Bebeklere İnek Sütü Ne Zaman Verilmeli?

Bebeklere inek sütü vermek, uzmanlar tarafından bir yaşına kadar önerilmemektedir. Bunun nedeni olarak bebekte inek sütü alerjisinin oluşabileceği gösterilmektedir. Uzmanlar tarafından bebeklere 1 yaşından önce verilecek inek sütünün özellikle demir eksikliği ve kansızlığa da sebep olabileceği belirtilmektedir. İşte, bebeğinize inek sütü verirken dikkat etmeniz gereken noktalar...

Kaynağı Bilinmeyen İnek Sütü Bebeğe Zarar Verir

Sağlık için vazgeçilmez olan inek sütü, Türkiye’de son dönemlerde artan doğal yaşam trendleri sebebiyle artık açık olarak çokça rağbet görmüyor. Yine de çiğ süt tüketmek isteyen annelerin sütü alırken mutlaka kaynağı belli sütleri almaları tavsiye ediliyor. Sütün  hava ışık veya bakteriler  ile temas ettiğinde bozulduğunu ifade eden uzmanlar, nereden geldiği belli olmayan (kaynağı bilinmeyen) inek sütlerinin zararlı mikroorganizmaların yanı sıra antibiyotik, çamaşır sodası ve karbonat gibi zararlı kimyasalları içerebileceğinin de altını çiziyorlar.   

  

Bebeklere neden 1 yaşından önce inek sütü verilmez

İnek sütünün 1 yaşından önce tüketilmesinin zararları arasında;

  1. İnek sütü demir ve C vit. açısından yetersizdir. Bu nedenle demir eksikliği anemisine (kansızlığa) neden olabilmektedir.
  2. İlk 1 yıl inek sütü alan bebeklerin, solunum hastalıklarına ve allerjik hastalıklara yakalanma riskleri oldukça yüksektir.
  3. İnek sütüyle beslenen bebekler ihtiyaçlarından fazla protein, potasyum, sodyum, klor almaktadırlar. Bu durum bebeklerin henüz tam gelişmemiş böbreklerine hasar verir.
  4. İnek Sütü; anne sütünde bulunan ve bebek için hayati önem taşıyan, ayrıca beyin hücreleri, göz ve sinir sistemi gelişiminde rol oynayan Omega-3/ Omega-6 yağlarını içermez.
  5. İnek sütünün içerisinde bulunan yağların sindirimi oldukça güçtür.
  6. İnek sütü verilen bebeklerde, düşük D vit. ve yüksek fosfor içeriği nedeni ile normal iskelet ve kemik gelişimi sağlanamaz.

Bebeklere İnek Sütü Verirken Günlük Sütü Tercih Edin

Son dönemlerde anneler bebeklerine verdikleri sütün günlük olmasını tercih ediyorlar. Uzmanlar piyasada satılan günlük sütlerin tıpkı uzun ömürlü sütler gibi belli bir sıcaklığa kadar ısıtılarak pastörize edildiğini, fakat kullanılan ısının sıcaklığının uzun ömürlü sütlerdeki pastörizasyonda kullanılan ısıdan düşük olduğunu belirtiyorlar. Bu nedenle bebeklere verilecek (1 yaşından sonra) günlük sütün daha besleyici olduğu belirtiliyor.

  

Çiğ sütte oluşabilecek riskler

Dışarıda satılan herhangi bir işlem görmemiş çiğ sütlerde brucella riskinin yüksek olduğu belirtilmektedir. Tedavisi zor bir hastalık olan brucella iyileşme sonrasında bile eklem hastalıklarına yol açabiliyor. Çiğ sütte diğer bir riskli durum da sütün sağıldıktan sonra size ne kadar sürede ulaştığı ve nasıl muhafaza edildiğidir. Normal şartlarda sütün sağıldıktan sonra 24 saat içerisinde işlenmesi ve uygun koşullarda muhafaza edilmesi gerektiği belirtilmektedir.

Sokak sütündeki riskler kaynatılarak yok edilemez

Sokakta satılan inek sütleri 95-100˚C’de en az 15 dakika kaynatıldığında içerisinde bulunan mikropların çoğu yok olur fakat yararlı vitamin ve mineraller de kaybolur.  Sokak sütünün içerisinde bulunma riski olan kimyasallar ise kaynatılarak yok edilemezler. Bu nedenle özellikle bebekler için çiğ sütün tüketilmesi tavsiye edilmez.   

İlk 1 yıl içinde inek sütü alan bebeklerde yaşanacak sağlık sorunları  

  1. İnek sütü proteini alerjisi,
  2. Demir eksikliği anemisi riskinin önemli derecede artması,
  3. Barsakta gizli kanamalar,
  4. İyot eksikliğine bağlı olarak zeka gelişiminin geri kalması,
  5. Bebeklerde iyot eksikliği yaşıtlarına göre zeka düzeyinin en az 13 puan düşük olması,
  6. Sindirimi güç olduğu için gaz ve kabızlık sorunu,
  7. Yüksek orandaki protein, sodyum, potasyum ve klor nedeniyle vücutta su kaybı.