Çoğul Gebeliklerde Bebekler İçin Riskli Haftalar

Çoğul gebelik yaşayan anne adayları için hamilelik dönemi biraz zorlu görülebilir. Buna rağmen çoğul gebelik yaşayan her annenin de bahsettiği gibi bu durumun mutluluğu bambaşkadır. Çoğul gebelik tanısı; gebelik döneminin ilk aylarında, ultrason muayenesinde birden çok gebelik kesesinin görülmesiyle konmaktadır. Fakat çoğul başlayan gebelikler her zaman çoğul olarak sürmeyebilmektedir. Çoğul gebeliklerde bazen bir veya birden fazla bebeğin kaybedilme durumu görülebilir. Ancak bu olay diğer bebeğin gelişimine zarar vermemektedir. Çoğul gebelikler diğer gebeliklere göre hem anne hem de bebek açısından biraz daha risklidir. 

Çoğul Gebeliklerde Bebekler İçin Riskli Haftalar

Birden fazla bebeğe hamile olunan çoğul gebeliklerde, bebekler için riskli olan haftalar uzmanlara göre 11. - 14. hafta ile 16. ve 18. haftalardır. Söz konusu haftalarda, anne adayına kan testi uygulanır. Çoğul gebeliklerde anne adayı için ise 28. hafta riskli olarak ifade edilir ve bu haftalarda özelikle çalışan annelerin işten izin alarak bir süre dinlenmeleri önerilir. Bu dönemlerde anne adaylarının ağır egzersiz yapmaları pek tavsiye edilmez. Çoğul gebeliklerde bebekler için bir diğer risk faktörü ise doğum süresinin kısalmasından dolayı erken doğum (prematüre) riskinin artmasıdır. Bu nedenle çoğul gebelik yaşayan kadınlar, doğum için mutlaka yoğun bakım üniteleri olan hastaneleri seçmelidir.

  

Anne Adayları Telaş Etmemeli

Her hamilelikte olduğu gibi çoğul hamilelik döneminde de anne adaylarının telaş etmemesi gerekir. Sakinliğinizi korumalı ve gebeliğinizin tadını çıkarmalısınız. Yalnızca sağlığınıza biraz daha fazla önem vermelisiniz ve en ufak bir şikâyetinizde durumu doktorunuza bildirmelisiniz.

Bebek Sayısı Arttıkça Doğum Süresi Kısalıyor

Çoğul gebeliklerin bebek üzerindeki olumsuz etkilerinden biri de bebek sayısının fazla olmasının, doğum süresini kısalmasıdır. Uzmanlar tarafından bu süreler; ikiz bebeklerde 36 hafta, üçüz bebeklerde 33 hafta, dördüz bebeklerde ise 29 hafta olarak  belirtilmektedir. Genellikle sezaryen ameliyatına başvurulan çoğul gebeliklerde, doğum sonrasında anne ve bebeklerin hastanede kalma süreleri biraz uzayabilir.