Bebeklerde Yürüme Belirtileri Hangi Aylarda Başlar?

Bebekler doğumlarından itibaren hızlı bir gelişim evresine girerler. Hemen her geçen gün bir şeyler öğrenirken, onlar ve aileleri için her ay bir önceki aydan daha farklıdır. Bebeklerin bu gelişmelerinde oturma, sürünme ve emekleme ile devam eden süreç yürümeyle sonlanır. Bebekler, 4-7. Aydan itibaren başlayan ve 15. aya kadar devam eden bu süreçler sonrasında kendi kendilerine yürümeye başlarlar. Yürüme sürecinde bebeğiniz ilk adımlarını atarken onun öz güvenini  sağlayabilmesi için sizin desteğinize ihtiyacı vardır. Bebeklerde yürüme belirtileri, ilk olarak onların arkalarında destek olmadan oturmayı öğrenmeleriyle başlar. Bu aşama onların yürümeye giden yoldaki ilk aşamalarıdır. Bebeğinizin desteksiz oturması onun yürürken ihtiyaç duyacağı kas gücünü kazanması açısından önemlidir.    

Tutunup kendini yukarı çeker

Bebeğiniz oturma ve emekleme aşamalarını tamamladıktan sonra 8-9. aylarda yardımla yürüme aşamasına geçecektir. Bunun için önce bir yerlere tutunup kendini yukarı çekmeyi öğrenir. Bundan sonra destek alıp dengeye durma aşamasıdır. Bu durum bebeğiniz size yürümek için artık hazır olduğunun sinyallerini verir. Bu aşamada yapmanız gereken onu koltuk altlarından tutup ufak ufak adımlar atmasında yardımcı olmaktır. Burada amaç bebeğinize yürüme alıştırması yapmaktır. Bebeğiniz ne kadar alıştırma yaparsa hem psikolojik olarak hem de fiziksel olarak kendini yürüme fikrine o kadar çabuk alıştıracaktır.  

    

Bebeklerde yürüme belirtileri: Destek alarak yürüme

Yaptığınız alıştırmalardan sonra bebeğiniz gerekli öz güveni kazandığında artık mobilyalardan ve duvarlardan destek alarak yürüme denemelerine başlayacaktır. Anne ve babaların endişelenecekleri aşamalar bu denemelerle başlamış olur. Artık bebeğinizi bıraktığınız yerde bulmanız imkansızdır. Bu dönemde dikkat edeceğiniz önemli nokta, evinizin tamamen bebeğinizin düşme ve çarpma gibi durumlara karşı güvenli hale getirmiş olmanız gerektiğidir. Bu aşamada bebeğinizi  destek alarak yürümesinde engellemeyin ama düşme ihtimaline karşı da ona yumuşak bir zemin hazırlayın.    

  

Ayakta duruyorsa ilk adımlar geliyor demektir

Bebeğiniz 9-12. Aylarda kendi başına dengede durmaya çalışır. Bebeklerin yürüme sürecince önemli nokta dengede durmaktır. Bu nedenle bebeğiniz birkaç saniyeliğine de olsa dengede durmaya başladıysa yakında ilk adımları da gelecek demektir. Bu aşamada bebeğinizin dengede durma konusunda ona cesaret verin bunu bir oyuna çevirin. Onunla beraber yere oturun ve ellerinden destek vererek ayağa kalkmasını sağlayın. Ellerini yavaşça bırakarak dengede durabildiği süreyi ölçün. Bu denemelerden sonra ona göstereceğiniz sevgi, onun iyi bir şeyler yaptığını anlamasını sağlayacaktır.  

  

Ve ilk adımlar...

Bebeklerin ilk adımları hem bebek açısından hem de aile açısından en önemli anlardır. Yeterli kas gücüne erişen bebeklerde ilk adımlar tamamen bebeğinizi cesaretlendirme ve özgüvene dayalı bir durumdur. Bu nedenle ilk adımlarını atma cesaretini göstermiş bebeğinizin bu duruma alışmasını sağlamak için, destekle başlayıp desteksiz yürüme alıştırmaları yapmak bebeğiniz açısında faydalı olacaktır.   Bebeğimin Erken Yürümesi İçin Yürüteç Kullanmalı mıyım? Detaylar için tıklayın...  

12-15 Ay yürümeye başlama

Bebeğinizin 12-15. Aylarda tamamen yürümeye başlamasından önce düzenli ayakta durmaya ve birkaç adım atmaya başlayacaktır. Bu aşamada bebeğinizi cesaretlendirin, bazı bebekler emeklemeyi yürümekten daha kolay bulup bu yolu tercih edebilirler. Burada size düşen görev, bebeğinize yaptıracağınız yürüme alıştırmaları ile onu yürümeye teşvik etmektir. Bebeğiniz bu alıştırmalar sırasında düşerse, onu sürekli kaldırıp yeniden yürümeye devam etmesini sağlayın.   Bebekler neden yürüyemez? Bebeklerde Geç Yürüme nedenleri ile ilgili detaylı bilgi için tıklayın...