Bebeklerle Tatile Çıkmak
Bebeklere tatile çıkmanın en önemli püf noktası tatile iyi hazırlanmaktır. Bebeğinizle ilk defa tatile çıkacaksanız, bu tatilin diğerlerinden oldukça farklı olacağıdır. Bebeğinizle yapacağınız ilk tatilinizde karşılaşmayı düşündüğünüz zorluklar gözünüzü korkutmasın. Yapacağınız iyi bir planlama da; tatil yeri seçimi, yolculuk şekliniz, yanınıza alacağınız eşyaların listesi ve tatil çantanızın hazırlanması olası durumlara karşı hazırlıklı olmanızı sağlayacaktır. Bunun dışında dikkat etmeniz gereken en önemli konu tatil öncesinde bebeğinizin alıştığı durumlarda değişiklik yapmamanızdır. Örneğin, memeden kesmek gibi. Yolculuk seçiminizde araba ya da uçak yolculuğunda farklı önlem alacağınızı da unutmamalısınız. Yazımızda bebeğinizle tatile çıktığınızda sorun yaşamanızı en aza indirecek olan "Bebeklerle Tatile Çıkmanın Püf Noktaları" konusunu sizin için inceledik.
Bebeklerle Tatile Çıkmanın Püf Noktaları
Bebeklerle tatile çıkmanın en önemli konusu yapmayı planladığınız tatile iyi hazırlanmanız olduğudur. Tatilde gereksiz sorun yaşamak istemiyorsanız, tatile çıkmadan önce, bebeğinizi memeden kesme gibi radikal kararlar almamalısınız. Çıkacağınız tatilin ikinci önemli konusu yolculuğu araba, uçak ya da daha farklı araçlarla mı gerçekleştirecek olduğunuzdur. Zira seçeceğiniz ulaşım aracı için farklı önlemler alınmanız gerekecektir.
Tatil Yeri Seçimi
Bebeğinizle yapacağınız tatilde en önemli konulardan birisi de tatil yapılacak yerin seçimidir. Bu seçimi yaparken bebeğinizle rahat tatil yapacağınızı yer olması yanı sıra tatil sırasında bebeğinizin hastalanması gibi doktora danışmanız gereken durumları olabilmesine karşın sağlık kuruluşuna yakın yerleri tercih etmenizdir. Uzmanlar bebeklerin özellikle ilk yıllarında anne babaları fazla maceraperest olmamaları konusunda tavsiyede bulunurlar.
Çocuk Dostu Otelleri Tercih Edin
Bebeğinizle yapacağınız tatilin nasıl geçeceği, bebeğinizin ayına, kişiliğine, hareket durumuna ve gidilecek yerin sağladığı olanaklara göre değişiklik gösterir. Son yıllarda "bebek dostu otel" olarak tabir edilen içerisinde bebekler ve çocuklar için her türlü imkanın bulunduğu otel ya da tatil köylerinin tercih edilmesi yaygınlaşmaktadır. Bunlardan bütçenize uygun olanları tercih edebileceğiniz gibi aile büyükleri ya da yakınlarınızın yazlıkları da iyi bir seçenek olarak değerlendirebilirsiniz. Unutmamanız gereken önemli konu hangi tatil şeklini seçerseniz seçin mutlaka bir sağlık kuruluşuna yakın olmasını göz önünde bulundurun.
Tatilde Yanınıza Almanız Gerekenler
Bebeğinizle rahat bir tatil için işinizi kolaylaştıracak bir diğer konu da tatile çıkarken yanınıza almanız gerekenlerin bir listesini yapmaktır. Tatilde bebeğinizin ihtiyacı olacak; kıyafetler, mamalar, biberonlar, bebek bezleri, gerekli olabilecek ilaçları almanız önemlidir. Yanınıza mutlaka olması gerekenler;
- Ateş düşürücü şurup,
- Termometre (ateş ölçer),
- Sinek kovucu losyon (bebeklerde kullanılabilecek olanlardan),
- Güneşten korucuyu güneş kremi (bebek cildine uygun yüksek koruma faktörlü),
- Steril gazlı bez,
- Doktorunuzun telefonu her zaman yanınızda olmalı.
Bebeklerle Tatile Çıkarken Yanınızda Bulunması Gereken İlaçlar
Yolculuk Türü Seçimi
Bebeğinizle tatile çıkarken yolculuk türü seçerken bebeğinizin alışkanlıklarını göz önünde bulundurmanız faydalı olacaktır. Çünkü bazı bebekler uzun süre araba koltuğunda oturmaktan fazla hoşlanmazlar. Bu nedenle araba yolculuğu sizi biraz yorabilir. Aynı şekilde uzun otobüs, tren yolculuğu da çok hareketli olan bebeğinizin huysuzlaşmasına neden olabilmektedir. Böyle durumlarda imkanınız varsa uçak yolculuğunu tercih etmeniz önerilir. Tam tersi arabaya bindiğinde uykuya dalan bir bebeğe sahipseniz, bu durumda karayolu ile yolculuğu tercih edebilirsiniz.
Bebeklerle Yolculuk Yapmanın 10 Kolay Yolu
Araba ile Yolculuk
Araba ile seyahatlerde; mama sandalyesi, bebek arabası gibi bebeğinizin rahat edeceği araçların yanınıza almalısınız. Bebek dostu otelleri tercih etmişseniz bazı oteller size bu hizmetleri sunuyor. Ama yine de yola çıkmadan önce sorun yaşamamak için gideceğiz oteli arayarak böyle bir hizmetlerinin olup olmadığı sormanızda fayda vardır. Uzmanlar otel bu hizmetleri sunmuş olsa da imkân varsa bebek arabasının ailelerin yanlarında bulundurmalarını önermektedirler. Bebeğinize giydireceğiniz kısa kollu tişörtler yanında uzun kollu tişörtleri de çantanızda bulundurmanızda fayda vardır. Bebeğinizin beslenme düzenini bozmamak için beslenme şekline göre, blender ve biberon ısıtıcısında yanınızda bulundurmanız işinizi kolaylaştırır. Bebeğinizle Çıkacağınız Araba Yolculuğunun Sorunsuz Geçmesini Sağlayacak 10 Öneri
Bebeklerle Uçakla Yolculuk
Bebeğinizle tatile çıkarken uçak yolculuğunu tercih ettiyseniz, bebeğiniz iki yaşından küçükse kucağınızda seyahat etmenizde fayda vardır. Genelde uçak şirketleri belli yaşta olan bebekler için ikinci bir koltuk vermemektedir. Söz konusu yaşlarda olan bebekler annelerinin emniyet kemerine bağlanacak özel bebek kemerini takarak annelerinin kucaklarında seyahat ediyorlar. Bebeğinizle ilk defa uçak yolculuğu yapacaksanız konu ile ilgili sorularınızı uçak şirketi yetkililerinden biletinizi alırken sorabilirsiniz. Uçak yolculuğu kısa olması nedeniyle bebekler ve anneler tarafından tercih sebebi olsa da uçakta iniş ve kalkışlarda oluşan yüksek basınç nedeniyle bebeğinizin kulağı rahatsız olabilir. Bu gibi durumlarla karşılaşmamak için bebeğinizi iniş ve kalkışlarda emzirmeniz, bebek büyükse sakız çiğnetmenizde yarar vardır. Uçak yolculuğunda yoğun olmayan saatler ve koridor tarafındaki koltukları tercih etmeniz yolculuğunuzu daha rahat hale getirecektir.
Güneşe Karşı Koruma
Tatiliniz süresince çok dikkat etmeniz gerekecek konulardan birisi, bebeğinizi güneş ışınlarının etkisinden korumak olacaktır. Bunun için, 11.00 ile 16.00 saatleri arasında güneş ışınları altına asla bulunmamanızdır. Bebeğiniz 0-12 ay aralığında ise, doğrudan güneş ışığına maruz bırakmayın. Mutlaka şapka takın ve vücudunun büyük bir kısmını örten renkli kıyafetler giydirin. Güneş koruma faktörü SPF 50+ içeren bebeklere özel güneş kremi kullanın. Kremi bebeğinizin / çocuğunuzun açıkta olan yerlerine güneşe çıkmadan en az yarım saat (30 dk) önce sürün. Krem sürmeyi her 3 saate bir yenilemeyi unutmayın ve bebeğinize bol bol su içirin.
Sıcaktan Çarpmasına Karşı Koruma
Bebeklerin ısıdan kolayca etkilendikleri için sıcak havalar sıcak çarpması ya da vücutta sıvı yetersizliği gibi önemli risklere neden olabilir. Aynı zamanda oluşacak terleme nedeniyle cildin nemli kalan bölgelerinde isilik oluşabilir. Bebeğinizin ısıdan dolayı rahatsızlandığını düşünüyorsanız ya da bebeğiniz /çocuğunuz iyi görünmüyorsa, sıvı almayı reddediyorsa, her zaman olduğundan biraz daha az bez ıslatıyorsa ya da kusuyorsa zaman geçirmeden doktora başvurmanız gerekir. Bebeğiniz emiyorsa sıcak havalarda fazladan emzirmeniz gerekir. Mama ile beslenen bebeklerin fazladan mama almaları ya da susamış gibi gözükmeleri durumda az miktarda kaynatılmış soğutulmuş su vermenizde fayda vardır. Bulunduğunuz yerde klima varsa, odanın çok soğuk olmamasına, oda sıcaklığının 24-26 derece sıcaklığında olmasına dikkat edin. Sıcak havalarda ılık banyo bebeğinizin rahatlamasına ve serinlemesine yardımcı olur.
İsilikten Koruma
Tatilde sıcak havalarda bebeklerin yaşayabilecekleri sorunlardan birisi de isiliktir. Küçük, toplu iğne başı gibi içi su dolu kırmızı kabarcıklar şeklinde görülen isilik, bebeğin bez ve çene altı bölgesi gibi nemli bölgelerinde görülür. Bu durumda yapmanız gereken en basit yol, bebeğinizin pişik kremini çene bölgesindeki isiliklere de kullanmanızdır.
Sıcak Havalarda Bebekleri İsilikten Korumanın Yolları
Deniz ve Havuzda Dikkat Edilecekler
Bebeğinizi öncelikle temizliğinden emin olmadığınız deniz ve havuza asla sokmayın. Bebeğinizi suya sokacaksanız havuz yerine denizi tercih etmelisiniz. Bebeğinizin viral enfeksiyonlara yakalanmaması için deniz ve havuzdan sonra yumuşak şampuan ve sabunlarla yıkamayı ihmal etmeyin. Banyodan sonra vücut losyonu ve nemlendirici ile bebeğinizin cildini nemlendirmenizde fayda vardır.