Çoğul Gebelik ve Riskleri Nelerdir?

Çoğul Gebelik ve Riskleri Nelerdir?

Çoğul gebelik bilindiği gibi daha fazla bebeğin aynı anda oluşmasına denmektedir. Yardımcı üreme tedavilerinde çoğul gebelik riski ise doğal yöntemlerle sağlanan gebeliklerden daha fazladır. Çoğul gebelik riskinde anne adayı ve taşıdığı bebeklerde sağlık yönünden ciddi sorunlara maruz kalabilmektedirler.

Kısırlık Tedavilerinde Çoğul Gebelik Riski

Çoğul gebeliklerin oluşması ve oranı uygulanan tedaviye göre değişiklik göstermektedir. Fakat çoğul gebelik olasılığı oldukça yüksektir. Uygulanan tedavi sırasında folikülün birden fazla gelişmesiyle oluşan gebeliklerde çoğul gebelik riski yüksek oranlarda seyretmektedir. Ancak uygulanan tedavilerde ise çoğul gebelik riski hesaplanarak risk en aza indirilmeye çalışılmaktadır.

Çoğul Gebeliğin Anneye Zararı Nedir?

Kişi eğer gebe kalmışsa ve gebelikte de birden fazla bebek oluşmuşsa hamilelik döneminde oldukça fazla sağlık sorunu oluşabilmektedir. Bebeğin gelişim gösterdiği amniyotik sıvısı olması gerekenden fazla olabilmekte ve bu durum son derece tehlike içermektedir. Amniyotik sıvının gereğinden fazla olması ile erken doğum riskini de beraberinde getirmektedir. Genellikle çoğul gebeliklerde doğum sezaryen ile gerçekleşmektedir. Doğum sırasında birçok risk faktörü ulaşabilmektedir. Bu durumda anne ve bebeklerin sağlığı ciddi yönde etkilenmektedir.

Çoğul Gebeliklerin Bebeğe Zararı Nedir?

Çoğul gebeliklerin en önemli riski prematüre bebek doğumlardır. Çok erken doğan bebeğe prematüre bebek denmektedir. Bilimsel araştırmalara göre çoğul gebelik ile beraber erken doğumun yüksek oranlarda olduğu bebeklerde %50 civarında erken doğma riski görülmektedir. Bebek sayısı ikiden fazlaysa bu oran %90’a çıkmaktadır. Çoğul gebelik nedeniyle erken doğan bebeklerde hafife alınmayacak sağlık problemleri oluşabilmektedir.

Erken Doğan Bebeklerde Oluşabilecek Sağlık Problemleri

  • Bebekler aynı plasenta içinde bulunuyorsa yeterince beslenmeleri sağlanamamakta ve normal bebeklere oranla daha ağır büyümektedirler.
  • Çoğul gebelik nedeniyle erken doğmak zorunda kalan bebeklerde akciğerin yeterince gelişmemesiyle solunum yönünden sıkıntı yaşanmaktadır.
  • Bebekler oldukça zayıf doğar ve bu durum hastalıklara yol açmaktadır.
  • Çoğul gebelik ile doğan bebeklerde beyin ve sinir fonksiyonlarında anormallik olabilir.
  • Beyin ve sinir fonksiyonlarında en yaygın görülen ise beyinde gerçekleşen sorunlardır.

Çoğul Gebelik Riski Nasıl En Aza İndirilir?

  • Kısırlık tedavisine başlandığı andan itibaren uygulanan ilaçların dozu doktor tarafından ayarlanmalıdır.
  • Kısırlık tedavisi sırasında kullanılan hormonal ilaçlarla normalden daha fazla yumurta üretimi yapılmaktadır.
  • Yumurta üretiminin fazla olması çoğul gebelik riski yaşanacak demektir. Yaşanabilecek risklere karşı bazı durumlarda tedavi iptal bile edilebilmektedir.
  • Tüp bebek uygulamalarında embriyo seçimi ve transferi bir veya iki embriyo ile gerçekleştirilmelidir.
  • Çünkü bir veya iki embriyo transferi ile çoğul gebelik riskinin önüne geçilmiş olunmaktadır. Bu durumda risk en az seviyeye indirilir. Bu nedenle tedaviyi gerçekleştirecek doktorun embriyo seçimi ve transferinde dikkatli olması gerekmektedir.