Kefir Bebek Beslenmesine Ne Zaman Dahil Edilebilir?
Bebeklere kefir ne zaman verilir, kefirin bebekler için faydaları nelerdir gibi sorular, pek çok anne babanın araştırdığı konulardır. Çünkü kefirin insan sağlığı için inanılmaz faydaları bulunmaktadır. Bu nedenle bebeği ek gıdaya geçen birçok anne onun beslenmesine kefiri ne zaman ekleyebileceğini merak eder. Eğer bebeğin süt ürünlerine alerjisi yoksa 6. ayda bebeklere kefir verilmeye başlanabilir. Diğer bir deyişle, yoğurt yemeye başlayan bebekler kısa bir süre sonra kefirle de tanıştırılabilir. Zira kefirin bebekler için bilinen hiçbir zararı yoktur. Aksine kefir bebeklerin kemik gelişimi, bağırsak florası ve diş sağlığı açısından oldukça faydalıdır. Peki, bebeklere ne kadar kefir verilir? 6 aylık bebeklere günde 1 – 2 yemek kaşığı kefir içirilebilir. 1 yaşından sonra ise bebekler 1 çay bardağı kefir tüketebilirler.
Sizler için hazırladığımız bu yazıda, bebeklerde kefir tüketimi ile ilgili merak edilenleri derledik.
Bebeklere Kefir Ne Zaman Verilir?
Kefir inek, keçi veya koyun sütünün kefir mayası adı verilen özel bir maya türüyle fermente edilmesi sonucu elde edilen, tat ve kıvam olarak ayrana benzeyen ekşimsi bir içecektir. Probiyotik içeriğinin yüksek olması, kefiri tüm dünyada popüler bir içecek haline getirmiştir. Bilindiği gibi probiyotikler, özellikle bağırsak sağlığımız olmak üzere genel sağlığımızı korumamız için gerekli olan faydalı bakterilerdir. Dolayısıyla bağırsak problemleri yaşayan veya genel sağlığını korumak isteyen herkese kefir önerilmektedir.
Kefirin böylesine faydalı bir içecek olması, kefir bebeklere verilir mi sorusunu da gündeme getiriyor. Peki, kefir bebeklere ne zaman verilir? Uzmanlar, bebeklerin 6. aydan itibaren kefir içebileceğini söylüyor. Diğer bir deyişle, bebeğin süt ürünlerine alerjisi yoksa ve yoğurt tüketebiliyorsa öğününe kefir de eklenebilmektedir.
Bebeklere Kefir Ne Kadar Verilir?
Bebeklere başlangıçta günde 1 – 2 yemek kaşığı kefir içirilebilir. Yani 6 aylık bebeğe kefir ne kadar verilir sorusuna günde 1 – 2 yemek kaşığı şeklinde cevap verilebilir. Bu dönemlerde bebeklerin mide kapasitesinin hala küçük olduğu unutulmamalıdır. 1 yaşından sonra ise bebekler günde 1 çay bardağı kefir içebilirler.
Bebeklere Hazır Kefir Verilir mi?
Bebeklere hazır kefir içirebilirsiniz. Ancak evde yapılan kefir her zaman daha sağlıklı olacaktır. Yine de hazır satın alacaksanız, meyveli kefirlerden ziyade sade olan kefirleri tercih etmelisiniz. Ayrıca bebekler için hazır kefir alacaksanız içeriğindeki bakteri cinsi ve sayısını da mutlaka incelemelisiniz.
Bebeklere Ceviz Ne Zaman Yedirilir?
Bebekler İçin Kefirin Faydaları
Yararlı bakteriler açısından zengin bir içecek olan kefirin bebekler için faydaları şu şekilde sıralanabilir;
Genel Sağlığın Korunmasında Etkili
Vücuttaki iyi bakterilerin, yani probiyotiklerin sayısını çoğaltan kefir, başta bağırsak sağlığı olmak üzere genel sağlığın korunması açısından oldukça önemlidir. Kabızlık, huzursuz bağırsak sendromu, geçirgen bağırsak hastalığı ve daha birçok hastalığın önlenmesinde etkilidir.
Kalsiyum Açısından Zengin
Fermente bir süt ürünü olan kefir, diğer süt ürünleri gibi kalsiyum açısından zengin bir içecektir. Bu da bebeklerin diş ve kemik sağlığı için oldukça faydalıdır.
Sindirim Sistemine İyi Gelir
Kefir, bağırsaklardaki iyi bakteri sayısının artmasına yardımcı olduğu için bebeklerde kabızlık ve gaz gibi sindirim sistemi sorunlarına iyi gelir.
İltihaplarla Savaşır
Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde önemli bir rol oynayan kefir, alerjilerin neden olduğu iltihaplanmaları azaltabilir.
Bebeklere Balık Yağı Ne Zaman Verilir?
Bebekler İçin Kefir Tarifi
Bebekler kefir içebilir mi sorusunu yanıtladığımıza göre şimdi evde kolayca yapabileceğiniz kefir tarifini paylaşalım. İşte yetişkinler ve bebekler için evde kefir yapımı…
Malzemeler
- 1 kg süt
- 150 gram kefir mayası
Kefirin Hazırlanışı
- Eczaneden veya aktardan aldığınız kefir mayasını oda sıcaklığındaki sütün içine ekleyip hafifçe çalkalayın.
- Mayalama işlemini mutlaka cam şişede yapın.
- İşlem sırasında hiçbir şekilde metal çatal, kaşık kullanmamaya dikkat edin. Aksi halde faydalı bakteriler metale temas ettiğinde ölebilir.
- Cam kavanozun kapağını çok sıkı olmayacak şekilde kapatın ve karanlık olması için şişeyi bir örtüyle örtün.
- Mayaladığınız kefiri oda sıcaklığında, güneş görmeyecek bir ortamda en az 1 gün bekletin.
- Bekleme süresi sona erdiğinde plastik bir süzgeç yardımıyla kefirinizi süzün.
- Kefirimiz hazır, buzdolabında muhafaza ederek içmeye başlayabilirsiniz.
- Süzgeçte kalan mayayı tekrar kullanabilmek için buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.
Sonuç olarak, bebeklere kefir 6. aydan sonra verilebilir. Ancak bebeğin süt ürünlerine karşı alerjisi varsa doktorunun önerileri dikkate alınmalıdır. Ek gıdaya yeni başlayan bebeklere günde 1 – 2 yemek kaşığı kefir içirilebilir. Bebek büyüdükçe miktar arttırılıp 1 yaşından sonra ortalama 1 çay bardağı kadar kefir verilebilir. Bebeklere hazır kefir içirilebilir ancak evde yapılan kefir çok daha sağlıklı ve faydalı olacaktır.