Bebeklerin Göz Temizliği Nasıl Yapılır?

Yenidoğan bebeklerde gerek gözyaşı kanallarının dar olması gerekse hassas bünyelerinin enfeksiyona yatkın olması, sık sık çapaklanmalara sebep olabiliyor. Bu durumda yenidoğan bebeklerin göz temizliği ayrı bir önem gerektiriyor. Peki, bebeklerde göz temizliği nasıl yapılır? Yenidoğan bebeklerin çapakları nasıl temizlenir? Sizler için hazırladığımız bu yazıda, bebeklerde göz temizliği ile ilgili bilmeniz gerekenleri derledik.

Yenidoğan Bebeklerin Göz Temizliği Nasıl Yapılır?

Annelerin, yenidoğan bebeklerinde en sık gördüğü manzaralardan biri de gözlerindeki çapaklanmalardır. Çoğu zaman uzun uykudan kaynaklandığı ve doğal bir göz salgısı olduğu düşünülen çapaklar, bazen doğum sırasında anneden bebeğe geçen enfeksiyonun bir işareti olabiliyor. Bazen ise enfeksiyon olmamasına rağmen, bebeğin göz kanallarının henüz dar olması sebebiyle tıkanmalar gerçekleşebiliyor. Ayrıca bebeklerde sık görülen göz nezlesi ve kirpik dibi iltihabı da çapaklanmayla belirti verebiliyor. Buradan da anlaşılacağı üzere, yenidoğan bebeklerin gözlerindeki çapaklanmalar bazen önemli bir enfeksiyonun işareti olabileceği gibi bazen de kanalların henüz dar olması sebebiyle meydana geliyor. Dolayısıyla bebeklerin gözündeki çapaklanma fark edildiği anda, sorunun enfeksiyon kaynaklı olup olmadığını anlamak için ilk olarak bebeğin doktoruna danışılması gerekir. Zira enfeksiyon durumlarında antibiyotikli göz damlaları kullanılması gerekebilir.

Yenidoğan Bebeklerin Gözündeki Çapaklar Nasıl Temizlenir?

Yenidoğan bebeklerde çapak temizliği için öncelikle ellerin hijyenik hale getirilmesi gerekir. Bunun için ellerinizi sabun ile en az 20 saniye yıkanıp kurutun. Ardından daha önce kullanılmamış bir gazlı bezi, kaynatıp soğuttuğunuz suya batırarak ıslatın. Islattığınız gazlı bez yardımıyla bebeğinizin göz pınarından dışarıya doğru nazik bir şekilde temizleme işlemini yapabilirsiniz. Çapakların göze kaçmasını önlemek için temizleme işleminin mutlaka dışarıya doğru olması gerekir. Ayrıca bebeğinizin gözüne kaçma ihtimalinden dolayı pamuk vb. ayrışabilecek materyaller kullanmayın. Hijyen için her göze ayrı bir gazlı bez kullanmaya dikkat edin. Temizleme esnasında bebeğinizin gözlerine zarar verebilecek ovalama işleminden uzak durun.

Bebeklerde çapak temizliği için en ideal zaman banyo sonrasıdır. Çünkü banyo esnasında buharla birlikte yumuşayan göz çapakları daha kolay temizlenir. Temizlik işlemini bebeğin ihtiyacına göre günde iki üç kere yapabilirsiniz. Ancak uzun süre geçmeyen, iltihaplı görünen akıntılarda doktora başvurmayı ihmâl etmeyin.

Bunu da Okuyun: Bebeklerin Ağız, Göz, Burun ve Kulak Temizliği Nasıl Yapılır?

Bebeklerde Göz Çapaklanması İçin Anne Sütü Kullanılabilir mi?

Halk arasında anne sütünün, bebeklerin gözlerindeki çapaklanmaya iyi geleceği düşünülmektedir. Zira anne sütünün antibiyotik etkisi oluşturacağına inanılıyor. Anne sütünün içeriği her ne kadar güvenli olsa da bu konuyla ilgili yapılan bilimsel bir çalışma bulunmuyor. Bebeğinizin gözünde oluşan çapaklanmayı anne sütü ile temizlemeden önce mutlaka doktorunuza danışmanızı tavsiye ederiz.

Gözyaşı Kanalı Tıkanıklığı İçi Masaj Tedavisi

Yenidoğan bebeklerin çoğunun gözyaşı kanalında tıkanıklık görülmektedir. Bu durum kendisini şişlik ve kızarıklık ile belli eder. Aynı zamanda tıkalı olan göz çevresinde yoğun çapaklanmalar oluşur. Tedavide öncelikle enfeksiyonun gerilemesi için antibiyotik damlalar kullanılır. Ayrıca ebeveynlere, 1 yaşa kadar her gün uygulanması istenen masaj teknikleri öğretilir. Masaj tedavisi bebeklerin çoğunda yüz güldürücü sonuçlar elde edilmesini sağlar. Ancak masaja rağmen iyileşmeyen bebeklere sondalama işlemi önerilebilir. Yaklaşık 5 – 10 dakika süren sondalama işleminde, metal bir sonda ile kanalın genişletilmesi amaçlanır. Kanal yeterince genişlemezse işlem ikinci kez tekrar edilebilir. Probing olarak da blinen sondalama, oldukça kısa süren, basit bir işlemdir. Bebeğin görme dokuları için herhangi bir risk yaratmamaktadır. Peki, gözyaşı kanalı tıkanıklığında masaj nasıl yapılır?

Masaj tedavisi düzenli olarak yapıldığında 1 yıl içinde gözyaşı kanalının genişlemesine yardımcı olur. Burada masajın nasıl yapılması gerektiğini, bebeği muayene eden doktor gösterecektir. Ancak masaj hareketlerinin genel olarak burun kökünden aşağıya doğru sıvazlama şeklinde olduğu söylenebilir. Günde 3 – 4 kere, ortalama 5’er dakika yapıldığında masaj tedavisinin başarı oranı %95 civarıdır.

Bunu da Okuyun: Düz Kafa Sendromu Nedir?