Minik Dâhiler Yetiştirmek Sizin Elinizde! Bebeğinizin Zekâ Gelişimi İçin 8 Öneri

Bebeklerde zeka gelişimi için neler yapılmalı sorusu, çoğu ebeveynin cevabını aradığı kritik bir sorudur. Her anne-baba doğacak çocuklarının sağlıklı ve zeki olmasını ister. Bunun için ebeveynler çeşitli yollara başvurur; oyuncaklardan yardım alır, kaynaklar inceler ve elinden gelen en iyisini çocuğuna sunmak için çabalar. Araştırmalar, bebeklerin zeka gelişiminin hamileliğin erken dönemlerinde başladığını ortaya koyuyor. Dolayısıyla anne adayları, hamileyken beslenmesinden uykusuna kadar çoğu detaya dikkat etmeliler. Bebeklerde zeka gelişiminin özellikle ilk 2 yıldaki önemini vurgulayan uzmanlar, bebeklerin bu sürede yaratıcılığın ve hayal gücünün sınırını zorladıklarını da açıklamalarına ekliyor..  

Bebeklerde Zeka Gelişimi İçin Neler Yapılmalı ?

Dikkat edeceğiniz birkaç küçük detay, ileride daha zeki ve sağlıklı çocuklar yetiştirmenizi sağlayabilir. 

1)Gebelik öncesinden beslenmeye dikkat edin

   

Artık sadece hamilelik sürecinde anne adayının kendisine özen göstermesi yeterli değil. Uzmanlar gebe kalmayı planlayan kadınların gebe kalmadan önce hazırlıklara başlamasını tavsiye ediyor. Bebeğinizin zekâ gelişimi ve sağlığı için gebelikten önce beslenmenize, uyku düzeninize dikkat ederek vücudunuzu bu sürece hazırlamalısınız.

2)Hamileliğinizde kendinize özen gösterin

   

Gebelik sürecinde annenin kendisine özen göstermesi, beslenmesi, egzersizler yapması, bebeğin zekâ gelişimini direkt olarak etkileyecek şeylerdir. Özellikle hamilelikte yapılan egzersizler, bebeğe gidecek olan kan akışını da arttırarak zekâ gelişimini olumlu yönde etkiler.

3)Doğal besleyin

   

Hazır gıdaların içinde bulunan çeşitli yağlar ve katkı maddeleri bebeğin vücudunu olumsuz yönde etkilediği gibi zeka gelişimini de olumsuz yönde etkiliyor. Bu anlamda çocuğunuzu doğal beslemeniz büyük önem taşıyor. Bebeğinizin zekâ gelişimi için omega 3 ve omega 6 yağ asitlerinden yararlanmalısınız. Balık bu anlamda oldukça zengin bir gıdayken; ceviz, zeytinyağı ve yeşil yapraklı sebzelerden de bol bol yedirebilirsiniz.

4)Özgür bırakın

   

Bebekler 1 yaşına doğru iyice hareketlenmeye ve çevresindeki şeyleri tanımaya başlar. Bu süreçte hassas ebeveynler bebekleri için telaşlanıp bebeklerinin hareketlerini sınırlayabiliyorlar. Aksine, bu süreci bebeğinizin beyin antremanı olarak değerlendirmelisiniz. Hareketlerini sınırlamamalısınız ve çevresini tanımasına izin vermelisiniz.  

5)Oyuncak seçimine dikkat edin

   

Bebeğinize oyuncak seçerken, zekasını geliştirecek ve onun gelişimine katkı sağlayacak olanları tercih etmelisiniz.

6)Anne sütüyle besleyebildiğiniz kadar besleyin

   

Anne sütünün mucizevi gücü, kendini bebeğin zekâ gelişiminde de gösteriyor. Anne sütü içinde beyin gelişimini uyaran birçok faktör bulunuyor. Bu nedenle bebeğinizi iki yaşına kadar anne sütü ile beslemeye çalışın.

7)Zekayı körelten objelerden uzak tutun

  

Bebeğinizin bilgisayar, televizyon, tablet veya cep telefonu gibi elektronik aletlerle zaman geçirmesine engel olmalısınız. Bebeğiniz, çevresinde bulunanları bu cihazlardan değil, dokunarak ve canlı görerek öğrenmeli. Mesela bir ağacı televizyondan öğrenmesi yerine, dışarı çıkartın ve ağacı tanımasına izin verin.

8)Hepsinden önce sevginizi gösterin

   

Anne ve babanın bebeğine sevgisini göstermesi, bebeğin sevgi dolu bir ortamda büyümesi, potansiyel zekasının ortaya çıkması ve gelişmesinde olumlu etkilere sahiptir. Sevgisiz bir ortamda büyüyen çocuklarda, potansiyel olsa dahi zekânın ortaya çıkması gecikebilir.   

Daha fazla bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.