Doğum Korkusu Nasıl Yenilir?

Doğum Korkusu Nasıl Yenilir?

Doğum korkusu hemen her anne adayının duyduğu endişelerden birisidir. Özellikle ilk defa anne olacak gebeler hiç bilmedikleri bu duyguyu yaşamaktan korku duyabilirler. Bir de bu korkuya etraflarından duydukları kötü doğum hikayeleri eklenirse anne adaylarının normal doğum korkuları hat safhaya çıkabilir. Doğum korkusunun fobiye dönüşmesi durumunda Tokofobi adını alır ve anne adayının farklı tepkiler göstermesine neden olur. Tokofobi, anne adayının hamile kalmaktan ve doğum yapmaktan korkması olarak da tanımlanır. Doğum korkusu neden olur? Uzmanlar, pek çok kadında görülen doğum korkusunun çevreden duyulan abartılı hikayelerin tetiklediğini ve bu korkunun oluşmasına zemin hazırladığı söylerler. Özellikle ilk doğumu olan hamilelerin doğumdan biraz korkmaları normal olarak karşılanırken, söz konusu korkunun ciddi boyutlara ulaşması durumunda mutlaka bir uzmanla görüşmek gerektiği vurgulanır. Peki doğum korkusu nasıl yenilir? İşte doğum yapmaktan duyulan korkuyu ve hamilelik korkusunu yenmenin yolları ve uzman tavsiyeleri...  

Doğum Korkusunu Yenmek İçin O Muhteşem Ana Odaklanın

Doğum yapmaktan korkan anne adaylarına uzmanlar kendilerini doğum anına değil, bebekleri ile karşılaşacakları o muhteşem ana odaklanmalarını isterler. Ayrıca milyonlarca kadının doğum yaptığını ve üstellik sadece bir defa değil birden fazla doğum yaptıklarını düşünmelerini isterler. Eğer bazı annelerin anlattıkları gibi bu anneler öyle korkunç acılar çekselerdi ikinci, üçüncü  doğumu yapabilirler miydi?

Hayatın Mucizeleri Arasında En Sık Yaşananı

Doğum aslında anne ve bebeklerin ilk tanıştıkları andır. Hayatın pek çok mucizesi arasında belki de en sık yaşananı olan doğum, aynı zamanda bir erkeğin kendini dünyanın en mutlu insanı olarak gördüğü o tarif edilemez dakikaların bütünüdür. O güne kadar yaşadığınız tüm sıkıntılar, dünyanın en muhteşem, en masum, en savunmasız canlısını kucağınıza aldığınızda bir anda hafızanızdan silinip gider.

Doğum Korkusunun Temelinde Yeteri Kadar Bilgi Sahibi Olmamak Yatar

Özellikle ilk kez gebelik yaşayan anne adayları doğum öncesinde gerek karşılaştıkları sağlık sorunları gerekse hormonlarında meydana gelen değişimler sonrasında yaşadıkları psikolojik problemeler nedeniyle stresli günler yaşarlar. Yaşadıkları bu gerginliğin en büyüğünü doğum korkusu oluşturur.  Daha önce hayatlarında hiç yaşamadıkları bu deneyimin temelinde yeterli bilgi sahibi olmamak veya çevreden edinilen yanlış bilgiler etkisinde kalmak yatar.

 Her Doğum Farklı Yaşanır

Doğum korkusu yaşayan anne adaylarının en büyük korkularının; doğum anında çok acı çekmek, aklını yitirmek, utanılacak bir şey yapma, sakat veya ölü doğum yapmak, ölüm ya da doğumu gerçekleştirilecek olan ekibe güven duymamak olduğunu belirten uzmanlar, bu durumun doğum hakkında yeterli bilgiye sahip olmamaktan kaynaklandığını söylerler. Hele ki bu bilgilere aileden, komşulardan veya yakın arkadaşlardan dinlenilen korkunç doğum hikayelerinin eklenmesi durumunda ortaya iyice içinden çıkılmayacak bir durum çıkar. Oysa ki anne adaylarının unutmamaları gereken en önemli şey, her doğumun farklı yaşandığıdır.

  

Neler Hissettiğinizi Doktorunuza Açık Şekilde Anlatın

Doğum anının yaklaşması, bebeğin büyümesiyle ortaya çıkan vücut ağırlığı, iç organların sıkışması ve hareket olanağının azalması nedeniyle oluşan stres, normal bir gebelik geçiren anne adayının doğum konusundaki endişelerini artırabilmektedir. Söz konusu durumun yaşanması için anne adaylarının neler hissettiklerini doktorların açık bir şekilde anlatmalarında büyük fayda var. Zira doğum konusunda en sağlıklı bilgiyi verecek ve anne adayının bu konuda rahatlamasını sağlayacak öncelikli kişi doktorudur. Doğum hakkında tüm ayrıntıları destekleyici unsurlarla birlikte anlatacak olan doktorunuz kontrolün emin ellerde olduğunu hissetmenizi sağlayacak ve endişelerinizi azaltacaktır. Ancak tüm bu desteklere karşın anne adayı gözünde gittikçe büyüyen endişelerden kurtulamıyorsa, uzmanlar tarafından anne adayının kendine veya bebeğine zarar verebilme olasılığının ortaya çıkabileceğinden mutlaka uzman bir psikologdan yardım alması önerilir.  

Korku Bebeğinizi Olumsuz Etkiler

Uzmanlar, henüz annesinin karnındayken dış dünyayı algılamaya başlayan bebek, gebelik döneminde annesinin yaşadığı stres ve korkuyu sezebildiğini, hamileliğin sonlarına doğru yaşanan doğum korkusunun ve yaşanan stresin büyüklüğüne göre bebeğin olumsuz etkilendiğini belirtiliyor. Söz konusu etkilerin her bebekte farklı şekillerde ortaya çıkmasından dolayı belirtilerin henüz kesin olarak tespit edilmediği belirtilir.   

    

Normal Doğum Korkusu Yaşayan Anne Adayını Rahatlatmanın Yolları

Normal doğum korkusu yaşayan anne adayının yaşadığı korkular yetmezmiş gibi çevresi tarafından yersiz endişeler gibi görülmesinin, gerginliği daha da artırdığını ifade eden uzmanlar, söz konusu durumun hafife alınmamasını, yaşanan olayın doğallığını oraya çıkarmaktan çok manevi desteğin önemli olduğunu vurgularlar. Burada en fazla işin baba adaylarına düştüğünün altı çizilirken, anne adayının eşiyle bu konuyu konuşmasında onun yanında olduğunu hissetmesinde yarar olduğu söylenir. Eşin uzmanlarla yapılacak diyalogların sağlıklı gerçekleşmesi için doktor kontrolüne birlikte gidilmesi tavsiye edilir. Bununla birlikte çiftlerin hamilelik ve doğuma hazırlık eğitimlerine katılmaları da doğum korkusunu azaltmak için tavsiye edilen yöntemlerden birisidir.

Tüm Çabalar Sonuç Vermezse...

Doğum korkusunun günlerini tam anlamıyla bir kabusa çeviren anne adaylarına mutlaka uzman bir psikolog tarafından psikolojik destek almalarında yarar olduğunu söyleyen uzman doktorlar, bunun nedeni olarak doğuma yönelik bu tür kaygıların asıl nedeninin farklı olabileceğine dikkat çekerler. Bu farklılığı ortaya çıkarabilecek ve gerekli tedaviyi yapabilecek tek kişinin psikiyatri uzmanları olduğunu belirtirler. 

Doğum Korkusu ile Baş Etmenin 10 Yolu  için tıklayın...