Çoğul Gebelikte Beslenmeye Dikkat!

Çoğul gebelikte beslenme tekil gebeliklere oranla farklılık göstermektedir. Bu fark çoğul gebelik yaşayan anne adaylarının günlük kalori ihtiyacının, tekil gebelik yaşayan anne adaylarına göre daha fazla olmasıdır. Tek bebeğe hamile olan anne adayında günlük kalori ihtiyacı 300 kalori artarken, ikiz bebek bekleyen anne adaylarında bu rakam iki katına yani 600 kaloriye çıkmaktadır. Diğer bir ifade ile ikiz bebeğe hamile olan anne adaylarının günlük 600 kaloriden daha fazla kalori almaları gerekmektedir. Bu rakam da anne adayının günlük ihtiyacı ile birleştirildiğinde ortalama 2 bin 800 kaloriye karşılık gelmektedir. Üçüz gebeliklerde ise, bu rakam biraz daha artarak, günlük 900 kalori daha fazla almak anlamına gelmektedir. Uzmanlar, üçüz bebek bekleyen anne adaylarının, günlük tüketmesi gereken kalori miktarının ortalama 3,100 kalori olduğunu belirtmektedirler.    

5 Öğün Yeyin

Birden fazla bebek bekleyen anne adaylarının tekil bebek bekleyen anne adaylarına oranla daha fazla ve sık beslenmeleri gerekmektedir. Bu nedenle uzmanlar çoğul gebelik yaşayan anne adaylarına günde en az 5 öğün yemek yemelerini önermektedirler. Çoğul gebelikte beslenme şeklinin,  3 ana öğün, 2 ara öğün olarak planlanmasını, anne adayları açlık hissetmeseler bile beslenme düzenlerine mutlaka uymaları gerektiğinin önemi vurgulanmaktadır.

  

Zengin Besinlerden Beslenin

Çoğul gebe olan anne adaylarının beslenmesinde dikkat etmeleri gereken önemli konulardan birisi de günlük ihtiyaçları olan kalorileri zengin besinlerden almaları olduğudur. Anne adaylarının öğünlerde mümkün olduğunca beslenme şekillerini çeşitlendirmelerinin faydalı olacağı belirtilmektedir. Bu nedenle beslenme listelerinde mutlaka karbonhidratlar, proteinler ve yağ ihtiyacını giderecek besinlerin yer alması gerektiği belirtilmektedir. Anne adaylarının sağlıklı bir gebelik geçirebilmeleri için bol miktarda meyve, sebze tüketilmeleri gerektiği ifade edilmektedir. Uzmanlar tarafından et, yumurta, peynir, yumurta, kuruyemişler ve sağlıklı yağlarında bebeğin gelişimine yardımcı olduğu hatırlatılmaktadır. 

 

  

Çoğul Gebelikte Beslenme: Vitamin ve Mineral Destekleri

Gebelikte doğum öncesi vitaminleri olarak tabir edilen vitamin ve mineraller bu süreçte önemlidir. Uzmanlar, ikiz, üçüz gibi çoğul gebeliklerde özel olarak vitamin alımına gerek olmadığını, sadece standart doğum öncesi vitamin alımının yeterli olduğunu belirtmektedirler. Gebelik döneminde en önemli vitaminler; folik asit, kalsiyum ve demirdir. Bu vitaminler günlük tüketilen besinler ile alınabildiği gibi doktor tarafından anne adayının özel durumuna göre verilebilecek haplardan da oluşmaktadır.   

   

Bakmanız Fayda Var : Folik Asit Hangi Besinlerde Bulunur?

Çoğul gebeliklerde su ihtiyacı ve önemi

Gebelikte vücudun su ihtiyacı normal gebelere oranla bir kat daha artar. Bu nedenle uzmanlar anne adaylarının bol su içmelerini önermektedirler. Özellikle gebeliğin 2. yarısında artan sıvı ihtiyacı, tekil gebeliklerde günde ortalama 8-10 bardak iken çoğul gebeliklerde ise, anne adayının her zaman yanında su şişesi bulundurması şeklinde tavsiye edilir. Gebelikte su ihtiyacının önemine değinen uzmanlar, gebelikte sıvı eksikliğinin erken doğum sancılarını tetikleyebileceğini ve bu durumun daha sonra erken doğuma neden olabileceğinin altını çizmektedirler. Tekil ve çoğul gebeliklerde süt ve meyve sularının sıvı ihtiyacını karşılayabilmelerine rağmen, suyun en temel sıvı kaynağı olması nedeniyle uzmanlar, anne adaylarının bol su içmeyi asla ihmal etmemeleri gerektiğine dikkat çekmektedirler.

Doktorunuzun beslenme listesine uyun

Çoğul gebelik başta olmak üzere tekil gebeliklerde de doktorunuzun sizin için önerdiği beslenme listesine uymanızın, rahat bir gebelik ve bebeğinizin sağlıklı gelişmesi açısından önemli olduğunu aklınızdan çıkarmamanız önemle tavsiye edilir.