Bebeğinizi Gripten Bunları Uygulayarak Koruyun!
Bebekleri Gripten Korumanın En Etkili Yolları
Kış mevsiminin başlamasıyla yenidoğan bebeklerde ve bebeklerde soğuk algınlığı ve gribe sıkça rastlanmaya başlanır. Büyükler olarak bizler kendimizi kış mevsiminin olumsuz etkilerinden koruyabilsek de bebekler için aynı şeyleri söylemek imkansızdır. Bebeklerin bağışıklık sisteminin tam olarak gelişmemiş olması bu konuda en büyük risk grubu arasında yer alır. Bu nedenle Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanları, bebeklerin vücutlarının en önemli savunma mekanizması olan bağışıklık sisteminin bilinçli olarak güçlendirilmesinin çok önemli olduğunu ifade ediyor. Bebeklerin bağışıklık sistemi güçlendirme ve Bebekleri gripten korumanın en iyi yolu ise anne sütüdür.
Vücudu Koruyan Kalkan: Bağışıklık Sistemi
Bağışıklık sistemi; canlılardaki savunma mekanizmasını oluşturan ve hastalık etkenlerini tanıyıp onları ortadan kaldıran, vücudu zararlı ve yabancı maddelerden koruyan bir sistemdir. İnsan vücudu hastalıklara karşı bir savunma sistemiyle donatılmıştır. Bağışıklık sistemi hastalıklara yol açan nedenler tarafından uyarıldığında harekete geçer ve söz konusu sistem, yabancı olarak algıladığı mikroorganizmayla ile karşılaştığı zaman bu durumdan kurtulmak için savaşmaya başlar.
Bağışıklık Sisteminin Gelişimi Anne Karnında Başlar
Yenidoğan bebeklerin ilk aylarda bağışıklık sistemi zayıftır ve zamanla geçirmiş oldukları enfeksiyonlarla giderek güçlenerek vücutlarını korumaya başlar. Vücudun savunma sistemi olan bağışıklık sisteminin gelişimi anne karnında başlar. Annenin gebelik dönemindeki beslenmesi ve yaşadığı stres ve geçirmiş olduğu enfeksiyonlar bebeğin bağışıklık sisteminin gelişmesinde etkili rol oynar. Bebeğin doğumundan sonraki beslenmesi, kullandığı ilaçlar, geçirdiği enfeksiyonlar, aşılar ve yaşadığı ortamın fiziksel durumu bağışıklık sistemini geliştirir.
Yenidoğan Dönemi Bağışıklık Sisteminin Olgunlaştığı Dönemdir
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanları yenidoğan döneminin, bebeğin fizyolojik olarak bağışıklık sisteminin tam olgunlaştığı bir dönem olduğunu belirtirler. Bu dönemde bebeğin özellikle anne sütüyle beslenmesine özen gösterilmesi yanında hijyen kurallarına dikkat edilmesi, rutin bebeklik çağı aşılarının yapılması ve enfeksiyon hastalığı geçiren kişilerden uzak tutulmasını tavsiye ederler.
Yetersiz Beslenme ve Kronik Hastalıklara Dikkat
Çeşitli kronik hastalıklar, yetersiz beslenme gibi bağışıklık sistemini baskılayan durumlar dışında bebeğin doğuştan gelen bağışıklık sistemi bozukluğu da olabileceğini belirten uzman doktorlar, söz konusu hastalıkların daha çok yaşamın ilk yıllarında yani 6-9. aylardan sonra tekrarlayan üst ve alt solunum yolu hastalıkları olarak karşılarına çıktığını söylerler.
2 Yaşına Kadar Anne Sütü
Uzmanlar tarafından bebeklerin güçlü savunma sistemlerinin olması için sağlıklı bir vücuda sahip olmasının gerektiğine dikkat çekilir. Bebeğin bağışıklık sistemini güçlendirmek için; anne sütünün yanında dengeli ve iyi beslenme, aşıların ihmal edilmemesi, hijyen kuralları, mutlu - huzurlu yaşam, sağlıklı çevre koşulları ve bebeğin uyku düzenine dikkat edilmesi gerektiğinin altı çizilir. Bebeklere 2 yaşına kadar anne sütü vermek de bağışıklık sistemini güçlendiren en önemli faktörler arasında yer alır. Doğumdan sonraki ilk günlerde gelen kolostrum olarak adlandırılan sütün de bebeğin bağışıklık sisteminin gelişmesinde önemi büyüktür. Ağız Sütünün (kolostrum) Her Damlası Altın Değerinde detaylı bilgi için tıklayın...
Rafine Gıdalardan Uzak Durulmalı
Bebeğin bağışıklık sisteminin güçlenmesinde anne sütünün dışında daha sonraki süreçte bağışıklık sistemini dengede tutup güçlendirmek için, beslenmeye çok dikkat edilmesi gereklidir. Bu nedenle bebeğin beslenmesinde mümkün olduğunca raf ömrü uzun gıda maddelerinden ve rafine olmuş gıdalardan uzak kalınmalıdır.
Bebekleri Gripten Korumak İçin Bunları Yapın
- Vitaminler, demir, çinko ve selenyum alımına özen gösterin,
- Antioksidan olarak tabir edilen A, C, D, E vitaminleri yanında, çinko, demir ve selenyumun yeterli miktarda alınmasına özen gösterilmelidir. Selenyum; somonda bol miktarda bulunur.
- Hastalıklara karşı koruyucu vitaminlerin başında C vitamini gelir. Kavun, çilek, mandalina, portakal ve kivi gibi meyvelerde bol miktarda bulunur. Ayrıca zencefil ve zerdeçal da C vitamini zengin kaynaklarındandır.
- Kuruyemiş, zeytinyağı, zeytin gibi bazı sebzelerde E vitamini bulunmaktadır.
- Demir eksikliği bebeklerin bağışıklık sistemini en çok etkileyen nedenlerden birisi olarak gösterilir. Bu sebeple aralıklı olarak, demir eksikliğinin olup olmadığı kontrol edilmeli ve uygun tedavi yapılmalıdır. Gıdaların dışında D vitamini için güneş de önemli bir kaynaktır. Bu nedenle temiz havalarda güneşten de yararlanmak gerekir.
- Bağışıklık sisteminde önemli rol oynayan diğer bir vitaminde çinkodur. Çinko doktor tarafından verilen ilaçlar aracılığıyla da alınabileceği gibi nohut, et gibi gıdalar da önemli çinko kaynakları arasında yer alır.
- Savunma sistemi dengesi için, Omega 6 ve Omega 3 önemlidir. Bebeğin savunma sistemi dengesinin korunmasını sağlayan Omega 6; yağ kaynaklarının çoğundan alınabilirken, Omega 3; ceviz, keten tohumu ve balıktan karşılanabilir.
- Bebeklerin ve çocukların bağışıklık sisteminin güçlenmesinde uykunun önemi çok büyüktür. Yeteri kadar uyku uyumayan bebekler daha kolay hastalanır. Bu nedenle bebeklerin uyku ihtiyacı daha fazladır.