Dış Gebelik Sonrası Adet Döngüsü Ne Zaman Düzelir?

Dış gebelik sonrası adet düzeni, dış gebelik yaşayan kadınlar tarafından merak edilen bir konudur. Zira adet periyodu, her şeyin yolunda olup olmadığını anlamanın en önemli belirteçlerinden biridir. Peki, dış gebelikten ne kadar sonra adet olunur? Dış gebelik ameliyatı sonrası yaklaşık 6 hafta içinde ilk adet kanaması gerçekleşir. Daha uzun sürmesi halinde mutlaka ameliyatı yapan hekime muayene olunmalıdır.

Sizler için hazırladığımız bu yazıda, dış gebelikten sonra adet düzensizliği ile ilgili bilmeniz gerekenleri derledik. Hazırsanız başlayalım!

Dış Gebelik Nedir?

Dış gebelikten ne kadar sonra adet olunur sorusuna geçmeden önce dış gebeliğin ne olduğunu incelemek faydalı olacaktır. Ektopik gebelik olarak da bilinen dış gebelik, kısaca döllenen yumurtanın rahim dışında herhangi bir yere yerleşmesidir. Dış gebelikte döllenen yumurtanın en çok tutunduğu bölge ise yumurtalıklar ve rahim arasında bir köprü görevi gören follop tüpleridir. Bunun dışında nadiren gebeliğin karın boşluğu, yumurtalıklar veya rahim ağzına da yerleştiği görülebilmektedir. Döllenen yumurtanın rahim dışında herhangi bir yere yerleşmesi durumunda sağlıklı bir bebek gelişmeyeceğinden, gebeliğin derhal sonlandırılması gerekmektedir.

Dış Gebelik Neden Olur?

Dış gebeliğin birçok nedeni olabilir. Bunların başında tüplerdeki iltihaplanmalar, embriyonun gelişimindeki anormallikler ve hormonal bozukluklar gelir. Bunlarla birlikte aşağıdaki durumlar da dış gebeliğe neden olabilir;

1. Spiral Kullanımı

Doğum kontrolü için spiral kullanan kadınlarda çok nadir de olsa gebelik oluşabilir. Ancak spiral kullanımına rağmen gebe kalan kadınlarda dış gebelik riskinin arttığı bilinmektedir.

2. Follop Tüpleri Cerrahisi

Daha önce follop tüplerindeki herhangi bir sorunu gidermek için gerçekleştirilen cerrahi operasyonlar dış gebelik riskini artırmaktadır. Aynı şekilde karın ve pelvik ameliyatları da dış gebelik açısından birer risk faktörüdür.

3. Dış Gebelik Öyküsü

Daha önce bir veya daha fazla dış gebelik yaşayanlar, hiç yaşamayanlara göre daha fazla risk altındadır.

4. Diğer Etkenler

Tüm bunlara ek olarak enfeksiyonlar, endometriozis, birden fazla kürtaj, üreme organlarının yapısal bozuklukları ve sigara kullanımı da dış gebeliği tetikleyebilen faktörlerdir.

Dış Gebelik Belirtileri Nelerdir?

Dış gebelik belirtileri arasında adet gecikmesi ve mide bulantısı gibi tipik hamilelik belirtileri bulunur. Fakat dış gebeliğe özgü en önemli belirtiler şunlardır;

  • Vajinal kanama veya lekelenme,
  • Bıçak saplanır tarzda ağrı,
  • Kasık veya karında tek taraflı hissedilen ağrılar,
  • Kilo kaybı,
  • Rektal basınç,
  • Bayılma ve baş dönmesi.

İlerleyen haftalarda büyüyen embriyo follop tüplerini yırtabilir. Böylesi bir tabloda karın boşluğuna sızan kan pelvik bölgesinde, karında, sırtta ve hatta omuzda şiddetli ağrılara neden olabilir. Bu durum acilen müdahale edilmesi gereken hayati bir tablodur ve en kısa sürede hastaneye başvurulması gerekir.

Dış Gebelik Tedavisi

Dış gebelik sonrası tüplerde yırtılma olduysa ve iç kanama gerçekleştiyse tek tedavi ameliyattır. Ameliyat kapalı veya açık yapılabilir. Bazı hastalarda tüpler korunurken bazı hastaların hasar gören tüpü ameliyat sırasında alınabilir. Yırtılmanın meydana gelmediği hastalarda ise ameliyat kararından önce bir süre yakın takip ve ilaç tedavisi önerilebilir. Çünkü dış gebeliklerin çok büyük bir kısmında embriyo kısa bir süre sonra canlılığını yitirmekte ve vajinal yolla vücuttan atılmaktadır. Ancak bekle ve gör yaklaşımı uygulanan hastalar çok yakın takip edilmeli, iç kanama belirtileri çok iyi anlatılmalı ve acil bir durumda derhal hastaneye başvurmaları gerektiği söylenilmelidir.

Dış Gebelik Sonrası Adet Düzensizliği Neden Olur?

Dış gebelik sonrası adet düzensizliği genelde beklenen bir durum değildir. Dış gebelik ameliyatından en geç 6 hafta sonra ilk adetin görülmesi beklenir. İlk adetin süresi veya yoğunluğu farklı olabilir. Aynı şekilde operasyondan sonraki ilk adetin biraz ağrılı geçmesi de genellikle normal kabul edilir. Ancak operasyonun üzerinden 1,5 ay geçmesine rağmen adet görülmediyse mutlaka doktora danışılmalıdır. Zira yukarıda da belirttiğimiz gibi dış gebelikten sonra adet görememe pek rastlanılan bir durum değildir. Muayene sonrası hormonal bir sorun olduğu anlaşılırsa hekim çeşitli ilaçlar reçete edebilir veya yapışıklık gibi durumlarda yeni bir operasyon gerekebilir.

Dış Gebelik Sonrası Hamile Kalmak Mümkün mü?

Dış gebelikten sonra elbette hamile kalınabilir. Follop tüplerinden biri zarar görse dahi, sağlıklı olan tek tüple de hamile kalmak mümkündür. Ancak her iki tüpün de zarar gördüğü durumlarda tüp bebek tedavisine başvurmak gerekebilir. Bilindiği gibi tüp bebek yönteminde sperm ve yumurta laboratuvar ortamında döllenir ve oluşan embriyo anne rahmine yerleştirilir. Tüp bebek tedavisinde follop tüplerine ihtiyaç duyulmadığından, her iki tüpün de bir şekilde hasar gördüğü durumlarda tüp bebek tedavisi ile sağlıklı gebelikler oluşabilir.

Dış Gebelikten Ne Kadar Sonra Hamile Kalınabilir?

Dış gebelikten ne kadar sonra hamilelik planlaması yapılabileceği, uygulanan tedaviye göre değişiklik gösterir. Eğer kapalı ameliyat yapıldıysa en az 2 adet dönemi beklenilmesi önerilir. Açık ameliyatlarda ise yara yerinin iyice iyileşmesi için gebelik planlaması 5 – 6 ay ertelenmelidir. İlaçla tedavi edilen hastalarda da yine 4 – 5 ay cinsel ilişki sırasında korunma önerilmektedir.


Dış Gebelik Sonrası Hamilelik Mümkün mü?