Bebeklere Şeftali Ne Zaman Verilir?

Şeftali, oldukça lezzetli bir yaz meyvesidir. Bebeği ek gıdaya başlayan çoğu anne baba ise bu lezzetli ve sağlıklı meyveyi bebeklerine ne zaman yedirebileceğini merak ediyor. Peki, bebeklere şeftali ne zaman yedirilir? Bebekler 6. aydan itibaren şeftali yiyebilirler. Bu da hemen hemen ek gıda döneminin başladığı zamana denk geliyor. Ancak her bebeğin gelişimi, alerji durumu ve sağlık koşulu aynı olmayabileceğinden, bebeklerde şeftali tüketimine başlamadan önce çocuk doktoruna danışmak daha sağlıklı olacaktır. Sizler için hazırladığımız bu yazıda bebeklere ne zaman şeftali yedirilir, bebeklere şeftali nasıl verilir, şeftalili bebek maması nasıl yapılır gibi merak edilen soruların yanıtlarını derledik. Keyifli okumalar!

Bebeklere Şeftali Ne Zaman Verilir?

Bebeklere şeftali 6. aydan itibaren verilebilir. Püre şeklinde hazırlayacağınız şeftaliyi başlangıçta azar azar vermek ve alerji gelişip gelişmediğini kontrol etmek önemlidir. Eğer alerji gelişmiyorsa, şeftali bebeklerin ara öğünlerine 6. aydan sonra güvenle eklenebilir. Bununla birlikte her bebeğin sağlık koşulu, alerji durumu ve gelişim süreci aynı olmayacağından, bebeklere şeftali yedirmeden önce doktoruna danışmak daha sağlıklı olacaktır. Gelin şimdi bebekler için şeftalinin faydaları neler, birlikte inceleyelim.

Bebekler İçin Şeftalinin Faydaları

Şeftali, zengin antioksidan özelliklere ve çeşitli temel vitaminlere sahip harika bir yaz meyvesidir. Bebekler için şeftalinin faydaları ise şu şekilde sıralanabilir:

1. Göz Sağlığı İçin Faydalıdır

Şeftali A ve C vitaminleri ile lutein, zeaksantin ve beta-kriptoksantin gibi antioksidanlar açısından zengin bir meyvedir. Tüm bunlar, özellikle bebeğin göz sağlığı ve gelişiminde önemli rol oynamaktadır.

2. Dehidrasyonu Önler

Çoğu meyvede olduğu gibi şeftalinin de neredeyse %85’i sudur. Bu durum özellikle sıcak yaz aylarında dehidrasyonu önleyerek vücudun sulu kalmasına yardımcı olur.

3. Dolaşım Sistemi İçin İdealdir

Şeftali bol miktarda potasyum içerir. Potasyum, kasların düzgün çalışmasından vücuttaki sıvı dengesinin korunmasına, kalp atışlarının düzenlenmesinden sinir iletiminin işleyişine kadar vücutta pek çok işlevi olan önemli bir mineraldir.

4. Sodyum İçermez

Sodyum, özellikle böbrekleri henüz gelişmekte olan minik bebekler için zararlı olabilmektedir. Şeftali ise sodyum içermemesi nedeniyle güvenle tüketilebilecek harika bir yaz meyvesidir.

5. Kemik ve Diş Sağlığını Korur

Şeftali iyi miktarda fosfor ve kalsiyum içerir. Bu durum bebeğin diş ve kemik gelişimi için oldukça faydalıdır.

Bebeklere Şeftali Nasıl Verilir?

Şeftali, ek gıdaya yeni başlayan bebeklere püre şeklinde verilmelidir. Bunun için şeftaliyi bakterilerden ve ilaç kalıntılarından arındırmak adına iyice yıkamalısınız. Daha sonra meyveyi iri parçalara bölüp ister haşlama ister buharda pişirme yöntemiyle yumuşatabilirsiniz. Daha sonra kabuklarını soyup blenderden geçirerek püre kıvamına getirebilirsiniz. Eğer bebeğiniz katı gıdaya yeni başlıyorsa pürüzsüz bir kıvam elde edene kadar blenderden geçirin. Ancak çiğneme ve yutma refleksi gelişen bebeklere hafif pütürlü bir şekilde de yedirebilirsiniz.

Bebekler İçin Şeftalili Tarifler

Bebeğiniz için şeftalili tarifler arıyorsanız aşağıdaki lezzetli tarifleri deneyebilirsiniz:

1. Şeftalili Bebek Maması

Malzemeler

  • 1 su bardağı doğranmış şeftali
  • 2 su bardağı su

Yapılışı

Yıkayıp iri iri doğradığınız şeftaliyi buharda veya haşlayarak yumuşatın. Daha sonra kabuklarını soyup blenderden geçirin. İstediğiniz kıvama gelene kadar üzerine kontrollü bir şekilde su ilave edin.

2. Elmalı Şeftali Püresi

Malzemeler

  • 1 su bardağı doğranmış şeftali
  • 1 su bardağı doğranmış elma
  • 2 – 3 su bardağı su

Yapılışı

Şeftali ve elmayı güzelce yıkayın. Ardından iri parçalara bölüp buharda veya haşlayarak yumuşatın. Yumuşayan meyvelerin kabuğunu soyup blenderden geçirin. İstediğiniz kıvamı alana kadar kontrollü bir şekilde su eklemesi yapın.

Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir:

Bebeklere Karpuz Ne Zaman Verilir?

Kaynak: 1