Çoğul Gebelikte Spor ve Sosyal Aktiviteler
Gebelikte uzmanlar tarafından uygulanması tavsiye edilen spor ve egzersiz türleri ve miktarları her anne adayı için farklılık göstermektedir. Profesyonel anne adayları, gelişi güzel spor yapan anne adayları, düzenli spor yapan anne adayları, hiç spor yapmayan ve yüksek risk faktörü taşıyan anne adaylarının yapacakları egzersiz ve sporun nitelikleri farklılık gösterebilmektedir. Genel olarak, her anne adayının belli kurallara uyulduğu zaman kendine uygun egzersizleri olabileceği belirtilmektedir. Uzmanlar ikiz gebelikte egzersizin mutlaka sınırlandırılması gerektiğini belirtmektedirler. Tekil gebeliklerde ise anne adayına doğuma hazırlık amacıyla günlük olarak egzersizler önerilmektedir. Önerilen egzersizlerin çoğul gebeliklerde belli şartların yerine getirilmesi şartı ile geçerli olduğu belirtilmektedir. Çoğul gebelikte spor ve sosyal aktiviteler uzmanların önerileri doğrultusundan şu şartlarda yapılabilmektedir.
Egzersizler Anne Adaylarını Doğuma Hazırlar
Gebelik döneminde yapılan egzersizler; anne adayını uygun koşullarda kilo alması, gebelik belirtilerini daha hafif yaşamaları, doğuma hazırlık ve kendilerini ruhen ve bedenen rahat hissetmelerini sağlamak amacıyla uzmanlar tarafından önerilmektedir. Gebelik sürecinde yapılacak egzersizlerin uzman tarafından önerilen hareketlere olmasına dikkat edilmesi gerekmektedir. Uzmanlar tarafından bilinçsiz yapılan egzersizlerin yapılması tavsiye edilmemektedir.
Çoğul Gebeliklerde Zorlayıcı Egzersizlerden Kaçının
Uzmanlar ikiz ya da daha fazla bebeğe hamile olan anne adaylarının egzersiz yaparken kendilerini zorlayıcı hareketlerden kaçınmalarını önermektedirler. Çoğul bebeklere hamile annelerde erken doğum riskinin olması nedeniyle zorlayıcı hareketlerin yapılmaması önerilmemektedir.
Çoğul Gebelikte Spor ve Aktiviteler Tercih Edilmiyor
Normal gebeliklerde yapılan yürüme, yüzme gibi aktiviteler çoğul bebek gebeliklerinde çok fazla önerilmiyor. Gebelerde aktivitenin önerilmesi, anne adayının kas ve iskelet sisteminin düzenli olarak çalışması, kan sirkülasyonun olması, bebeğin daha iyi gelişebilmesi ve doğumun daha kolay olması amaçlanmaktadır. Önerilen egzersizlerin daha çok tek bebek bekleyen anne adayları için geçerli olduğunu ifade eden uzmanlar, çoğul bebek bekleyen anne adaylarının sezaryenle doğum yapacaklarından herhangi bir fiziksel kuvvet göstermelerinin gerekli olmadığını belirtirler. Çoğul gebelikte aktivitenin önerilmemesindeki en önemli nedenin ise, anne adaylarını riske sokmamak olduğuna dikkat çekilmemektedir. Bu nedenle tek bebek bekleyen ve normal doğum yapacak anne adayına önerilen fiziksel aktiviteler önerilememektedir. Çoğul gebelik yaşayan anne adayları sosyal aktivite olarak, kendilerini yormayacak uzun doğa yürüyüşleri yanı sıra arkadaşları ile etkinliklere katılabilecekleri gibi bedenini zorlamayacak sosyal aktiviteler önerilmektedir.
Bakmakta Fayda Var: Çoğul Gebelik Doğumunda Önemli İpuçları
Gebelikte Egzersizin Sakıncalı Olabileceği Durumlar
- Kontrolsüz yüksek tansiyon ve yüksek şeker,
- Erken doğun riski yüksek olanlar (Çoğul Gebelik),
- Vajinal kanama problemleri olanlar,
- Prematür membran rüptürü (doğumdan önce kesinin yırtılması) olanlar,
Gebelik süresince kaçınılması gereken aktiviteler:
- Yüksek tepelerden kayma, buz pateni, su kayağı
- Temas gerektiren sporlar (voleybol, futbol ya da basketbol gibi)
- Skuba dalgıçlığı
- Jimnastik aktivitesi
- Ata binmek
Egzersize ne zaman son verilmeli?
- Bayılma hissi geldi
- Bacaklarda ağrı ya da şişme
- Uterin kasılmalar
- Artmış nefes darlığı sorunu
- Baş ağrısı
- Göğüs ağrısı
- Azalmış fetal hareket
- Vajinal kanama görülmesi
- Kas yorgunluğu
- Vajinadan akıntı gelmesi