Eyvah! Doğum Kontrol Hapını İçmeyi Unuttum...
Doğum kontrol hapını içmeyi unuttum diyorsanız, hamilelik konusunda risk almışsınız demektir. Çünkü doğum kontrol hapları, düzenli olarak her gün aynı saatte içilmesi önerilen haplardır. Doğum kontrol hapını içmeyi unutmak, hamileliğin oluşmasını önleyen hormonların vücuda alınmaması anlamına gelir ki bu da hamilelik için önemli bir risk yaratır. Birkaç saatlik gecikme sorun yaşatmasa da saat farkı arttıkça gebelik riski oluşmaktadır. Sizler için hazırladığımız bu makalede; doğum kontrol haplarının çalışma mantığından, doğum kontrol hapının saatini kaçırmak konusuna kadar tüm merak edilenleri derledik.
Doğum Kontrol Hapını İçmeyi Unuttum Ne Yapmalıyım?
Doğum Kontrol Haplarının İşleyiş Mantığı Nedir?
Doğum kontrol haplarının içinde östrojen ve progesteron gibi gebeliği önleyemeye yardımcı olan hormonlar bulunur. Bu haplar, yumurtlamayı durdurarak ve rahim içine sperm geçişini engelleyerek istenmeyen hamileliklerin oluşmasını önler. Doğal kadınlık hormonları olan progesteron ve östrojenin sentetik formlarını barındırırlar. Çoğu doğum kontrol hapı iki hormonu da içerir, bu nedenle kombine oral kontraseptif olarak adlandırılırlar. Kullanımına 1960’lı yıllarda başlanan doğum kontrol hapları, kurallara tam uyularak içilirse gebeliği %99 önler. Hafif aksatmalarda ise koruma başarısı %91’e düşer. Buradan da anlaşılacağı üzere, doğum kontrol hapları düzenlilik gerektiren ilaçlardır. Doğum kontrol hapını içmeyi unutmak demek, vücudun hormonlardan eksik kalması ve gebeliğe açık hale gelmesi demektir.
Doğum Kontrol Hapının 1 Gün Unutulması
Doğum kontrol hapının 1 gün içilmesinin unutulması durumunda, son alınan hapın üzerinden 24 saat geçmediyse hap hemen içilmelidir. Hap içildikten sonra, bir sonraki saat atlanılmamalı ve her zaman alınan saatte alınmalıdır. 24 saati geçmeyen unutmalarda hatırlandığı an ilaç içilmelidir. Böyle bir durumda ekstra korunma yöntemlerine gerek yoktur.
Doğum Kontrol Hapının 2 Gün Unutulması
Doğum kontrol hapının 2 gün içilmesinin unutulması durumunda, hapın gebelikten koruyucu etkisi azalır veya tamamen ortadan kalkabilir. Bu nedenle hatırlandığı an hap hemen içilmeli ve takip eden günlerde de düzenli bir şekilde alınmaya devam edilmelidir. Ancak yukarıda da belirttiğimiz gibi 24 saati aşan unutmalarda ilacın koruyucu etkisi azalır. Bu nedenle 1 hafta kadar prezervatif gibi ekstra bir korunma yöntemi de tercih edilmelidir.
Doğum Kontrol Hapının Günlerinin Karışması
Eğer doğum kontrol hapı bir gün alınıyor diğer gün unutuluyor, sonra yeniden alınıyor ve karmaşık bir düzen takip ediliyorsa, kullanılan ilaçlar gebelikten korumada yetersiz kalır. Bu nedenle düzensiz içilen süre boyunca ekstra korunma yöntemleri de tercih edilmelidir. Özellikle ilk defa doğum kontrol hapı kullanacak olan kadınların, ilk birkaç ay çok düzenli bir şekilde hapları içmesi gerek, zira gebelikle karşılaşma ihtimalleri daha yüksektir. Adet gecikmesi veya diğer hamilelik belirtileri yaşanması durumunda ise vakit kaybetmeden kan testi yaptırılmalıdır.
Doğum Kontrol Hapı Nasıl Kullanılmalı?
Doğum kontrol hapları genellikle 21’li kutular şeklinde satılır, 28 hap içerenleri de bulunur. Kutuya adetin ilk günü başlanır ancak ikinci veya üçüncü günü başlanmasında herhangi bir sakınca yoktur. Kutu bittikten sonra veya bitmeye yakın bir zamanda kanama başlar. Kanama başladıktan sonra 7 gün haplara ara verilir, daha sonra tekrar başlanır. Gebelikten koruyucu etkisinin maksimum seviyede olması için hapların düzenli, her gün aynı saatte içilmesi önemlidir.
Spiral doğumdan ne zaman sonra takılabilir?
Doğum Kontrol Haplarının Avantajları Nelerdir?
Doğum kontrol hapları eğer düzenli ve doğru kullanılırsa, çoğu korunma yöntemine göre daha başarılı sonuçlar verir. Günün 24 saati boyunca etkili olan bu ilaçların avantajlarını şöyle sıralayabiliriz;
- İlaçları kullanmayı bıraktıktan kısa bir süre sonra üreme fonksiyonları normale döner ve hamile kalınabilir.
- Gebeliği önleme etkisinin yanında akne, polikistikover sendromu, endometrium, aşırı adet kanaması gibi durumlarda da kullanılabilmektedir.
- Adet kanaması fazla olan kadınlarda kanamayı dengeleme etkisine sahiptir.
- Ağrılı adet dönemlerinin önlenmesi konusunda etkilidir.
- Rahim kanseri riskini azalttığına dair önemli araştırmalar bulunmaktadır.
Doğum Kontrol Hapının Dezavantajları Nelerdir?
Halk arasında doğum kontrol hapı zararları olarak bilinen dezavantajları ise;
- Kullanılmaya başlanan ilk 2-3 ay ara kanamalar görülebilir.
- Cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korumaz.
- Hafif şiddette mide bulantısına neden olabilir.