Çocuklarla Doktor Muayeneleri
Çocuklarla Doktor Muayeneleri
Çocuklar “doktora gidileceğini” bildiklerinde biraz endişelenebilirler. Bu normal bir muayene olabileceği gibi ekstra bir durum söz konusu da olabilir. Genellikle biraz endişe duymaları normal olduğu kadar bazıları suçluluk da hissedebilir.
Çocuklar neden doktor muayenesinden korkarlar?
- Çocukların doktor ziyaretleriyle ilgili genel kaygılarının başında ayrılık gelir. Onları muayene odasında bırakacağınızı ve başka bir yere gideceğinizi düşünebilirler. O gizem dolu yerde tek başlarına kalmak istemezler.
- Canlarının acıyacağından çekinebilirler. Onlara tam olarak ne yapılacağını açıklayın.
- Bilinmezlik onları endişelendirir. Bazen sıkıntılarının anne babalarının söylediklerinden fazlası olduğunu düşünerek endişelenebilirler. Ölüm gibi korkular edinebilir. Onlara her şeyi anlayabilecekleri bir dilde açıklayın.
Doktor ziyaretini kolaylaştırın
Çocuklar bazı duygularını hızla ve kolaylıkla dışavurabilirken, bazen de konuşmakta zorlanabilir. Hiç bahsetmek istememesini bile doğal karşılamalısınız. Doktorun davranışları da önemlidir. Nazik ve yumuşak bir tavra sahip doktor seçmeye gayret edin.
Dürüst olun
Muayene öncesinde iğne ya da aşı gibi bir durum çocuğunuzu bekliyorsa, bu konuda da lütfen dürüst olun. Canın yanması kısa bir sürede geçecektir ama kandırıldığını hissetmek onda kalıcı hasarlar bırakabilir. Çocuklar bazen hasta olmaktan suçluluk duyarlar. Hastalığın kendilerinden kaynaklandığını ya da bir ceza olduğunu düşünebilirler. Bunu onlara sakince açıklayın. Yetişkinlerin de hasta olduğundan sizin de çocukken hastalıklar geçirdiğinizden bahsedin.
Bu durumu oyuna çevirebilirsiniz
Çocuklar en güzel oyunla öğrenirler. Çünkü kendilerini rahat hissederler ve istedikleri soruyu sorarlar. Onlarla doktorculuk oynayabilir ve en sevdiği ayısını muayene götürerek onu doktorda nelerin beklediğini gösterebilirsiniz. Bu konuda çeşitli çocuk kitaplarından da yardım almanız mümkün olabilir. Birlikte resimlere bakabilir, oyun haline getirebilirsiniz. Tıpkı doktorun yapacağı gibi ağzını açmasını isteyebilir, stetoskopla kalbini dinleyebilirsiniz. Ağlayan bir çocuğu taklit edebilir sonra sakinleştirebilirsiniz. Söz konusu ilaçlar olduğunda, doktordan bilgi alırken birlikte dinleyin ve çocuğu da sürece katın. Soruları beraber sorun; “günde iki kere mi?” gibi şeyleri beraber teyit edin. En önemlisi onlara kendi istekleri dışında bir şey yapılmayacağını, yanında olacağınızı ve güvende olacağını hissettirmelisiniz. Doktorlar ve hemşireler bazen tüm bedenlerini muayene edebilirler ama bunun olumsuz bir durum olmadığını ifade etmelisiniz.