önce çeşitli taramalardan geçmesi, aşı gibi önleyici tedbirler alması ve hamileliği sırasında hijyen kurallarına dikkat etmesi oldukça önemlidir. Peki, gebelikte enfeksiyon hastalıkları arasında en tehlikeli olanlar hangileri? Hamilelikte enfeksiyon bebeği nasıl etkiler? Sizler için hazırladığımız bu yazıda; doğum kusurlarına neden olabilen 5 enfeksiyonu listeledik. Hazırsanız başlayalım.
1. Sitomegalovirüs Enfeksiyonu
Sitomegalovirüs, enfekte olan kişiyle aynı havanın solunması sonucu bulaşabileceği gibi tükürük, idrar, dışkı, kan nakli, anne sütü, vajinal salgı ve sperm gibi vücut salgıları yoluyla da bulaşabilir. Buradan da anlaşılacağı üzere sitomegalovirüs ile her yerde karşılaşılabilir ve kaçınmak kolay olmayabilir. Ancak küçük çocukların enfeksiyonu bulaştırma riski daha yüksek olduğundan, hamilelerin özellikle küçük çocuklarla yakın temastan kaçınması enfeksiyon riskini azaltabilir.
Hamilelik sırasında anne adayının CVM enfeksiyonu kapması, bebeğe de bulaşma riskini artırır. Doğumda çoğu çocukta CMV belirtileri ile karşılaşılmaz ancak bazı yenidoğanlarda konjenital CMV semptomları görülebilir. Doğumda enfeksiyon belirtileri gösteren bebeklerin işitme kaybı, görme kaybı veya zekâ bozuklukları gibi sorunlarla karşılaşma ihtimali yüksektir. Ayrıca diyabet ve tiroid riskini de artıran CMV enfeksiyonunun neden olabildiği bu komplikasyonların ortaya çıkması yıllar alabilir. Doğumda CMV ile enfekte olan ancak semptom göstermeyen bebeklerde ise bu tür problemler görülme riski çok daha düşüktür.
Konjenital CMV belirtileri ise şunlardır:
- Karaciğer ve dalak büyümesi
- Retina iltihabı
- Düşük doğum ağırlığı
- Mikrosefali
- Nöbetler
- Döküntüler
- Sarılık
2. Kızamıkçık Virüsü Enfeksiyonu
Kızamıkçık virüsü, özellikle hamileliğin ilk 3 ayında çok risklidir. Zira erken dönemde düşük gibi ciddi komplikasyonlara yol açabilir. Canlı doğan bebeklerde ise doğuştan kızamıkçık sendromu adı verilen bir hastalık gelişebilir. Konjenital kızamıkçık sendromu; göz, kulak, kalp kusurlarının yanı sıra mikrosefaliye, otizme veya zihinsel/ motor becerilerde gecikmeye neden olabilir. Bu kalıcı sorunlarla birlikte tedavi edilebilen karaciğer ve dalak büyümesi gibi komplikasyonlar da gelişebilir. Kızamıkçık virüsünün neden olduğu enfeksiyonu önlemenin en iyi yolu ise aşıdır. 2011 yılında yapılan bir araştırmada, 2001 ile 2010 yılları arasında 16.600 konjenital kızamıkçık sendromunun kızamıkçık aşısı ile önlendiği açıklanmıştır. Bu nedenle gebelik öncesi anne adaylarının kızamıkçık bağışıklığı olup olmadığını test etmek oldukça önemlidir. Bağışıklığı olmayan kadınlar gebelikten önce kızamıkçık aşılarını yaptırabilir, hamile olup kızamıkçığa bağışıklığı olmayan anne adayları ise gebelikten sonra aşılanabilirler.
3. Herpes Virüsü Enfeksiyonu
Hamilelik sırasında geçirilen Herpes enfeksiyonu yenidoğan bebeklerde ciddi sorunlara yol açabilir. Gebelik; düşük doğum ağırlığı, erken doğum veya kayıpla sonuçlanabilir. Yenidoğanın Herpes enfeksiyonu gebeliğin sonuna doğru, doğum sırasında veya doğumdan hemen sonra daha ciddi tablolara yol açar. Bu süreçte enfeksiyona yakalanan bebeklerde retina iltihabı, makrosefali veya hidrosefali gibi rahatsızlıklar görülebilir. Hidrosefali, beyin omurilik sıvısının aşırı birikmesiyle ve ventrikül adı verilen boşlukların anormal şekilde genişlemesiyle sonuçlanan bir hastalıktır. Bu genişleme, beyin dokusu üzerinde potansiyel olarak zararlı bir baskı oluşturabilir ve bebeğin gelişimini olumsuz etkileyebilir.
Anne adayı, hamileliği sırasında ilk kez Herpes virüsü ile tanışıyorsa bu tablo bebek için en riskli tablodur. Bu durumda hekim gözetiminde antivital ilaçlar kullanılabilir. Bununla birlikte doğum yolunda aktif bir enfeksiyon mevcutsa, hekim sezaryen doğum yapılmasına karar verebilir.
4. Toksoplazma Enfeksiyonu
Toksoplazma enfeksiyonu, genellikle enfekte olmuş kemirgenleri veya kuşları yiyen kediler aracılığıyla insanlara bulaşır. Amerika Birleşik Devletleri’nde 6 yaş ve üzeri nüfusun %11’inin toksoplazmaya maruz kaldığı düşünülüyor. Bununla birlikte enfeksiyonun genellikle sıcak, nemli ve alçak rakıma sahip ülkelerde daha yaygın olduğu biliniyor. Toksoplazma enfeksiyonu hamilelik sırasında bebeğe geçip doğum kusurlarına neden olabildiğinden, hamilelik sırasında anne adaylarının kedi dışkısıyla temas kurmaması gerekiyor. Eğer evde kedi besleniyorsa, dışkı temizliğinin evdeki başka kişilere devredilmesi, el ve ev temizliği sıklığının da artırılması öneriliyor.
Kedi dışkısı dışında toksoplazmanın bulaşabileceği diğer kaynaklar ise pişmemiş et, kirli su ve topraktır. Bu nedenle eti iyi pişmiş yemeli, kaynağı belli olmayan suları içmemeli ve toprakla uğraşırken mutlaka eldiven takmalısınız. Ayrıca çiğ ete dokunduktan sonra ellerinizi iyice yıkamalısınız.
Tipik olarak gebelikte toksoplazma enfeksiyonu anne adayına ne kadar erken bulaşırsa, ortaya çıkan hastalık da o kadar tehlikeli olur. Hızlı ve uygun tedaviyi alan bebeklerin ise %70 kadarı normal gelişimlerine devam eder. Yenidoğanlarda toksoplazma enfeksiyonunun potansiyel etkileri şu şekilde sıralanabilir:
- Kafa içi basıncının artması,
- Hidrosefali,
- Mikrosefali,
- Düşük kan şekeri,
- Oksijen eksikliği,
- Görme problemleri.
5. Zika Virüsü Enfeksiyonu
Zika, Aedes sivrisinekleri tarafından bulaşan bir enfeksiyondur. Ayrıca enfekte olmuş kişilerle korunmasız cinsel ilişki yoluyla da yayılabilir. Anneden fetüse geçebilen bu enfeksiyon, bebekte mikrosefali ve diğer beyin anomalileri başta olmak üzere çeşitli doğum kusurlarına yol açabilir. Şimdilerde aşısı üzerine çalışılıyor olsa da Zika enfeksiyonunun spesifik bir tedavisi bulunmuyor. Bu nedenle anne adaylarının Zika enfeksiyonunun yaygın olduğu bölgelere seyahat etmemeleri öneriliyor. Ayrıca riskli bölgelerde bulunan anne adaylarının, doktor önerisiyle böcek kovucu ilaçlar kullanması ve enfekte olmuş eşleriyle korunmasız cinsel ilişkiden uzak durması da Zika virüsüne karşı alınabilecek diğer önlemlerdir.
Bu yazımız da ilginizi çekebilir:
Anne Karnında Teşhis Edilebilen 10 Önemli Hastalık
Kaynak: 1