Bebeklerde Sıklıkla Görülen Yaz İshaline Dikkat Edin!
Bebeklerde yaz ishali sezonu maalesef ki açıldı. Yaz sıcaklarında bebeklerde çok sık rastlanılan ishal, gerekli tedbirler alınmadığı takdirde ciddi sonuçlar doğurabiliyor. Havaların ısınması, mikropların daha kolay üremesine ve çeşitli gıdaların daha erken bozulmasına neden oluyor. Tüm bunlar, yaz aylarında bebeklerin sıklıkla ishal olması sonucunu doğuruyor. Peki, anneler yazın nelere dikkat etmeli, bebeklerde yaz ishali görüldüğünde hangi müdahaleler uygulanmalı?
Bebeklerde Yaz İshali Neden Olur?
Yaz aylarında görülen sıcaklıklar, gıdaların erken bozulmasına ve mikropların daha kolay üremesine neden oluyor. Uzun süre bekletilmiş gıdalar, uygun hazırlanmayan konserve yemekler ve kaynağı belli olmayan içme suları da bebeklerin ishal olmasında önemli rol oynuyor. Buna ek olarak; diş çıkartma, üst solunum yolu enfeksiyonları ve bazı gıdalara karşı olan alerjiler de bebeklerin ishal olmasında rol oynayabiliyor. Uzmanlar, bebeğinize hazır meyve suyu içirmenizi hiçbir şekilde önermiyor. çünkü hazır meyve sularının içinde bulunan tatlandırıcılar, ishal oluşumunu tetikliyor.
Bebeklerde Yaz İshalinin Belirtileri
İshalin en bilinen belirtisi sık sık ve sulu bir şekilde dışkılamadır. Buna ek olarak bazı durumlarda aşağıdaki belirtiler de görülebilir.
- Kusma,
- Karın ağrısı,
- Ateş
Bebeklerde yaz ishali birkaç saat ile birkaç gün arasında görülür. İshal, 1 haftadan fazla sürerse, bebeğinizin hekimiyle görüşmeniz gerekir.
Bebeklerde Görülen Yaz İshalinin Risk Faktörleri
Yaş
Yaz ishallerine, 6-12 aylık bebeklerde daha sık rastlanılır ve diğerlerine göre çok daha şiddetli geçer.
Anne Sütü
Anne sütü alan bebeklerin, almayan bebeklere göre daha az ishal olduğu gözlemlenmiştir. İşte, anne sütü mucizesi burada da kendini hissettiriyor.
Biberon ve Emzik
Bakterilerin yuvalandığı yerlerden biri de biberon ve emziklerdir. Anneler, bu gibi araçların temizliği konusunda daha hassas davranmalıdır.
Hijyen
Bebeğinize vereceğiniz az pişmiş yemekler veya iyice yıkamadan verdiğiniz meyveler, onun ishal olma riskini arttırıyor. Yine aynı şekilde bebeğinizin elini de sürekli yıkamanız gerekiyor.
Mevsim
Bakteriyel ishallere yaz aylarında daha sık rastlanılırken, rotavirüs kaynaklı ishallere kış aylarında daha sık rastlanılmaktadır.
Bebeklerde İshalin Tedavisi
İshal, vücudun sıvı kaybetmesiyle beraber ihtiyacı olan minerallerin dışarıya çıkmasına neden olabilen ciddi bir hastalıktır. İshal tedavileri genellikle dışarı atılan sıvıyı tekrar kazanabilmeye yöneliktir. Bu nedenle bebeğiniz ishal olduğundan yapmanız gereken ilk şey bol bol sıvı vermenizdir. Vücut, ishal olunduğunda faydalı besinlere ihtiyaç duyar. Bu nedenle doktorlar ishal durumunda bebeğinizin yaşı uygunsa eğer, ishal diyetinde bulunan gıdalardan vermenizi önermektedir. Muz, pirinç ve elma suyu bunun için vazgeçilmez besinlerdir. Fakat, bebeğinizin bol sıvıya ihtiyaç duyduğu ishal durumlarında, bebeğinize meyve suyu içirmekten kesinlikle kaçınmalısınız. Hazır meyve suları, içinde bolca tatlandırıcı bulundurduğundan bebeğinizin ishalini daha kötü hÖ¢le getirebilir. İshal olan bebeğinize, kesinlikle doktorunuzun onayı olmadan antibiyotik veya başka herhangi bir ilaç vermemelisiniz. İshal 1 haftadan fazla sürdüyse mutlaka doktorunuzla görüşmelisiniz.
Ne Zaman Doktora Başvurmalısınız?
İshal, toplum arasında ciddi bir hastalık gibi algılanmasa da aslında fazlasıyla risk içeren bir rahatsızlıktır. Özellikle çocuklar için çok daha fazla korkutucu bir boyut alabilir. Aşağıdaki belirtileri gördüğünüz anda mutlaka doktora danışmalısınız.
- Birçok kez kusma,
- Susuzluk belirtisi (çiş yapamama, göz yaşı akıtmadan ağlaması, ağız kuruluğu)
- Kanlı dışkı
İshal ile alakalı daha fazla bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.