Bebeklerin Uykudan Ağlayarak Uyanması Normal mi?
Pek çok ebeveyn, bebeklerinin gece yarısı ağlayarak uyandığından bahseder. Bu durum kirli bez, sıcaklık, soğukluk veya korkmaktan dolayı gerçekleşebileceği gibi en çok da acıktıklarında meydana gelir. Zira bebeklerin mide kapasitesi oldukça küçüktür. Süt de hızlı sindirilebilen bir besin olduğundan sık sık acıkmaları normal karşılanır. Bununla birlikte bebeklerin kendilerini güvende hissetmek istemeleri veya fiziksel rahatsızlık gibi durumlar da ağlayarak uyanmalarına neden olabilir. Gelin şimdi, bebeğim uykudan ağlayarak uyanıyor neden olabilir sorusunun yanıtını daha detaylı inceleyelim.
Bebeklerin Uykudan Ağlayarak Uyanması Normal mi?
Bebeklerin uykudan ağlayarak uyanmasının farklı nedenleri olabilir. İşte onlardan bazıları:
1. Fiziksel Rahatsızlık
Bir hastalık, rahatsızlık veya ağrı gibi durumlar bebeklerin uyumasını güçleştirebilir. Örneğin diş çıkarma, kulak enfeksiyonları, ateş veya farklı hastalıklardan kaynaklanan rahatsızlıklar bebeğin uykudan ağlayarak uyanması gibi durumlara neden olabileceğinden, ebeveynlerin belirtileri gözlemleyip bazı önlemler alması oldukça önemlidir. Bununla birlikte burun akıntısı veya göz kaşınması gibi alerjik semptomlar da bebeklerin uykudan ağlayarak uyanmasının önemli bir sebebidir.
2. Ayrılık Kaygısı
Bebeklerin ebeveynlerinden uzak kalma korkusu kısaca ayrılık kaygısı olarak tanımlanır. Gelişimsel kilometre taşlarından biri olmasına rağmen bazı bebekler bunu daha yoğun yaşar ve uyku problemleri geliştirebilir. Eğer bebeğin uykuya dalmak için ebeveyniyle birlikte uyumaya, güven duymaya veya kucaklanmaya ihtiyacı varsa henüz kendi başına uyumaya hazır olmadığı anlaşılabilir.
3. Yeni Kilometre Taşları
Bebekler emeklemek, başını çevirmek, yürümek ve oturmak gibi yeni beceriler öğrendiklerinde heyecanlanabilirler. Öğrendikleri bu eylemleri ise çoğu zaman beşiklerinde de uygulamak isterler. Böylesi bir durumda tekrar uykuya dalmaları güçleşeceğinden çoğu zaman hafif uykularından ağlayarak uyanırlar.
4. Açlık
Gün içinde yeterince beslenmeyen bebekler geceleri ağlayarak uyanabilirler. Zamanla büyüdüklerinde ve eskisinden daha fazla yiyeceğe ihtiyaç duyduklarında ise ağlayarak uyanma davranışlarının arttığını görebilirsiniz. Hatta hemen beslenmediklerinde ağlamalarının öfke ağlamalarına dönüp daha da şiddetli bir hâl aldığını fark edebilirsiniz. Bunu önlemek için ise bebeğinizin gün içinde yeteri kadar beslendiğinden emin olmalısınız.
5. Kirli Bez
Bebeklerin ağlayarak uyanmasının en sık karşılaşılan nedenlerinden biri de bezlerinin kirlenmesidir. Altı kirlenen bebekler rahatsız olur ve bunu ağlayarak ifade eder. Özellikle 1 yaş altında sık görülen bu duruma hemen müdahale etmek, bebeğin pişik ve tahriş gibi sorunlarla karşılaşmasını da önleyecektir.
6. Diğer Nedenler
Uyku düzeninin dışına çıkılması, farklı bir ortamda uyuması, sıcaklık değişiklikleri, sivrisinek ısırıkları, odada ses veya parlak ışık gibi çeşitli uyaranlar olması gibi faktörler de bebeklerin uykudan ağlayarak uyanmasına yol açabilir.
Bebeğinizin Güvenli ve Konforlu Uyuyabilmesi İçin Bazı İpuçları
- Bebeğinizin yatağında oyuncak bulundurmayın.
- Sert bir yatakta uyumasına dikkat edin.
- Melatonin üretimini baskılayabildiği ve uyku kalitesini bozabildiği için odasında parlak ışık olmamasına dikkat edin.
- Uyuyacağı odanın ideal sıcaklıkta olmasına özen gösterin.
- Burun akıntısı varsa uyumadan önce burnunu temizlediğinizden emin olun.
- Son beslenmesinden sonra gazını çıkarmayı unutmayın.
- Bebek yenidoğan ise yastık kullanmaktan kaçının.
- Dünya Sağlık Örgütü’ne göre yenidoğan bebekler sırt üstü uyutulmalıdır. Kusma vb. durumlara karşı baş kısmını hafif yükseltmek güvenli bir seçenek olabilir.
Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir:
Bebekler Uykuda Neden Sıçrar veya İrkilir?
Kaynak: 1