Bebeklerin İsmi Nasıl Koyulur?
Yenidoğan Bebeklere İsim Nasıl Konur?
Yaşadığımız dünyada herkesin ismi olduğu gibi yeni doğmuş olan bebeğe de bir isim koymak gerekir. Bebeğe verilecek isim, onu nasıl çağıracağı konusunda ailesi ve çevresine fikir verirken, aynı zamanda bebeğin annesinden ayrı artık kendine özgü bir kimliği ve bir birey olduğunun en önemli kanıtı olarak da gösterilir. Bebeğe verilecek ad tüm yaşamı boyunca taşıyacağı; okulda, iş de, kanuni haklarda, arkadaşları arasında kısaca sayamayağımız pek çok alanda sürekli kullanacağı ayırt edici bir özelliktir. Bu nedenle uzmanlar tarafından çocuğa isim konurken anne babaların dikkat etmesi gereken konular arasında yer aldığı ifade edilir. Bebeğe ad konurken anne babaların merak ettikleri konulardan birisi de Yenidoğan bebeklere isim nasıl konur? ile Çocuğa ad ne zaman verilir ve isim koyarken yapılması gerekenlerin ne olduğudur.
Bebeğe İsim Seçme
Bebeklere isim seçme konusu eğer anne babaların akıllarında önceden belirledikleri bir isim yoksa tam bir karmaşadır. Bebeklerine verecekleri isimlerin çok özel ve anlamlı olmasını isteyen ebeveynlerin bebekleri için en güzel ismi bulma süreçleri ve bebeğe hangi ismi vereceklerine karar vermeleri neredeyse bebek doğana kadar devam eder. Bebeğinize henüz isim seçmediyseniz, gebe.com sitemizin bebek isimleri kategorisinde bulunan isimler size fikir verebilir detaylı bilgi için aşağıdaki linki tıklayabilirsiniz. Bebek İsim Bulucu İçin Tıklayınız Bebeğe İsim Seçerken Rehberiniz Olacak Önemli Püf Noktaları İçin Tıklayın
Çocuğa / Bebeğe İsim Verme Zamanı
Bebeğe isim verme zamanı bebeğin doğumundan sonraki zamana denk gelir. Çocuğa verilecek ve önceden belirlenen isim birinci aşamada bebeğin resmi kimlik kazanması için nüfus müdürlüklerine bildirilirken, ikinci aşamada geleneklere uygun olarak aile büyüklerinin bir araya geldiği isim koyma merasimi ile tamamlanır. Bebeğe ad koymak için en uygun zamanın İslam Alimleri tarafından bebeğin doğumundan sonra ya da doğumundan sonraki yedinci gün olduğu belirtilir. Geleneksel bazı kuralların yerine getirilmesi sonucunda bebeğin kulağına ezan okunarak isminin söylenmesiyle isim koyma merasimi tamamlanır. Yeni Doğmuş Bebeğe Kimlik - Nüfus Cüzdanı Çıkarma İşlemleri İçin Tıklayın
Doğumdan Sonra Ölen Bebeğe de İsim Konulabilir
İslam Alimleri doğumdan sonra ölen bebeğe / çocuğa da ad konup, bebeğin yıkanıp, cenaze namazının kılınabileceğini belirtiler. Bununla beraber ölü doğan çocuklara isim verilmeyeceği belirtilirken, ancak isim vererek defnetmenin de iyi olacağı belirtilir.
Bebeğe İsim Verme - Bebeğin Kulağına Ezan Okunması
Bebeğe isim verme merasimi yöreden yöreye değişiklik göstermenin yanında İslam Alimleri tarafından genel kabul görmüş usullere göre, bebeğe isim verecek kişinin ilim sahibi bir zat olması yanında aile büyüklerinden; dede, akrabalar arasında ya da çevrede bulunan ilmi en yaşlı kimse tarafından da konulabileceği belirtilir. Bebeğe isim koyarken söz konusu kişilerden birisi abdest aldıktan sonra bebeği kucağına alır, ayakta olarak kıbleye doğru dönerek bebeğin sağ kulağına kamet /ezan okur. Daha sonra verilecek ismi bebeğin kulağına üç kere tekrar edildikten sonra bebeğin ağzına bir miktar tatlı sürmenin iyi olacağı ifade edilmektedir. Böylece bebeğe isim verme merasimi tamamlanmış olduğu belirtilir.
İslami Eserlerde de Çocuğa Ad Koyma Zamanı Üzerinde Durulmuştur
İslami eserlerde de çocuğa ad koyma zamanı üzerinde durulduğu ifade edilirken, bazı rivayetlerde bebeğin doğumunun üçüncü, bazılarında ise, bebeğin doğumunun yedinci günü isim koymak için uygun zaman olarak gösterildiği belirtilir. Diyanet ansiklopedisinde bebeğe isim koymakla ilgili bilgiler ışığında sünnete uygunluk açısından mümkün mertebe konacak ismin bebeğin doğumundan sonraki birinci gün konmasının uygun olacağı bununla beraber isim koyma işinin yedinci günden sonraya bırakılmamasının tavsiye edildiği belirtilir. BEBEĞİNİZE HENÜZ İSİM BULAMADINIZ MI?