Dış Gebelik Kan Testinde Belli Olur mu?
Dış gebelik, döllenmiş yumurtanın rahim dışında bir yere implante olmasıdır. Tüm gebeliklerin yaklaşık %2’sinde görülen dış gebelik, %90 oranında fallop tüplerinde gelişir. Ancak nadiren de olsa yumurtalıklarda, rahim ağzında veya karın bölgesinde meydana gelebilir. Bu noktada dış gebelik şüphesi olan pek çok kadın, bu durumun kan testinde belli olup olmadığını merak ediyor. Peki, dış gebelik kan testinde belli olur mu? Dış gebelik kan testinde belli olabilir. Zira beta hCG, dış gebelik yaşayan kadınlarda daha düşük düzeyde artış gösterir. Bununla birlikte kan testi dış gebelik teşhisi koymak için tek başına yeterli değildir. Kesin tanı için kan testinin yanı sıra ultrason gibi görüntüleme yöntemlerinden de faydalanmak gerekir. Gelin şimdi konuyu daha detaylı inceleyelim…
Dış Gebelik Kan Testinde Belli Olur mu?
Dış gebelik, döllenmiş yumurtanın normal bir şekilde gelişmeye devam edemeyeceği rahim dışı bir yere implante olmasıdır. Genellikle fallop tüplerine yerleşen dış gebelik, nadiren de olsa yumurtalıklarda veya karın bölgesinde meydana gelebilir. Fark edilmediğinde ise büyüyüp fallop tüpünün yırtılmasına yol açabilir. Bu nedenle dış gebelikte erken tanı oldukça önemlidir. Peki, dış gebelik tanısı nasıl konur? Dış gebelik hangi testle belli olur? Dış gebelik kan testinde belli olabilir. Zira gebelik gerçekleştiğinde plasenta tarafından üretilen beta hCG kana karışarak her geçen gün artmaya başlar. Dış gebelik gelişen kadınlarda bu hormon, hamile olmayan birine göre yüksek ancak sağlıklı bir gebelik yaşayanlara kıyasla daha düşük olur. Dolayısıyla birkaç gün arayla bakılan hCG değerlerinde normalden düşük bir artış gözlemlenmesi dış gebeliği düşündürebilir. Bununla birlikte dış gebelik tanısı koymak için kan testi tek başına yeterli değildir. Doktor beta hCG değerlerini izlemenin yanı sıra pelvik muayene ve transvajinal ultrasondan da faydalanabilir. Tüm bunlara rağmen hala dış gebelik oluşup oluşmadığı netlik kazanmadıysa veya gebeliğin yeri bilinmiyorsa laparoskopi yapılabilir. Genel anestezi altında, karından küçük bir kesi yapılarak uygulanan laparoskopi esnasında doktor rahim, yumurtalıklar ve fallop tüplerini doğrudan inceler. İşlem sırasında dış gebelik teşhis edilirse, hem gebeliğin sağlıklı bir şekilde ilerleme ihtimali olmadığından hem de ileride daha büyük bir ameliyata gerek kalmaması açısından dış gebeliğe müdahale edebilir.
Dış Gebelik Belirtileri Nelerdir?
Hamileliğin erken dönemlerinde mide bulantısı gibi belirtilerin ortaya çıkması hormonal değişimden kaynaklanır. Dış gebelikte de beta hCG yükseleceğinden mide bulantısı, göğüs hassasiyeti ve yorgunluk gibi pek çok gebelik belirtisi gözlemlenir. Bu nedenle gebeliğin erken haftalarında dış gebeliğin tespit edilmesi oldukça zordur. Ancak aşağıdaki belirtilerle karşılaşırsanız muayene olmanız gerekir:
- Pozitif gebelik testinden sonra anormal kanama veya kahverengi lekelenme
- Alt karın bölgesinde keskin, kramp şeklinde ağrı
- Bel ağrısı
- Fallop tüpleri yırtılırsa şayet daha ağır kanama, rektal basınç, halsizlik, baş dönmesi ve tansiyon düşüklüğü oluşabilir.
Dış Gebelik İçin Risk Faktörleri Nelerdir?
Her kadında ektopik gebelik gelişebilir ancak aşağıdaki durumlar dış gebelik riskini artırmaktadır:
- Pelvik inflamatuar hastalık
- Klamidya veya bel soğukluğu gibi cinsel yolla bulaşan hastalıklar
- Endometriozis
- Tüp bebek gibi doğurganlık tedavileri
- Tüplerle ilgili geçirilmiş ameliyatlar
- Rahim içi araç kullanırken hamile kalmak
- Sigara içmek
- 35 yaş ve üzerinde hamile kalmak
Dış Gebelik Önlenebilir mi?
Dış gebelik sağlıklı her kadında gelişebilir. Bu nedenle dış gebeliği önlemenin kesin bir yolu bulunmuyor. Ancak yine de riski azaltmak için uygulanabilecek bazı yöntemler mevcut. Örneğin prezervatif kullanarak cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunmak, sigara içmemek veya endometriozis olanların vakit kaybetmeden tedaviye başlaması dış gebeliği engellemek için alınabilecek önlemlerden bazılarıdır.
Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir:
Tüp Bebek Tedavisi Devlet Desteği Şartları 2023
Kaynak: 1