Bebeklerde Yüksek Ateş ve Havaleye Dikkat!

Bebeklerde Yüksek Ateş

Anne ve babaların en büyük kabuslarından birisi olan şüphesiz bebeklerinde yüksek ateş ve buna bağlı olarak havale geçirme riskidir. Yüksek ateşle seyreden havale nöbeti özellikle yenidoğan ve süt çocukluğu döneminde görülmektedir. Havale, genel anlamıyla bebeğin ateşe bağlı bilinç kaybı ya da ateşsiz bilinç kaybı (Soğuk Havale) ile birlikte kasılmasıdır. Uzmanlar, ateşli havalede bebeğin havale geçirebilmesi için ateşinin 38 derece ve üzerinde olması gerektiğini belirtiliyorlar. Bebeklerde havale geçirme riskiyle ilgili ise, “Yaygın olan inanışın aksine; ateşli havale geçirme riski ile ateşin şiddeti arasında bir bağlantı yoktur” ifadesini kullanıyorlar. Bu nedenle genetik eğilimi olan bebeklerde 37.5 derece ateşte bile havale görülebileceği belirtiliyorlar. Bebeklerde Yüksek Ateş düşmekle ateşli havale riskinin azaltılamayacağını unutmamak gerektiğine dikkat çekiyorlar. Ateşin, vücutta var olan bir hastalığa karşı tepki olarak yükseldiğini aklında tutarak, bebeklerde yüksek ateş belirtileri gördüğünüzde mutlaka doktorunuza başvurmalısınız.

Bebeklerde Yüksek Ateş Belirtileri

Bebeklerde ve çocuklarda sıkça görülen yüksek ateş, belli ölçülerde olduğunda sorun oluşturmazken bazı durumlarda ciddi sorunların belirtisi olabilir. Bu nedenle bebeğinizi vücut ısısı yükseldiğinde, ilk müdahale olarak yapmanız gerekenleri bilmeniz önemlidir. İlk müdahaleden sonra vakit kaybetmeden doktora gidilmesi çok önemlidir.   


Bebeğiniz Ateşlendiğinde Ateşi Düşürmek İçin Neler Yapmalısınız 

Bebeğinizin vücut ısısı yükseldiğinde (ateşlendiğinde) doktora gitmeden önce yapmanız gerekenler;

  1. Bebeğinizin ateşini ateş ölçer ile ölçün. Bebeklerde normal vücut ısısı uzmanlar tarafından ağızdan ölçümlerde 37, koltuk altıdan ölçümlerde ise 36 derece olarak kabul ediliyor. Bu derecenin üzerindeki vücut ısısında bebeğinizin ateşi var olarak kabul edilir.
  2. Ateşi olan bebeğinizin hemen üstü açılmalıdır. Titrese dahi kesinlikle üzeri örtülmemeli, oda sıcaklığına dikkat edilmeli ve fazla ısıtılmamalıdır.
  3. Bebeğinizin saçlarını ıslatmadan ılık su ile duş yaptırabilirsiniz.
  4. Vücudu ılık su ile silinmeli; alın, koltuk altı, göğüs ve kasıklara pansuman yapılmalıdır.
  5. Buna rağmen ateş düşürülemiyorsa çocuğun kilosuna uygun doktorunuzun önerdiği ölçekte ateş düşürücü şurup verilmelidir.
  6. Tüm uğraşlara rağmen ateş düşürülemiyor veya ateş kısa süre içerisinde düşüp yeniden yükseliyorsa ateşin nedeninin araştırılması için çocuk doktoruna başvurulmalıdır.

Önemli: Bebeğin ateşi düşürmek için yukarıda belirtilen yöntemler uygularken ateşinin son durumunu sık sık kontrol etmeli, ateşin düşmek yerine yükselme eğilimi göstermesi durumunda saat kaç olursa olsun vakit kaybetmeden bebeğinizi en yakın hastaneye götürmelisiniz.   



Ateşli Havale Belirtisi

  1. Uzmanlar tarafından havale geçiren bebekte görülen en önemli belirtiler şu şekilde ifade ediliyor;
  2. Bebeğin 1-2 dakika süreyle bilincini yitirmesi, kol ve bacaklarda önce belirgin kasılma,
  3. Daha sonra ise çırpınma hareketleri gözlemlenmesi,
  4. Bebeğin ağızdan köpük gelmesi ve havale geçiren bebeğin külçe gibi yığılıp kalması
  5. Daha sonra da bebekte bir sersemlik hali veya derin bir uykunun gözlendiğini belirtiyorlar.

Önemli : Ateşe bağlı havale geçiren ya da geçirmekte olan bebeğin tedavisi mutlaka çocuk doktoru tarafından yapılmalıdır.

Bebeğiniz Havale Geçiriyorsa İlk Anda Bunları Yapın...

  1. Her şeyden önce en önemlisi, sakin olun.
  2. Bebeğinizi sert bir zeminde yan konuma getirin ve dilini ısırmaması için dişlerinin arasına kalınca katlanmış bir mendil sıkıştırın.
  3. Boynunu sıkıştıran bir giysi varsa gevşetin ve bebeğinizi sıkı tutmayın.
  4. Ateşli havale geçiren bebeklerde anne ve  babanın yapabileceği en önemli şey ateşi kontrol altında tutmak ve ateşi düşürme yöntemlerine başvurmak ve vakit kaybetmeden hemen doktora başvurulmalıdır.

Soğuk Havale Belirtileri

Soğuk havalenin en belirgin belirtileri arasında bebekte ateş görülmez. Havale nöbeti, istemsiz kasılmalar, bazen de bilinç kaybıyla kendini gösterir. Soğuk havale, erken teşhis ve ailelerin soğukkanlı müdahalesi ile kontrol altına alınabilir. En çok üç ay ile beş yaş arasındaki bebeklerde görülse de hastalığın atakları ömür boyu sürebilir.


Yenidoğan Bebeklerde ve Çocuklarda Ateş Düşürme Yolları ile ilgili detaylı bilgi için tıklayın...