Bebeklerin Ağız ve Diş Bakımı Nasıl Olmalı?
Çocuklarda Ağız ve Diş Hijyeni
Ağız ve diş sağlığının ilk adımı bebeklik döneminde başlar. Çocukların süt dişleri, şekerli gıdaları daha fazla tüketmeleri, diş bakımından yetişkinler kadar dikkatli olmamaları nedeniyle daha çabuk çürür.
Emziren anneye öneriler
Emziren anneler dişlerin çıkmaya başladığı altı aydan sonra gazlı bez ya da tülbent ile ağız içini silmeli, bebek su içmeye başladı ise en azından beslenmeden sonra su içirmelidir. Biberon çürükleri genel olarak gece beslenmelerinden oluşur. Şekerli süt, ballı süt, şekerli meyve suları biberonla, özellikle uyku arasında verilirse dişler çıktıktan sonra dişlerin çürümesine sebep olur.
Çocuklarda ilk diş hekimi ziyareti
Genel olarak dişlerin sürülmesinin tamamlanması gereken zaman baz alınır ancak her çocukta farklı dönem olabileceğini düşünürsek iki yaş civarında çocuğun ilk hekimle tanışması ideal yaştır. Süt dişleri altı ay civarında çıkmaya başlar iki-iki buçuk yaş arası tamamlanmaya başlar. 7 yaş civarında da ön kesici dişler dökülmeye başlar. Süt dişlerin sağlığı çok önemlidir nasılsa dökülecek diye düşünmemeli gerekli tedavi uygulanmalıdır. Tedavi uygulanmaz ise arkadan gelecek dişin sağlığını olumsuz etkiler.
Çocuklar için diş dostu gıdalar
Sağlıklı beslenmek en önemlisidir. Sebze, meyve, süt, peynir, yoğurt, protein ve kalsiyum bakımından zengin besinler dişin dostudur. Aynı zamanda elma ve havuç dişin mekanik temizliğini üstlenen besinlerdir.
Çürük diş oluşumunu engelleyebilirsiniz
Çürük diş oluşumu mutlaka engellenebilir. Özellikle yedi yastan sonra hekime gidip koruyucu tedavi yapılması ağız ve diş sağlığı açısından en önemli faktördür. Aynı zamanda ailelerin desteği ile doğru diş fırçalama çocuğa öğretilmelidir.
Çocuk diş hekimine gitme sıklığı
Çocukların diş hekimine altı ayda bir gitmesi önerilir. Çocukta çürük yok, sağlıklı bir diş yapısına sahip ise en azından yılda bir hekim ziyareti gereklidir. Böylece oluşabilecek çürükleri de önlemiş olursunuz.
Diş sistemini etkileyen kötü alışkanlıklar
Özellikle çocuklarda parmak emme, kalem ısırma, dil ile alt dişi itme gibi alışkanlıklar çene ve diş yapısını etkileyecek kötü alışkanlıklardır. Bunu sürekli yapan çocuklarda üst damakta derinleşme ve diş şekillerinde bozukluklara yol açar.
Çocuklarınıza diş fırçalama alışkanlığını öğretin
Bir yaşından itibaren yaşlarına uygun diş fırçası ile macunsuz diş fırçalamayı oyun gibi çocuğunuza öğretebiliriz. Etkili bir fırçalama olmasa da çocuğa alışkanlık kazandırır, motor becerilerinin gelişmesine yardımcı olur. İki yaşından itibaren ebeveyn desteği ile çocuğa doğru fırçalama öğretilebilir.
Emzik kullanımı
Bebekler için emmek rahatlamanın ve güven içinde hissetmenin en doğal yoludur. Eğer bebek parmak emme eğilimi gösteriyorsa, emziğe yönlendirilmelidir. Emzik parmak emmeye göre hem daha az zararlıdır; hem de sonraki yaşlarda daha kolay bırakılabilir. Ancak emzik günün büyük bir bölümünde değil, sadece gerekli olduğunda verilmelidir. Yapısal bozukluklara yol açmamak için, mümkün olduğu doğal meme yapısındaki emzikler seçmelisiniz. Emziklerin yapısının sağlamlığı her gün kontrol edilmelidir. Emziğin büyüklüğü ağzın yapısına uygun olmalıdır.