Bebeklere Karpuz Ne Zaman Verilir?

Karpuz, yaz aylarının en lezzetli meyvelerinden biridir. Hafif tatlımsı tadı, bol su içeriği ve serinletici etkisi, ülkemizde karpuzu en sık tüketilen meyvelerden biri yapıyor. Dolayısıyla pek çok ebeveyn, bu lezzetli meyveyi bebeklerine ne zaman yedirebileceğini merak ediyor. Peki bebeklere karpuz ne zaman yedirilir? Bebekler 6. aydan sonra karpuz yemeye başlayabilir. Başlangıçta azar azar, püre halinde yedirebileceğiniz karpuzu, alerjik reaksiyon gelişmediği takdirde bebeğinizin ara öğünlerine ekleyebilirsiniz. Sizler için hazırladığımız bu yazıda, bebeklerde karpuz tüketimi ile ilgili tüm bilinmesi gerekenleri derledik. Keyifli okumalar!

Bebeklere Karpuz Ne Zaman Verilir?

Bebeklere karpuz 6. aydan sonra yedirilebilir. Ancak her bebeğin gelişim süreci, sağlık koşulu ve alerji durumu aynı olmadığından, bebeğe karpuz yedirmeden önce doktoruna danışmak daha sağlıklı olacaktır. Bununla birlikte başlangıçta az bir miktar yedirmek ve 3 gün bekleme kuralı uygulamak oldukça önemlidir. Bu süreçte alerjik reaksiyon gelişmediği takdirde bebeğinizin ara öğünlerine karpuzu güvenle ekleyebilirsiniz. Peki, bebekler için karpuzun faydaları nelerdir?

Bebekler İçin Karpuzun Faydaları

Karpuz, beta karoten içeriği yüksek bir meyvedir. Beta karoten ise vücudun A vitaminine dönüştürdüğü önemli bir antioksidandır. Yeterli miktarda A vitamini içeren besinler tüketmek, en başta bebeğin göz gelişimine destek olur. Ayrıca akciğer, böbrekler, kalp ve bağışıklık sisteminin düzgün çalışması için gereklidir. Bununla birlikte karpuz, su içeriği oldukça yüksek bir meyvedir. Bu da özellikle sıcak yaz aylarında dehidrasyon riskini azaltabilir. Lifli yapısı ise başta kabızlık olmak üzere pek çok sindirim sistemi şikâyetinin önlenmesini sağlayabilir.

Bebeklere Karpuz Nasıl Verilir?

Bebeklere karpuz 6. aydan sonra iyice ezilerek ve çekirdekleri ayıklanarak verilebilir. Bir kâsede pürüzsüz hale gelinceye dek karpuzu ezip bebeğinize yedirebilirsiniz. Bu durum boğulma riskinin önlenmesi için oldukça önemlidir. Bebeğin çiğneme ve yutma refleksi iyice geliştiğinde ise ufak parçalar halinde verilebilir. Bu durumda yine karpuzun çekirdeğinin ayıklanması ve bebeğin boğulmayacağı kadar küçük parçalara ayrılması önemlidir. Tüm beslenme süresi boyunca ise bebeğin yanından ayrılmamak gerekir.

Bebeklere Karpuz Yedirirken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bebeğinize karpuz yedirmeden önce aşağıdaki güvenlik önlemlerini alabilirsiniz:

1. Karpuzu Yıkamadan Kesmeyin

Çiğ meyve ve sebzelerin çoğu Salmonella ve E. coli gibi hastalık yapıcı çeşitli bakteriler taşıyabilir. Bu bakteriler meyve ve sebzelerin dış yüzeyinde yaşarlar. Bu nedenle yemeden önce meyveyi güzelce yıkamak, bıçakla keserken meyvenin içine mikrop bulaşmasını önlemek adına oldukça önemlidir.

2. Başlangıçta Az Miktarda Yedirin

Bebeğiniz katı gıdalar ile ilk kez tanışıyorsa, alerji riski düşük ve kolay tüketilebilir besinler vermeniz gerekir. Bununla birlikte ek gıdaya başlangıçta her besin için 3 gün bekleme kuralı uygulamak, hangi besinin alerjiye neden olduğunu hızlıca anlayabilmek için önemlidir. Bu nedenle karpuzu da azar azar yedirmek ve sonrasında bebeği gözlemlemek önerilmektedir. Eğer alerji semptomları gelişmezse bebeğin beslenmesine karpuz dahil edilebilir.

3. Püre Halinde Verin

Karpuzu bebeğinize ilk kez yedirecekseniz püre halinde verin ve çekirdeklerini ayıklayın. Özellikle 6 – 7 aylık bebekler için boğulma riskinin önlenmesi adına bu önemlidir. Bebeğin çiğneme ve yutma refleksi iyice geliştiğinde ise dilim halinde tüketmesine izin verebilirsiniz. Ancak bu süreçte de mutlaka yanında olmaya dikkat edin.

Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir:

Bebeklere Çilek Ne Zaman Verilir?

Kaynak: 1