Bebeklerin Ateşi Nasıl Düşürülür?

Bebeklerde Ateş Nasıl Düşürülür?

Bebeklerin ateşi nasıl düşürülür sorusu, annelerin sıklıkla kullandıkları cümleler arasında yer alır. Çünkü bebeklerin doğumlarından itibaren büyüme sürecinde çeşitli nedenlerden dolayı ateşleri çıkar. Bazı durumlarda hafif seyreden ateş, ilerleyen zamanda bebek için ciddi sonuçlar doğuracak boyutlara çıkabilir. Bebeklerde ateş kaç derece olmalı? Bebeklerin ateşinin olması her ne kadar anne babalar için panik durumu gibi görülse de uzmanlar ateşin aynı zamanda bebeğin geçirmiş olduğu enfeksiyonla mücadelesi için antikor ve beyaz kan hücresi üretmesine işaret olduğunu söylerler. Bu nedenle de, "Ateşi olan bebeğin hareketleri normalse ve kötü görünmüyorsa endişe edilecek bir durum yoktur." şeklinde açıklamada bulunurlar. Peki, bebeklerde ateş ne zaman ciddiye alınmalıdır? Bebeklerde ateş nasıl düşürülür? İşte çocuklarda ateş düşürme yolları ve ayrıntılar...

Ateş Nedir?

Normal bir insan vücudunun ısısı 36,5 - 37,70 derece arasındaki değerlerde sabit tutulur. Genel olarak sabah erken saatlerde düşen vücut ısısı akşam 16.00 -18.00 saatleri arasında en yüksek düzeye çıkar. Bu tür değişimler vücut ısısını normal değerlerin dışına çıkmazken, ateşten söz edebilmek için, vücut ısısının günlük değişimlerin üstünde seyretmesi gerekir. Normal seyrin üzerinde gerçekleşen bu durum beraberinde de bazı sorunları getirir.


 

Kaç Derecede Ateş Var Denir?  

Bebeklerde yüksek ateş anne babaları en fazla tedirgin eden konulardan birisidir. Bebeğin ateşinin olup olmadığını anlamak için öncelikle ateşini ateş ölçer ile ölçmek gerekir. Her seviyedeki ateşin tehlikeli olmadığını belirten uzmanlar, bebeklerde ateş olarak kabul edilen derecenin genellikle 38ºC’nin üzerinde çıkan değerler olduğu belirtilirken, özellikle küçük çocuklarda ateşi kontrol altında tutmanın çok önemli olduğu vurgulanır. Bebeklerde ve çocuklarda kabul edilen ateş sınırları ise;

  • 34,4-37,9 derece; Ateşsiz,
  • 38,0-39,9 derece; Ateşli,
  • 40,0 ve yukarısı; Yüksek Ateşli.

olarak tanımlanır. 

 Ateş Nasıl Ölçülür?

 Bebeklerin ateşini ölçmenin birkaç şekli vardır. Bunlara ateş ölçme noktaları denir. Kulak, popo, alın, dilaltı ve koltuk altı ateş ölçme noktalarıdır. 


Kulaktan ateş ölçme;  Kulak dereceleri saniyeler içerisinde güvenilir ölçümler yapabilir. Ancak ölçüm yaparken ucunun bebeğin /çocuğun kulak kanalına iyi oturduğundan emin olmak gerekir. Kulaktan ateş ölçümde dikkat gerektiren bir yöntemdir ve her zaman aynı kulaktan ölçüm yapmak gerekir. Zira sağ ve sol kulaktan yapılan ölçüm farklı çıkabilir. Bu nedenle uzmanlar tarafından pek önerilmez. 

Popodan ateş ölçme; Popodan ölçülen ateş en doğru ölçüm olarak kabul edilir. Bu yöntem, yatakta ya da bez değiştirme masasında bebek yüzüstü yatırılarak ve altına küçük bir yastık veya katlanmış havlu koyularak kalçası yükselterek makata 2-2,5 cm kadar ateş ölçerin ucunun sokulması ile ölçüm yapılır. Ölçümden sonra derecenin iyice temizlenmesi önemlidir.  



Dilaltı (ağızdan) ateş ölçme; 2-2,5 yaşından küçük bebeklerde dilaltından ölçüm yapmak teknik olarak biraz zordur. Bu nedenle bu yöntemi bu yaşlardan büyük çocuklarda kullanabilirsiniz. 

Koltuk altından ateş ölçme; Bebeğin ateşinin ölçülmesi yöntemlerinden olan koltuk altı ölçümleri, diğer ölçümlere oranla 0,5ºC derece daha düşük çıkabilmektedir. 


Alından ateş ölçme; piyasada çok çeşitli modellerde bulunan alın termometresi ile de bebeğinizin ateşini ölçebilirsiniz. 


 Evinizde Mutlaka Ateş Ölçer / Derece Bulundurun

Evinizde mutlaka rahat kullanabileceğiniz bir ateş ölçer ya da bir dereceniz olmalıdır. Satın aldığınız bu derece ile bebeğiniz ateşli değilken birkaç defa ölçüm yapmanız, bebeğinizin ateşli olduğu zamanlarda farkı anlayabilmeniz için önemlidir. Bu ölçümlerde çıkan normal vücut sıcaklığını bir yere not etmenizde fayda vardır. 

Ateşi 40 Derece ve Üzerinde İse Sağlık Kuruluşuna Başvurun

Bebeğinizin hasta görünmesine karşın ateşi yoksa ve hasta görüntüsünü korumaya devam ediyorsa, bir saat içerisinde ateşini yeniden ölçün. Çocuğunuzun ateşi 38,0 civarında seyrediyorsa, ateşi düşürmek için önlem alın. Şayet 40 derece ve üstüyse vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurun.


Bebeklerde Yüksek Ateş ve Havale Belirtileri için tıklayın...


Bebeğin Ateşi Nasıl Düşürülür?


Ateşi çıkan bebeğiniz üç aydan küçükse (Yenidoğan) hemen doktora başvurun..!!!

Bebeklerde ve çocuklarda ateş düşürme yolları ile ilgili bilgi vermeden önce, anne babaların bilmeleri gereken önemli konuya değinmek isteriz. Eğer ateşlenen bebek üç aydan küçük ise, ateşini düşürmek için herhangi bir girişimde bulunmadan hemen doktora götürmeniz tavsiye edilir. Doktora götürmeden önceki süreçte bebeğin ateşi olup olmadığını anlamak için bebeğin üzerini açarak bekleyin ve 15 dakika sonra tekrar ateşini ölçün derece hala aynı değeri gösteriyorsa doktora gidin. Bu sırada bebeği sıkı sarmayın, kalın giydirmeyin, üzerini örtmeyin. Şayet bebeğiniz üç aydan büyükse ateşli olduğu durumda aşağıdaki yöntemleri adım adım uygulayabilirsiniz. 


1. Adım; Bebeğin / çocuğun üstünü açın; Bebeğinizin ateşi olduğunda titremesi son derece normaldir. Bu gibi durumlarda  üşütmesinden dolayı ateşinin çıktığını düşünerek üzerini örtmeyin, kalın giydirmeyin bu bebeğinizin ateşinin yükselmesine neden olur. Ateşlenen bebeğiniz titriyorsa, onu ince bir havlu, pike ya da ince bir çarşafla sarın. 



 2 - Ilık duş aldırın;  Ateşlenen çocuğunuzun üzerini açmanıza karşın ateşi 39 C’nin üzerine çıkıyorsa hemen doktorunuzu arayın ya da en yakın sağlık kuruluşuna gidin. Bu arada ısıyı hızla düşürmenin bir diğer yolu da bebeği ılık duşa sokmak ya da ılık, ıslak büyük bir havluyu ıslatarak bebeğiniz tüm vücuduna sarın. Bebeğinize ılık duş aldırırken bebek banyo küvetini ılık su ile doldurun ve bebeğinizi 5 - 10 dakika suyun içerisinde oturtun. Bu esnada bebeğinizi tutun ve  arkaya doğru yatmasına izin vermeyin. Suyu bebeğin kafasından aşağıya dökmeyin. Sadece bir süngeri ıslatarak yumuşak hareketlerle bebeğinin  vücudunun etrafında gezdirin. Bebeğiniz titremeye başladığında onu küvetten çıkartın ve kuru bir havlu ya da çarşafa sarın. Bu aşamada kesinlikle alkollü kompresler ateşini düşürmeye çalışmayın.


 
 3 - İlaç Tedavisi (Parasetamol); Doktor tarafından verilen ateş düşürücüler parasetamol içerir. Parasetamol, "Asprin içermeyen ağrı kesicilerde" bulunan aktif maddedir. Bebeklik / çocukluk döneminde tercih edilen ateş düşürücüler bu maddeyi içermektedir. Çocuklarda hiçbir zaman asprin ateş düşürücü olarak kullanılmamalıdır. Doktor tavsiyesine göre, parasetamol 4-6 saatte bir verilir. 


Bebeklerde Yüksek Ateş ve Havaleye Dikkat!detaylı bilgi için tıklayın...


Hangi Durumlarda Doktora Başvurmak Gerekir?


Uzmanlar, bebeklerin ateşlenmesi sonrasında ne zaman doktora görüleceğini bebeğin yaşına ve ateşinin düzeyine göre değişeceğini belirtirler. Buna göre,  

  • 3 aydan daha küçük bebeklerde (yenidoğan) ; bebeğin ateşi 38 derece (100.4 F) ya da daha yüksekse bebeği vakit kaybetmeden doktora götürmek gerekir.
  • 3 – 6 ay arasındaki bebeklerde bebeğin ateşi;  38.3 derece (101 F ) ve daha yüksekse bebeğin hekime gösterilmesi daha uygun olur.
  • 6 – 12 aylık bebeklerde; bebeğin ateşi 39.4 derece (103 F ) ve daha yüksek ise, bebek hekime gösterilmelidir.
  • Eğer çocuğunuzun ateşi 40 derece ve yukarıda ise,
  • Çocuğunuz durmadan ağlıyor, bir şey içmek istemiyor ya da çok halsiz görünüyorsa,
  • Çocuğunuz açıklayamadığınız hastalık belirtileri taşıyorsa veya çok hasta ise,
  • Eğer çocuğunuz ateşli havale geçiriyorsa. (Çocuklarda ateşli havale genelde ateşin normalden çok yüksek olduğu durumlarda görülür. Havale anında çocuğunuzun ayakları ve elleri şiddetli bir şekilde sallanmaya başlar ve gözleri arkaya doğru kayabilir. Ateşli havale genelde 1-5 dakika kadar sürer. Çocuğunuzun elinin ya da kolunun birkaç kere sallanması, onun havale geçirdiği anlamına gelmez.).

     

Ateşlenen Bebek İçin Evde Yapılabilecek 5 Uygulama İçin Tıklayın...