Doğum Ağrısını Azaltmak İçin Uygulanan Tıbbi Yöntemler
Doğum sancıları, özellikle ilk doğumunu yapacak olan kadınların en fazla merak ettiği konulardan biridir. Bu konuda tecrübeleri olmadığı için genellikle çevresinden duydukları bilgiler ile yetinmek zorunda kalırlar. Hele ki çevresinden duydukları bu bilgiler abartılı ise anne adayları doğumdan korkmaya ve endişelenmeye başlayabilir. Öncelikle şunu kabul etmek gerekir; her doğum kişiye özeldir. Yani, size olumsuz doğum hikâyelerinden bahseden kişinin yaşadığı durumu illa siz de yaşayacaksınız diye bir kural yok. Ayrıca kişilerin acı eşiği de farklı olduğundan, birinin çok acı duyduğu eylem, sizin için oldukça hafif olabilir.
Biz de bu yazımızda doğum ağrısını hafifleten yöntemlerden birkaçını sizler için derledik. Yazımızda, doktorunuz da uygun görürse hastanede uygulanan tıbbi yöntemler bulunmaktadır. Yok, ben doğal yöntemler istiyorum diyorsanız buraya tıklayabilirsiniz.
Doğum Ağrısını Azaltmak İçin Uygulanan Tıbbi Yöntemler
Hava ve Gaz:
Entonoks (hava ve gazın tıbbi ismi) doğumda ağrıyı azaltmak için sıklıkla kullanılan yöntemlerden biridir. %50 azot protoksid, %50 oksijenden oluşmaktadır. Ağrıyı bastırmaktan ziyade, ağrının meydana getirdiği gerginliği alır ve sakinleştirir. Metal bir kutudadır ve vücuda yaklaşık 20 dakikada karışır.
Olumlu yönleri;
Uygulaması çok pratiktir ve çabuk sonuç verir. Anne ve bebek için en güvenilir yöntemlerden biridir. Bu yöntemi kullanan anne adayları bir süre kendilerini sarhoş gibi hissettiklerini söylüyor ancak bu tamamen beklenen bir durumdur. Ağızlıkla kullanılır ve siz onu almayı keser kesmez etkisi vücudunuzdan uzaklaşmaya başlar. Vücuda etkisi kısa süreli olduğundan, eğer işe yaramazsa başka yöntemlere geçmek kolaydır.
Dezavantajları;
Entonoks hafif bir ağrı kesicidir diyebiliriz. Yani bir anda tüm ağrılarınızın, kasılmalarınız geçmesi beklenmemelidir. Ayrıca hafif bir ateş ve baş dönmesi yapabilir.
Tens Makinesi
Tens’in açılımı Transkütanöz Elektrik Sinir Uyarımı demektir. Bu tanışabilir, küçük makine 4 adet yapışkan pek ile vücudunuza bağlanır. Vurumlar, kendinizi iyi hissetmenizi sağlayacak endorfin hormonunun salgılanması için uyarıcı bir etki yapar. Bu nedenle doğal ağrı kesici olarak da adlandırılmaktadır. Vurumların dayanıklılığı ve sıklığı makinenin kadranı aracılığı ile kontrol edilebilir.
Olumlu Yönleri;
Kullanması çok kolaydır ve kolayca taşınabilir. Siz veya bebeğinizin yanında bulunmasında herhangi bir sakınca yoktur. Yukarıda bahsettiğimiz hava ve gaz karışımı ile birlikte kullanılabilir.
Dezavantajları;
Doğum sancısının sadece erken aşamalarında yardımcı olur. Bazı anne adayları Tens’in etkisini çok hafif bulmaktadır.
Ağrı Kesici İğneler
Doktor kontrolünde alınan madde, beyin ve omuriliğinizdeki sinir hücreleri üzerinde etkili olarak ağrıların biraz hafiflemesini ve sakinleşmenizi sağlar. Hemşire ilacı genellikle kalçadan enjekte eder. Uyluktan da enjekte edilebildiği gibi serum ile de verilebilir.
Olumlu Yönleri;
Uzmanlara göre bu yöntemin en büyük avantajı kısa sürede etki göstermesidir. Yaklaşık 15 dakika içinde etkisi hissedilmeye başlanır. İçerik maddesi yatıştırıcı olduğu için rahatlamayı sağlar. Dozajı doktorunuzun kontrolünde arttırılabilir.
Dezavantajları;
Ağrıyı tamamen bastırması beklenmemelidir. Ayrıca bebeğe geçme riski de vardır. Bebeğin doğumdan sonra mayışık olmasının nedeni bu iğneler olabilmektedir. Bu nedenle emme refleksi ve memeyle beslenme sürecinde ilk günler olumsuz etkisi olabilir.
Epidural Anestezi
Omuriliği çevreleyen zara bir ilaç enjekte edilir ve belden aşağısının uyuşturulması sağlanır. Anestezi uzmanı tarafından, ağrıların hissedilmeye başlandığı aktif fazda yapılır. Ebeler ve hemşireler tarafından takip edilir.
Olumlu yönleri;
Kasılmalarınızdan haberdar olursunuz ancak ağrı duymazsınız.
Dezavantajları;
Epidural genellikle kolayca uygulanan bir yöntemdir ancak bazı durumlarda işlem başarısız olabilir ve tekrarlanması gerekebilir. Hareket özgürlüğünüz biraz kısıtlanır ve epidural desteğine bağlı olmak zorunda kalırsınız. Ikınma aşamasında kaslarınızı tam olarak kullanamayabilir ve bebeği itmekte güçlük çekebilirsiniz. Bu nedenle doğum esnasında vakuma ihtiyaç duyulabilir. Sinir sistemini etkilediğinden, doğum sonrasında baş ağrısı hissetmeniz olağandır.
Epidural anestezi başlı başına incelenmesi gereken geniş bir konu olduğundan, konuyla ilgili tüm merak ettiklerini buraya tıklayarak öğrenebilirsiniz.