Bebeklere Zeytinyağı Ne Zaman ve Nasıl Verilir?

Bebeklere zeytinyağının ne zaman verilebileceği, bebeği ek gıdaya başlayan birçok annenin kafasını kurcalayan bir konudur. Zira zeytinyağının, başta kabızlık olmak üzere pek çok sindirim sistemi problemine iyi geldiği bilinmektedir. Uzmanlar, bebeklerin ilk 6 ay mümkünse yalnızca anne sütü ile beslenmesini tavsiye ediyor. 6. aydan sonra ise yine anne sütü destekli ek gıdaya başlanabileceği belirtiliyor. Zeytinyağı ise 6. aydan sonra bebeklerin beslenmesine yemeklerle birlikte dahil edilebilir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken şey, direkt olarak bebeklere zeytinyağı içirmek gibi bir yanılgıya düşmemektedir. Bebeklere zeytinyağı yemeklerle birlikte verilmeli, direkt olarak içirilmemelidir. Özellikle yenidoğan bebeklerde kabızlık zeytinyağı ile giderilmeye çalışılmamalı, bunun yerine bebek bol bol emzirilmeli ve karın masajı yapılmalıdır.


Sizler için hazırladığımız bu yazıda, bebeklerde zeytinyağı tüketimi ile ilgili bilmeniz gerekenleri derledik, keyifli okumalar.

Bebeklere Zeytinyağı Ne Zaman Verilir?

İlk 6 ay anne sütü ile beslenen bebekler, neredeyse tüm vitamin ve mineral ihtiyaçlarını anne sütünden karşılarlar. Öyle ki, anne sütü içen bir bebeğe su dahi verilmesine gerek yoktur. Çünkü anne sütünün %85’inden fazlası sudan oluşur. Ancak 6. aydan sonra anne sütünün içeriği, bebeğin gelişimi için tek başına yeterli olmayabiliyor. Bu nedenle 6. aydan sonra yavaş yavaş bebeklerin ek gıdaya geçmesi öneriliyor.

Ek gıda döneminde bebeğe verilecek her bir besin, onun gelişimi ve sağlığı için büyük bir önem taşır. İşte tam da bu nedenle anneler, ek gıda dönemine başlar başlamaz bebeklerini besin değeri yüksek ve faydalı besinler ile tanıştırmak ister. Zeytinyağı da hem kuvvetli bir antioksidan olduğundan hem de kabızlığa iyi geldiğinden, pek çok anne baba bebeğinin menüsüne zeytinyağını ne zaman dahil edebileceğini merak ediyor. Uzmanlar, bebeklere 6. aydan sonra zeytinyağı verilebileceğini belirtiyor. Diğer bir deyişle, ek gıdaya başlayan bebeklerin yemeklerinde zeytinyağı da kullanılmaya başlanabilmektedir.

Ancak bazı anne babalar, özellikle yenidoğan döneminde kakasını yapamayan bebeğe zeytinyağı verebiliyor. Yukarıda da değindiğimiz gibi bebekler ilk 6 ay boyunca yalnızca anne sütü ile beslenmelidir. Anne sütü dışında hiçbir besin bebeklere verilmemelidir. Çünkü yenidoğan bebeklerin ne mideleri ne de diğer tüm sindirim organları henüz dışarıdan alınabilecek herhangi gıda için hazır değildir. Dolayısıyla 1 aylık bebeklerde kabızlık zeytinyağı ile giderilmeye çalışılmamalı, bunun yerine bol bol anne sütü verilmeli ve karın masajı yapılmalıdır.

Bebeklere Yumurta Ne Zaman Yedirilebilir?

Bebeklere Zeytinyağı Nasıl Verilir?

Bebeklere zeytinyağı yemeklerle birlikte verilmelidir. Ek gıdaya başlayan bebekler için alerji riski düşük sebzelerle yapılan yemekler zeytinyağı ile hazırlanabilir. Bunun yerine direkt bebeklere zeytinyağı içirmek kesinlikle önerilen bir uygulama değildir. Çünkü zeytinyağını içerken öksüren bebeklerde zeytinyağı akciğerlere kaçabilir. Bu durum da son derece tehlikelidir ve istenmeyen tablolar oluşabilmektedir.

Bebeklere Zeytinyağı İçirilir mi?

Bebeklere kabızlık için zeytinyağı içirmek aslında son derece yanlış bir uygulamadır. Yukarıda da değindiğimiz gibi bebeklere zeytinyağı içirmek, öksürme anında zeytinyağının akciğere kaçma riskini artırmaktadır. Bu da oldukça tehlikeli bir durumdur. Bunun yerine zeytinyağı ek gıda döneminde bebeğin yemeklerine eklenmelidir.

Bebekler İçin Zeytinyağının Faydaları

Zeytinyağı, cilt sağlığından bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine kadar vücut için oldukça önemli bir yere sahiptir. Bebekler için zeytinyağının faydaları ise şu şekilde sıralanabilir;

  • Zeytinyağı, tekli doymamış yağ asidi ve oleik asit bakımından zengindir. Bu yağ asitleri özellikle damar sağlığı için birebirdir. Hem damar sertleşmesini hem de kolesterolün düşürülmesinde etkilidir. Bebeklerde bu tarz sağlık sorunlarının görülmesi pek olası değildir ancak genel sağlıklarını korumak için zeytinyağı oldukça faydalıdır.
  • Zeytinyağının kabızlık ve gaz gibi sindirim problemlerine iyi geldiği bilinmektedir. Eğer bebekte bu tarz bir problem varsa bebeğin yemeklerine zeytinyağı eklenebilir.
  • Zeytinyağı iyi bir antioksidan kaynağıdır. Kanser oluşumuna karşı koruma sağladığı bilinmektedir.
  • İçerdiği E vitamini, bağışıklık sisteminin güçlenmesi ve hastalıkların önlenmesine karşı etkilidir.
  • Zeytinyağı A, D, E ve K gibi yağda eriyen vitaminlerin vücutta kullanılabilmeleri için önemli bir rol üstlenmektedir.
  • Zeytinyağı bebeklerde konak olarak bilinen ve saç diplerinde oluşan kepekli kabuklanmalara da iyi gelir. Duştan önce organik zeytinyağını bebeğinizin saçına sürüp kısa bir süre bekletebilirsiniz. Duşta fırçayla saçlarını taradığınızda kepeklerin temizlendiğini göreceksiniz.
  • Yine organik zeytinyağı kullanarak bebek masajı da yapılabilir. Ancak asidik bir ürün olduğundan yenidoğan döneminde önerilmemektedir.

Bebeklere Bal Ne Zaman Verilir?