Darısı Başımıza! Doğum İzni Rekoru Rus Kadınlarda

Rus haber ajansı RIA’ya açıklama yapan Plehanov Ekonomi Üniversitesi akademisyenlerinden Yelena Yegerova, Rus kadınların Norveçli hemcinslerinden bile daha uzun doğum izni hakkına sahip olduğunu söyledi.

Darısı Başımıza! Doğum İzni Rekoru Rus Kadınlarda

Dünyanın çoğu ülkesi, hamile olan çalışan kadınlara doğum öncesinde ve sonrasında kullanmaları için doğum izni hakkı tanıyor. Kimi ülkelerde birkaç hafta bazılarında ise çocuk kreş yaşına gelene kadar izin süresi uzatılabiliyor. Rusya’da bulunan Plehanov Ekonomi Üniversitesi akademisyenlerinden Yelena Yegerova, önceki gün Rus Haber Ajansı RIA’ya yaptığı açıklamada, dünyada en fazla doğum izni kullanılan ülkenin Rusya olduğunu belirtti. Norveçli kadınlardan bile daha fazla izin yapan Ruslar, 29 aya kadar izin kullanabiliyor. Üstelik bu süreçte işverenler en az 20 ay maaş yatırmak, 29 ay da sigortalarını yapmak zorunda.

Doğum yardımı nasıl alınır? Detaylı bilgi için tıklayın.

Türkiye’de Doğum İzni Ne Kadar?

Türkiye’de 8 hafta doğum öncesi, 8 hafta doğum sonrasında kullanılmak üzere toplam 16 haftalık izin süresi bulunuyor. Doktorunuzun vereceği rapor ile dilerseniz doğuma 3 hafta kalana kadar çalışıp, kalan 5 haftayı, doğumdan sonraki 8 haftalık izin sürenizle birleştirebilirsiniz. Çoğul gebelik yaşayan kadınlar ise 20 hafta ücretli izin yapabiliyor. Bu süreç boyunca işvereniniz sigorta ve maaşınızı düzenli olarak ödemekle yükümlüdür. Ücretli izniniz sona erdiğinde isteğinize bağlı olarak 6 ay da ücretsiz izin yapabilirsiniz.

Diğer Ülkelerde Doğum İzni Kaç Gün?

Kimi gelişmiş ülkelerde ise doğum izni sandığımızdan da kısa. Örneğin dünyanın süper gücü olarak kabul edilen Amerika’da doğum izni sadece 12 hafta. Üstelik bu süre boyunca kadınlara hiçbir şekilde ödeme yapılmıyor. Yalnızca San Francisco kenti, 2016 yılında onayladığı bir yasa ile kentteki kadınlara ücretli doğum izni hakkı tanıdı. Diğer ülkelere baktığımızda ise hamilelik ve doğum izni süresi Almanya’da 58 hafta, Danimarka ve Kanada’da 52, İsrail’de 26, İngiltere’de 39 ve Hollanda’da 16 hafta.

Diğer haberlerimizi okumak için buraya tıklayabilirsiniz.