Çocuğuma Menenjit Aşısı Yaptırmalı mıyım?
Çocuğuma Menenjit Aşısı Yaptırmalı mıyım?
Aşıların yapılması, çocukluk yaş grubunda gerek enfeksiyon hastalıklarının önlenmesi, gerekse de ölümlerin azaltılmasında en etkili yöntemdir. Bu nedenle gelişmiş ülkelerde de olduğu gibi ülkemizde de doğumdan itibaren düzenli aşı programları uygulanmaktadır. Ancak bazı aileler bebekleri için aşılama konusunda tedirginlik duyduklarından, bebek ve çocuklarına aşı yaptırmak istememektedirler. Oysa aşılamayla çiçek hastalığı artık olmamakta, çocuk felci ise pek çok ülkede artık görülmemektedir. Aşılanmadan geçirilen hastalıkların ölüme ve sakatlıklara yol açtığını unutmamalıyız.
Her Yeni Aşı Yaptırılmalı mı?
Menenjit beyin ve omuriliği saran zarların enfeksiyonudur. Meningokok hastalığı 2-18 ay arasında görülen bakteriyel menenjitlerin en önemli etkenidir. Rutin aşı programında 2. Aydan itibaren uygulanan zatürre (pnömokok) aşısı ve karma aşı içinde yer alan menenjit aşısıyla diğer önemli iki menenjit etkenine karşı bebeklerde koruma sağlanmaktadır. Meningokok hastalığı menenjit yanında kanda da enfeksiyona neden olmaktadır. En çok kış ve ilkbahar mevsimlerinde görülen hastalık, hızlı ve ağır seyrederek ölüme yol açmakta ve kurtulan hastalarda da ağır bulgular kalmaktadır. Bulaşıcı olduğu için hastayla temas eden kişilerinde tedavi edilmesi gerekmektedir.
Menenjit Aşısı Kimlere Yapılır?
Herkes meningokok hastalığına yakalanabilir. Ancak 2 yaş altı bebeklerde ağır seyreder. Bunun nedeni semptom vermeyen üst solunum yollarında ki taşıyıcılıktır. Solunum yolu sekresyonları ve damlacık yoluyla insanlara bulaştığından topluluklarda salgınlara yol açabilir. Bir nedenle dalağı olmayan kişilerde, bağışıklığı düşük kişilerde ve AIDS gibi hastalığı olanlarda risk yüksektir.
Yan Etkileri
Menenjit aşısıyla birlikte gelişen istenmeyen reaksiyonlar hafiftir. Genellikle aşının uygulandığı yerde ağrı ve 1-2 gün süren kızarıklık şeklinde lokal reaksiyonlar görülebilir. Hafif ateş en çok görülen belirtidir.
Menenjit Aşısının Uygulanmaması Gereken Durumlar
- Aşının içindeki etkin bir maddeye veya diğer maddelerden birine karşı bilinen alerji varsa
- Ateşli hastalık veya enfeksiyon hastalığı varsa
- Herhangi beyin hastalığı teşhisi konmuşsa aşı uygulanmamalıdır.