Bebeklere Ceviz Ne Zaman ve Nasıl Verilir?

Ceviz sağlıklı yağlar, lif, vitamin ve mineraller açısından oldukça zengin bir besindir. Bu nedenle bebeği ek gıdaya geçen birçok anne, cevizi beslenme menüsüne ne zaman ve nasıl dahil edeceğini merak eder. Peki, bebeklere ceviz ne zaman verilir? Ceviz de tıpkı diğer kuruyemişler gibi alerji potansiyeli olan bir besindir. Bu nedenle uzmanlar, alerjik bebeklerin en erken 1 yaş civarı ceviz ile tanışabileceğini belirtmektedir. Ancak ailesinde veya kendisinde alerji öyküsü olmayan bebeklere 6 aydan itibaren de ceviz yedirilebilmektedir. Buradan da anlaşılacağı üzere, ceviz gibi kuruyemişlerin bebeğin menüsüne ne zaman dahil edileceği aslında bebeği takip eden doktorun önerisine göre şekillenmektedir. Sizler için hazırladığımız bu yazıda, bebeklere ceviz ne zaman verilir veya bebeklere ceviz nasıl yedirilir gibi merak edilen soruların yanıtlarını derledik, keyifli okumalar.

Bebeklere Ceviz Ne Zaman Yedirilir?

Bebeği ek gıdaya geçen birçok anne, onun sağlığı için faydalı olabilecek besinleri ne zaman menüsüne ekleyebileceğini merak eder. Ceviz de bu besinlerin başında gelmektedir. Zira ceviz sağlıklı yağlar, lif, vitamin ve mineraller açısından oldukça zengin bir yemiştir. Yapılan onlarca bilimsel çalışma da cevizin özellikle beyin ve bağırsak sağlığı için ne denli önemli olduğunu ortaya koymaktadır. Peki, bebekler ne zaman ceviz yiyebilirler? Amerika Pediatri Akademisi, besin alerjisini tetikleyebileceği iddiasıyla önceki yıllarda 3 yaşına kadar bebeklerin kuruyemiş yemesini önermiyordu. Ancak daha sonra yapılan araştırmalar, kuruyemişlere geç başlamanın besin alerjisini önlemediğini ortaya koyunca Amerikan Pediatri Akademisi de görüş değiştirerek en erken 6. ayda bebeklere kuruyemiş yedirilebileceğini belirtti. Fakat bebeğin anne veya babasında egzama, alerjik rinit veya alerjik astım gibi hastalıklar varsa, ceviz yedirme konusunda aceleci davranılmamalı ve bebeği takip eden hekimin görüşü alınmalıdır. Çünkü ailesinde alerji öyküsü bulunan bebeklerin kuruyemiş gibi riskli olan yiyeceklere karşı alerji geliştirme olasılıkları daha yüksektir. Bu nedenle uzmanlar, alerji riski olanlar bebeklere ceviz yedirmek için 1. yaşı beklemenin daha güvenli olduğunu belirtmektedir.

Bebeklere Ceviz Nasıl Verilir?

Bebeklere ceviz ne zaman verilir sorusu kadar bebeklere ceviz nasıl verilir sorusu da ebeveynlerin fazlasıyla araştırdığı bir sorudur. Fındık ve ceviz gibi kuruyemişlerin boğaza kaçma ihtimali olduğundan, bebeklerin çiğneme ve yutma refleksi gelişene kadar iyice ezilerek ya da rondodan geçirilerek verilmesi gerekir. 12. aydan sonra bebeğinize ceviz yedirmeye başlayacaksanız pekmez veya tahin gibi besinlerle de karıştırabilirsiniz. Ya da evde hazırlayacağınız ceviz / fındık ezmesini bebeğinizin ekmeğine sürerek yedirebilirsiniz.

Bebeklere Ceviz Ne Kadar Yedirilir?

Bebeklere ceviz başlangıçta yarım olarak yedirilmelidir. Eğer alerjik reaksiyon görülmezse ilerleyen süreçte bebeklere günde 1 tam ceviz yedirilebilir. Sağlıklı olduğu gerekçesiyle bebeklere çok fazla ceviz yedirmenin de çeşitli yan etkilere neden olabileceği unutulmamalıdır. Lif ve yağ açısından zengin olan cevizin aşırı tüketiminde ishal ve fazla kilo alımı gibi sorunlarla karşılaşılabilmektedir.

Bebeklerde Kuruyemiş Alerjisi Nasıl Anlaşılır?

Bebeklerde ceviz veya diğer kuruyemiş alerjileri geliştiğinde çeşitli belirtiler gözlemlenmektedir. Bu belirtiler 2 saatten kısa sürede gelişirse erken belirtiler, 2 saatten geç gözlemlendiğinde ise geç belirtiler olarak tanımlanır. Erken kuruyemiş alerjisi belirtileri arasında dudakta kızarıklık, dilde ve dudakta şişme, vücutta kaşıntılı kızarıklıklar, nezle, nefes darlığı, hırıltı, kusma, karın ağrısı ve alerjik şok gibi durumlar yer alır. Geç alerji belirtileri ise egzama, kakada sümüklenme veya kan, ishal, karın ağrısı ve kusmadır. Bebeklere ceviz yedirildikten sonra bu belirtiler gözlemleniyorsa mutlaka bebeği takip eden doktora danışılmalıdır.

Bebeklere Balık Yağı Ne Zaman Verilir?

Bebekler İçin Cevizin Faydaları Nelerdir?

  • Cevizin içinde bulunan sağlıklı yağlar ve fitokimyasallar beyin gelişimi için çok önemlidir.
  • Yine sağlıklı yağ içeriğinin yüksek olması kilo alımını desteklemektedir.
  • İçerdiği antioksidanlar sayesinde toksik maddelerden arınmayı kolaylaştırır.
  • Melatonin sayesinde iyi bir uyku sağlar.
  • Kalsiyum ve magnezyum içeriği kemik gelişimini desteklerken, hücrelerin yenilenmesini kolaylaştırır.

Bebekler İçin Cevizli Tarifler

Cevizli Yumurta (+1 Yaş)

Malzemeler

  • 1 adet ceviz
  • 1 yumurta sarısı
  • 1 dilim minik doğranmış ekmek
  • 1 tatlı kaşığı yoğurt
  • 1 çay kaşığı zeytinyağı

Yapılışı

Cevizi iyice ezin. Ekmeği minik minik elinizle doğrayın. Zeytinyağı hariç tüm malzemeleri bir kasede çırpın. Daha sonra zeytinyağında altlı üstlü pişirin. Bebek kahvaltısı hazır, afiyet olsun!

Cevizli Çorba (+1 Yaş)

Malzemeler

  • 1 tatlı kaşığı irmik
  • Yarım patates
  • Yarım havuç
  • Yarım kabak
  • Robottan çekilmiş 1 tatlı kaşığı ceviz
  • 2 su bardağı su
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı

Yapılışı

Patates, havuç ve kabağı irmikle birlikte 2 su bardağı suda haşlayın. Haşlanan sebzelerin üstüne cevizi ve zeytinyağını ekleyin. Tüm malzemeleri robottan geçirip püre haline getirin. Cevizli çorbamız hazır, afiyet olsun!

Bebeklere Bal Ne Zaman Yedirilebilir?