Doğru ve Konforlu 6 Emzirme Pozisyonu!

Bebek gelişimine katkı sağlayan anne sütü, mucizevi bir içeriğe sahiptir. Doğru emzirme pozisyonları eşliğinde bebekler 2 yaşına kadar hastalıklardan korunmak amacıyla anne sütüyle beslenebilir. Bebeğini doğumdan sonra ilk kez kucağına alan annelerin birlikte sakin ve huzurlu zaman geçirmesi kurulacak bağın güçlenmesini sağlar. Hem bebek hem de anne sağlığı açısından doğru emzirme teknikleri hakkında bilgi almak ve pratik uygulamalarla bunu desteklemek bebeğin karnının en iyi şekilde doymasını kolaylaştırır. İşte hayat kurtaracak doğru bebek emzirme pozisyonları…

Doğru Emzirme Teknikleri ve Pozisyonları

Her emzirme pozisyonu her anne ve bebeğe uygun değildir. Önerilen teknikler denenerek en rahat ortam sağlanabilir. Doğru emzirme pozisyonu kendi kendine gelişmez, deneme yanılma yöntemiyle bulunabilir. Sabır ve koordinasyon bebek beslenme seanslarının istenen başarıya ulaşmasına yardımcı en önemli iki özelliktir. Doğru emzirme pozisyonları bulunup uygulandığında emzirme serüveni özel anılar biriktirmek için en ideal dönem olarak görülebilir. İşte, yeni anneler için doğru emzirme teknikleri...

1. Çapraz Beşik Pozisyonu

Emzirmeye yeni başlanan dönemde en ideal pozisyondur. Kolçakları olan rahat bir sandalye ya da koltuktan yardım alınmalıdır.

  • Bebek, karnı anne karnına dokunacak şekilde vücudun ön kısmına alınır.
  • Sol meme için sağ koldan, sağ meme için sol koldan destek alınır.
  • Boşta kalan el bebeğin kafasını destekler. Bebeğin memeyi almaya henüz alışmadığı ilk günler için en uygun tekniktir.

2. Beşik Pozisyonu

Bu pozisyonu çapraz beşik pozisyonundan ayıran tek özellik, bebeği tutan kolla aynı taraftaki göğüsten emzirme yapılmasıdır. Rahat bir emzirme için anne kucağına yastık alabilir.

3. Koltuk Altı Pozisyonu

Büyük göğüslü anneler veya sezaryen yapanlar için öne çıkan bebek emzirme teknikleri arasında yer alır. Bu pozisyonda bebek ağırlığı karna baskı yapmaz. Bu pozisyon prematüre bebekler için de önerilir.

  • Kol dirsekten bükülür.
  • Bebek bel hizasına yerleştirilir.
  • Bebek sırtı bir çanta gibi kavranır.
  • Göğüs açıkta kalan elle desteklenir.

4. Yan Yatış Pozisyonu

Emzirirken uzanma ihtiyacı hisseden yorgun ve uykusunu alamayan annelere özeldir. Emzirme boyunca uyanık kalındığından emin olunması son derece önemlidir. Sezaryenle doğum yapan anneler yan yatış pozisyonunu tercih edebilir.

  • Koldan destek alınarak yan yatılır.
  • Bebek yüzü göğse çevrilir ve kafa bir elle desteklenir.
  • Bebek memeyi tam olarak kavradığında açık kalan elden destek alınabilir.

5. Sırt Üstü Emzirme Pozisyonu 

Sezaryen yapmış annelere önerilir. Bu pozisyonda anne yere veya yatağa sırt üstü yatar. Bebek hafifçe omza kaydırılarak memeye yerleştirilir. Bu pozisyonda karın bölgesindeki kesiye yük binmemiş olur.

6. İkizler İçin Emzirme Pozisyonu

Sabırsız ikizlerin aynı anda beslenmesini sağlayan yöntemde anne kucağına bir emzirme yastığı yerleştirilir. İkizler aynı koltuk altı pozisyonunda olduğu gibi yan yatırılır. Anne elleriyle bebek sırtını hafifçe destekler.

Yenidoğan bebek emzirme teknikleri anne ve bebeğin ihtiyaçlarına uygun olarak çeşitlendirilebilir. Sakin ve gürültüsüz bir ortamda fiziksel rahatlama ne kadar iyi sağlanabilirse süt salınımı da o kadar artacaktır.

En Rahat Emzirme Pozisyonları

Emzirirken en rahat pozisyonun bir standardı yoktur. En doğru pozisyon hem annenin hem de bebeğin en rahat ettiği tekniktir. Doğru tekniğin kullanıldığı beslenme saatlerinde;

  • Bebek memeyi doğru şekilde kavrar.
  • Sütü daha kolay emer.
  • Çabuk yorulmaz.
  • Memeye kuvvetle uygulanan vakum hareketi süt üretimini artırır.
  • Memeler tam boşalır.
  • Süt üretimine bağlı şişkinlik ve ağrılar ortadan kalkar.
  • Meme ucundaki çatlaklar tedavi edilir.
  • Hem bebek hem de anne keyifli zaman geçirir.

Anne Sütünün Fazla Olması Durumunda Nasıl Emzirilir?

Emzirmeye Başlamadan Önce Anneler İçin Tavsiyeler

Emzirmeye başlamadan önce yapılacak hazırlıklar annenin kendine olan güvenini artırır. Unutmayın! Bebeğinizi sağlıkla dünyaya getirdiniz. Ona en iyi bakacak olan kişi yine sizsiniz!

  • Bebek tüm vücuduyla anneye dönük olarak bakmalı ve annenin kolları bebeğin memeye ulaşmasını engel olmamalıdır.
  • Emzirmeye başlamadan önce bebeğin burnunun açık olduğu kontrol edilmelidir. Burnu tıkalı bebekler emme refleksini tam anlamıyla yerine getiremezler.
  • Bebeği emmeye teşvik edecek ilk hareket anneden gelmelidir. Yumuşak ve şefkatli bir ses tonuyla konuşmak, meme ucundan bir damla süt alarak bebeğin yanağına dokundurmak arama refleksini destekler.
  • Bebeğe dokunmak, onunla keyifli zaman geçirmek bu hormonları çalıştırırken olumsuz durumlarda oluşan baskı süt akışını engeller.

Prolaktin: Süt üretim hormonudur. Anneyi rahatlatır ve daha iyi uyumasına yardımcı olur.

Oksitosin: Süt sağılma hormonudur. Doğumdan hemen sonra rahmin toparlanmasına katkı sağlar.

Yenidoğan Emzirmesinde İlk 1 Saatin Önemi  

Anne sütü her bebeğin en doğal beslenme seçeneğidir. Doğumdan hemen sonra anne ve bebeğin sağlık durumunun iyi olması halinde bebek vakit kaybedilmeden emzirilmelidir. Halk arasında “ilk ağız” olarak bilinen kolostrum bebekler için şifa kaynağıdır. Bebekleri alerji, astım ve bronşitten koruyan ilk süt, bağışıklık sistemini güçlendirirken bağırsaklarda iyi bakteri oluşumunu destekler.

Önce Tek Meme Boşaltılmalı!

Yeterli bir beslenme için doğru bebek emzirme pozisyonları bulunması kadar hekim önerilerine de kulak verilmelidir. Uzmanlar, bebeğin her beslenmede tek memedeki sütü tamamen almasının faydalı olacağını belirtmektedir. Çünkü yağ ve kaloriden zengin olan süt genelde emzirmenin sonunda gelir. Kimi zaman bebek ilk 5 dakika içinde zengin sütü alırken kimi zaman bu süre uzayabilir. Bir öğünde iki meme birden verilirse bebek zengin süte ulaşamaz ve bu eksik kilo alımı olarak karşınıza çıkar. Tek memedeki süt boşaldığı halde bebek hala emmeye istekliyse diğer memeye geçilebilir.

Bebek Emzirirken Gereken Malzemeler

Doğru emzirme pozisyonunu bulmak anne için oldukça zordur. Doğru teknik uygulanana kadar bel, sırt, kol ve boyun ağrısı yaşanması normaldir. Bebek emzirme minderi genç annelerin hayatını kolaylaştıran en önemli yardımcı malzemeler arasında sayılabilir.

  • Göğüs ucu kremi
  • Islak mendil
  • Bebek için önlük ve
  • Emzirme örtüsü farklı ihtiyaçların giderilmesi için el altında tutulmalıdır.

Anne göğüs ucu hijyeni ve sağlığı bebeği enfeksiyon riskine karşı korur. Her beslenme ardından göğüs ucunun temizlenmesi ve kremlenmesi tahrişi engeller.

Bebek Emzirirken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Doğru pozisyon ve teknikler kullanıldığında emzirme, anne ve bebek için unutulmaz bir deneyimdir. Emzirmeye başlamadan önce anne mutlaka kişisel hijyenine özen göstermelidir. Her emzirmeden önce eller sabunlu suyla yıkanmalıdır. Beslenme boyunca bebeğin huzurlu kalabilmesi için dikkati dağıtılmamalı örneğin alt değiştirme işlemi yapılmamalıdır.

Bebek her istediğinde emebilmeli, başlangıçta meme başı ağza tam oturtulmalıdır. Memedeki süt tam boşalana kadar emzirme işlemine devam edilmelidir. Sütün tamamı boşalmadan bebek uykuya dalarsa biriken süt sağılmalıdır. Stres, üzüntü, sinir ve benzer psikolojik rahatsızlıklar sütün miktarını azaltır.

Emzirme Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Emzirme sonrası en az emzirmeye başlangıç kadar önemlidir. Bebek doyduktan sonra mutlaka gazı çıkarılmalıdır. İşlem anne veya babanın omuz ya da dizlerinde yumuşak hareketlerle yapılabilir. Yemeğin ardından yatağa yatırılan bebeğin sırtı kusma ihtimaline karşı desteklenmelidir. Baş kısmı hafif yukarda kalan bebeklerin mideleri rahat eder.

Bu yazımızda yer verdiğimiz yenidoğan bebek emzirme pozisyonları, emzirme öncesi tavsiyeler ve emzirme sonrası dikkat edilmesi gerekenler beslenme düzeninin verimli bir şekilde kurulmasına katkı sağlar. Bebeklerin en kolay ve rahat şekilde yeterli beslenmesi en çok anneleri mutlu edecektir. Sağlıklı günler…


Emerken Boğazına Süt Kaçan Bebeğe Ne Yapılmalı?