Bebeklere Elma Ne Zaman Verilir? Bebekler İçin Elma Püresi Tarifi

Elma, her mevsim kolaylıkla bulunan lezzetli bir meyvedir. Bebeği ek gıdaya geçen çoğu ebeveyn ise bu sağlıklı ve lezzetli meyveyi bebeklerine ne zaman yedirebileceğini merak ediyor. Bebekler, 6. aydan sonra elma yiyebilirler. İlk kez elma yiyecek olan olanlar için pişmiş ve püre haline getirilmiş formu, elmayla tanışmanın en iyi yoludur. Sizler için ele aldığımız bu yazıda, bebekler için elma püresi tarifi ve bebeklerde elma tüketimiyle ilgili diğer bilinmesi gerekenleri derledik. Keyifli okumalar!

Bebeklere Elma Ne Zaman Verilir?

Bebeklere elma 6. aydan sonra verilebilir. Diğer bir deyişle bebek en az 6 aylık olduğunda, başını ve gövdesini iyi bir şekilde dik tutabildiğinde ve yemeklerle ilgilenmeye başladığında elma ile tanışabilir. Bu noktada elmanın pişmesi ve püre haline getirilmesi, bu meyveyle tanışmanın en iyi yoludur. Bununla birlikte her bebeğin alerji durumu, sağlık koşulu ve gelişim süreci aynı olmayabileceğinden, bebeklere elma yedirmeden önce çocuk doktoruna danışmak en sağlıklı seçenektir.

Bebekler İçin Elmanın Faydaları

Elma, çeşitli mikro besinler, antioksidanlar ve lif açısından zengin bir meyvedir. Bebekler için elmanın faydaları ise şu şekilde sıralanabilir:

1. Sağlıklı Kiloyu Korumamaya Yardımcı Olur

Düzenli elma tüketimi, obezite riskinin azalmasıyla ilişkilidir. Yapılan araştırmalar, elmanın kilo üzerindeki olumlu etkinin 2 yaşındaki küçük çocuklarda bile etkili olduğunu göstermiştir.

2. Bağırsak Sağlığını Destekler

Elma, içerdiği lif sayesinde sindirim sistemini rahatlatır, kabızlığın ve şişkinliğin önlenmesine yardımcı olur. Ayrıca sağlıklı bağırsak mikrobiyotasının korunmasını destekler.

3. Bağışıklığı Güçlendirir

C vitamini gibi bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olan mikro besinlerin varlığı, elmayı bağışıklık sistemi için çok faydalı bir besin haline getiriyor.

4. Genel Sağlık İçin Faydalıdır

Elma potasyum, fosfor, sodyum ve magnezyum gibi önemli miktarda temel mikro besin içerir. Ayrıca antioksidanlara sahip biyoaktif içerikler de içermektedir. Tüm bunlar genel sağlık için oldukça önemlidir.

Bebekler İçin Elma Püresi Tarifi

Bebeğinizi ilk kez elmayla tanıştıracaksanız sade bir şekilde yedirmelisiniz. Alerji belirtileri gözlemlemediğiniz takdirde, daha önce denediği diğer meyve püreleriyle karıştırıp verebilirsiniz. İşte, bebeklere elma püresi tarifi

1. Sade Elma Püresi Tarifi

Malzemeler

  • 1 adet elma
  • Haşlama için su

Yapılışı

Elmayı yıkayın, soyun ve iri olacak şekilde doğrayın. Daha sonra çekirdeklerini çıkarıp suda yumuşayana kadar haşlayın. Haşlanan elmaları çıkarıp blender ile püre haline getirin. Kıvamını açmak isterseniz kontrollü bir şekilde su ekleyebilirsiniz.

2. Havuçlu Elma Püresi

Malzemeler

  • 300 gram havuç
  • Yarım elma
  • Su

Yapılışı

Havucu ve elmayı yıkayıp soyun. Çekirdeklerini ayıkladıktan sonra elma ve havucu iri parçalar halinde doğrayıp suda haşlayın. Yumuşadıklarında ocaktan alıp blenderden geçirin. Pürüzsüz bir kıvam elde ettikten sonra bebeğinize yedirebilirsiniz.

Bebeklere Elma Püresi Yedirirken Alınması Gereken Önlemler

  • Öncelikle her bebeğin gelişimi, sağlığı ve alerji durumu farklı olduğundan, elma tüketimine başlamadan önce doktorunuza danışın.
  • Daha güvenli olacağı için organik elmaları tercih edin. Olası ilaç kalıntıları ve bakterileri temizleyebilmek amacıyla elmayı güzelce yıkayın.
  • İlk kez yedirecekseniz pişmiş, çekirdeklerinden ayıklanmış ve püre haline getirilmiş elma hazırlayın.
  • Başlangıçta sadece 1 veya 2 çay kaşığı elma püresi yedirin ve alerji durumunu gözlemleyin.
  • Eğer birkaç gün içinde alerji gelişmezse elma püresini bebeğinizin beslenmesine dahil edebilirsiniz.
  • Hırıltı, kaşıntı, döküntü, kızarıklık ve halsizlik gibi alerji belirtileri gelişirse elma tüketimine ara verip doktorunuza danışın.
  • Bebekler için elma püresini buzdolabında saklamak istiyorsanız hava geçirmeyen bir cam kavanoz kullanın ve 1 – 2 günden fazla muhafaza etmeyin.

Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir:

Bebeklere Domates Ne Zaman ve Nasıl Yedirilir?

Kaynak:1