Bebeklerde Bıngıldak Çökmesi Neden Olur?
Bıngıldak, bebeğin kafatasının üst kısmında yer alan ve kemiklerin birleştiği noktadaki boşlukta yer alan, yumuşak kemiksi dokudur. Yetişkinlerde kafatası kemikleri tamamen birbirine kenetlenmiş halde olurken, bebeklerde henüz bu kenetlenme tamamlanmamıştır. Toplamda 6 tane olan bıngıldak, doktor dışındaki kişiler tarafından çok fark edilemez. Normal bir kişi bu bıngıldakların sadece 2 tanesini fark edebilir. Bu nedenle bıngıldağa dokunarak zarar verme ihtimali sadece 2 bıngıldak için geçerlidir. Bebekler için çok önemli bir bölge olan bıngıldak, anne babaları da bir o kadar korkutur. Bıngıldakları zarar görmüş bebeklerle ilgili duyulan söylentiler, ailelerin bu konuda hassas davranmalarına neden olur. Uzmanlar tarafından zarar vermesi kolay olmadığı söylenen bıngıldaklar, bebeğin beynini koruyan en önemli yapıdır. Peki, yenidoğan bebeklerde bıngıldak çökmesi olarak tabir edilen durum neden olur? Böyle bir durumla karşılaşan anne babaların neler yapmaları gerekir?
Amacı Doğumu Kolaylaştırmaktır
Bebek sahibi olan herkesin istisnasız bildiği bıngıldak, aslında birden çok fonksiyona sahiptir. Bunlardan bir tanesi doğumun kolay olmasını sağlamaktır. Bebeğin doğumu sırasında doğum kanalından geçerken kafatası esneyerek kanaldan geçecek hale gelir ve bu geçişte bebeğin kafası zarar görmez. Bıngıldak, buradaki esnemeyi ve daha sonra doğum sırasında uzayan bebeğin kafasının normale dönmesini sağlar. Bıngıldağın diğer bir fonksiyonu da bebek büyürken, büyüyen beyinin kafatası ile karşılaşmamasını sağlamaktır. Bıngıldaklar, bu anlamda beynin gelişimi için gerekli olan alanı esneklikleri ile sağlıyor olurlar. Bıngıldakların zamanı geldiğinde kapanması ile birlikte beyin büyümesi de büyük bir oranda son bulmuş olur. Bu nedenle bıngıldağın erken kapanması hem kafanın büyümesine engel olurken, hem de beynin gelişmesine sekte vurur.
Bıngıldağa Zarar Verilebilir mi?
Anne ve babalar yeni doğan bebeklerinin bıngıldağına, ona vereceklerini düşünerek dokunmaktan kaçınırlar. Ancak uzmanlara göre, bu bölgeye ne dokunmak ne de onu yıkamak bıngıldağa herhangi bir zarar vermez. Çünkü bıngıldağın altında beyni aktif bir şekilde koruyan, oldukça sıkı ve sağlam bir zar bulunmaktadır. Bıngıldaklar çarpma ve vurma gibi durumlarda çoğu zaman zarar görmezlerken, yine de doktorlar tarafından bebeğin bıngıldak bölgesine hiçbir şekilde baskı uygulanmaması önemle tavsiye edilir.
Bebeklerde bıngıldakla ilgili en çok merak edilenler ile ilgili detaylar için tıklayın...
Bıngıldağın Çökme Nedenleri ve Yapılması Gerekenler
Bıngıldağın çökmesi, uzmanların belirtildiğine göre, bebeğin susuz kalması nedeniyle oluşmaktadır. İshal olan bebeklerde su eksikliğinden dolayı bıngıldağın içeri çöktüğü görülebilir. Bu durumda annenin, bebeğin su ihtiyacının karşılanması için sık sık emzirmesi gerekmektedir. Bıngıldağın fazla şişik olması, bebeğin kafası içindeki basıncın çok arttığının göstergesi olabileceğinden doktora başvurulması tavsiye edilir.
Bıngıldağın Geç Kapanması Bebeğin Sağlığını Nasıl Etkiler? Detaylar İçin Tıklayın