Bebek Olan Bir Evde Hayvan Beslenir mi?
Bebekli evde hayvan beslemek çoğu zaman zararlı olarak algılanır. Halbuki çoğu araştırma, hayvanlarla büyüyen bebeklerin/çocukların bağışıklıklarının güçlendiğini ve psikolojik gelişimlerine olumlu katkılar sağladığını ortaya koymaktadır. Yalnız burada dikkat edilmesi gereken nokta, bebeğin alerjik reaksiyonlarıdır. Bebeğin hayvan tüyüne alerjisi varsa, evde hayvan beslemeniz tabii ki doğru bir karar olmayacaktır.
Bebekli Evde Hayvan Beslemek
Düşünsenize, sürekli kendisini sevdirmeye çalışan bir köpek, akvaryumda salına salına süzülen bir balık, sabahları sesiyle uyandığınız muhteşem bir kuş... Hangimiz bu güzellikler karşısında duyarsız kalabiliriz ki... Hele ki bebekler ve çocuklar için bu canlılar hayvandan öte, bir dost olur. Daha yeni yeni hayatı öğrenmeye ve anlamaya çalışan bebekler ile hayvanlar arasında kurulan dostluğu düşündüğümüzde, bu bağı çok daha iyi anlayabiliriz. Psikolog ve pediatri uzmanları da evcil hayvanların bebeğin fiziksel ve psikolojik gelişimini desteklediğini savunmaktadır. Yalnız, çocuğunuzun astım veya alerjik başka bir hastalığı bulunuyorsa, dikkatli olmanız ve evcil hayvan beslemeye karar vermeden önce bebeğinizin hekimi ile görüşmeniz gerekiyor.
Evcil Hayvanlar Bağışıklık Sistemini Güçlendiriyor, Kişiliğin Gelişmesine Olumlu Katkılar Sağlıyor
Bebekli evde hayvan beslemek, çoğu uzman için çocuğun gelişimine olumlu katkılar sağlıyor. Çocukların hayvanlar sayesinde hem fiziksel hem de psikolojik olarak iyi yönde etkilendiğini belirtiliyor. Ailenizde genetik bir alerjik hastalık yoksa, doğumdan itibaren evinizde hayvan beslemeniz, çeşitli araştırmalara göre bebeğin bağışıklık sistemini geliştiriyor. Bununla birlikte psikologlar, bebeğin evcil bir hayvanla büyümesinin, sorumluluk duygusunun gelişmesini sağladığını düşünüyor. Evcil hayvanla büyüyen bebeklerin ileride çevresine daha saygılı bireyler olduğu ve suç işlemeye daha az meyilli oldukları yapılan araştırmalarla kanıtlanmıştır. Yine aynı şekilde evcil bir hayvan ile büyüyen bebeklerin, büyüdüğünde kendine güveni yüksek bir kişiliğe sahip olduğu bilinmektedir. Ancak, bebekli evde evcil hayvan beslemeyi düşünüyorsanız elbette dikkat etmeniz gereken bazı unsurlar bulunuyor.
Bebeğinizde Alerji Varsa Evcil Hayvan Beslerken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Öncelikle ailede genetik astım veya alerjik bir hastalık varsa evcil hayvan edinmeden önce doktorunuzla görüşmelisiniz. Doktorunuzun onayı olursa, aşağıdaki önlemleri alarak evcil hayvan edinebilir ve bebeğinizle aynı ortamda sorunsuz bir şekilde büyütebilirsiniz.
- Oda havasını temizleyen filtrelerden satın alabilirsiniz.
- Evdeki herkesin el yıkama alışkanlığı kazanmasını sağlamalısınız.
- Sık sık evinizi havalandırmalısınız.
- Hayvanın yıkanmasını ve bakımını ihmal etmemeli, kısa sürelerle veteriner hekime muayeneye götürmelisiniz.
- Özellikle tüylerini sık sık kestirmelisiniz.
- Evcil hayvanınıza eğitim verirken bebeğin odasının yasaklı olduğunu öğretmelisiniz.
- Evcil hayvanınızı düzenli olarak aşılatarak mikroplardan korunmasını sağlamalısınız.
- Evcil hayvanınızın kum kaplarını bebeğin ulaşamayacağı yerlerde tutmalısınız.
Finlandiya'da Yapılan Araştırma Sonuçları İlgi Çekici
Finlandiya Kuopi Üniversite Hastanesi'nde 2002-2005 yılları arasında doğan 397 bebek üzerinde araştırma yapıldı. Araştırmada gözlemlenen bebeklerin %35'inin evinde köpek, %24'ünün evinde ise kedi vardı. Kalan %41'lik kısım ise düzenli aralıklarla kedi ve köpeklerle bir araya getirildi. Araştırma, bebekler 9 haftalıkken başladı. Araştırma sonuçlarında; evcil hayvanlarıyla yaşayan bebeklerin %76'sının gayet sağlıklı olduğu, evcil hayvanla yaşamayan bebeklerin ise yalnızca %62'sinin sağlıklı olduğu saptandı. Araştırmayı yürüten Dr. Eija Bergroth, evcil hayvanların taşıdığı alerjenlerin, bebeklerin bağışıklık sistemini geliştirdiğini söyledi.
Bebeklerde sık görülen alerjiler ve tedavi yöntemleri için buraya tıklayarak bilgi alabilirsiniz.