Çift Rahim Nedir, Gebeliği Nasıl Etkiler?
Çift rahim, kız bebeklerde henüz anne karnındayken gelişen doğumsal bir anomalidir. Oldukça nadir görülen bu durum, genellikle kadınların cinsel yaşamını, gebeliklerini ve doğum süreçlerini olumsuz etkilemez. Ancak diğer kadınlara kıyasla düşük ve erken doğum gibi komplikasyonların riskini artırır. Sizler için hazırladığımız bu yazıda, çift rahim hamilelik üzerinde olumsuz etkiler yaratır mı, tedavisi nasıldır gibi merak edilen soruların yanıtlarını derledik. Keyifli okumalar!
Çift Rahim Nedir?
Çift rahim, kız bebeklerde henüz anne karnındayken gelişen nadir bir doğumsal anormalliktir. Her uterus, müller kanalları olarak bilinen iki küçük tüp şeklinde oluşmaya başlar. Gebeliğin ilerleyen aylarında bu iki tüp birleşerek gelişir ve bebeğin rahmini oluşturur. Ancak bazı bebeklerde tüpler birleşmez ve iki ayrı organ oluşturur. Bu durum ise çift rahim olarak adlandırılır. Çift rahmi olan kadınların bazılarında iki serviks gelişebilir ve bu durumda iki adet vajinal açıklık belirebilir. Bazılarında ise çift rahme rağmen tek bir serviks ve vajinal açıklık olabilir. Peki, nadir karşılaşılan çift rahim gebelik üzerinde nasıl bir etkiye sahip? Çift rahim belirtileri neler? Gelin tüm bu soruların yanıtlarını daha detaylı inceleyelim.
Çift Rahim Belirtileri Nelerdir?
Çift rahim belirtileri çift rahme sahip olan her kadında görülmeyebilir. Hatta pek çok kadın durumu rutin kadın doğum muayenesinde öğrenir. Bununla birlikte çift vajinaya sahip olan kadınlarda tampon takılmasına rağmen durdurulamayan kanamalar olabilir. Zira vajinaya tampon yerleştirilse dahi diğer vajina açıklığından adet kanaması gelmeye devam edebilir. Dolayısıyla çift rahmin en önemli belirteçlerinden birinin tampon kullanılmasına rağmen adet kanamasının devam etmesi olduğu söylenebilir. Buna ek olarak aşağıdakiler de karşılaşılan çift rahim belirtileri arasında yer almaktadır:
- Regl döneminde ağır kanama
- Regl öncesi veya sırasında ağrı
- Regl öncesi veya sırasında yoğun kramp
- Tekrarlayan düşükler
- İlişki sırasında ağrı
- Erken doğum
Çift Rahim Nasıl Teşhis Edilir?
Çift rahim teşhisi rutin kadın doğum muayenesinde konabilir. Muayene sırasında şüpheli durumlar saptayan hekim aşağıdaki tetkikleri isteyebilir:
- MR,
- Rahim filmi,
- Sonohisterografi
- Ultrason
Çift Rahim Gebeliği Nasıl Etkiler?
Çift rahme sahip olan pek çok kadın, ilk olarak bu durumun gebeliklerini nasıl etkileyeceğini araştırır. Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki çift rahmi olan çoğu kadının sağlıklı cinsel yaşamları, gebelik ve doğum süreçleri vardır. Ancak bu kadınlarda aşağıdaki komplikasyonların gelişme riski daha yüksektir:
1. Kısırlık
Çift rahmi olan kadın adet kanamasını daha şiddetli yaşar. Bu durum kontrol edilemezse gebelik için tıbbi yardım alınması gerekebilir.
2. Düşük veya Erken Doğum
Çift rahmi olan anne adaylarında bebeğin rahimdeki alanı kısıtlı olacağından düşük veya erken doğum gibi komplikasyonlarla karşılaşma olasılığı daha yüksektir.
3. Makat Geliş
Yine bebeğin yeteri kadar alanı olmadığı için doğum pozisyonu alması zorlaşabilir. Bu da makat gelişe ve doğumun sezaryen olmasına neden olabilir.
4. Böbrek Problemleri
Müller kanalındaki anormallikler, fetüste oluşan Wolff kanalına zarar verebilir. Wolffian kanalındaki malformasyonlar da böbrek problemlerine yol açabilir.
Çift Rahim Tedavisi Nasıl Yapılır?
Herhangi bir semptoma neden olmayan çift rahim vakalarında tedaviye ihtiyaç duyulmaz. Zira çift rahmi olmasına rağmen çoğu kadının cinsel yaşamı, gebeliği veya doğum süreci bundan etkilenmez. Ancak çift rahim tekrarlayan düşük veya kontrol altına alınmayana kanama gibi sorunlara neden oluyorsa düzeltme ameliyatı gündeme gelebilir. Bu ameliyat sırasında ise bir rahim oluşturabilmek için iki kanal birleştirilir. Çift rahimle birlikte çift vajinası olanlar için de ameliyat sırasında vajinalar arasındaki doku çıkartılarak tek bir açıklık elde edilebilir.
Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir: