Bebeklerde Vitamin Kullanımına Dikkat Edilmeli
Bebeklerde Vitamin Kullanımına Dikkat Edilmeli
Kış mevsimi soğuk yüzünü gösterirken aileler de bebeklerinin bağışıklık sistemini güçlendirmenin yollarını aramaya başlıyor. Üstelik anne ve babalar çoğu zaman hangi vitamin ve mineral desteğine ihtiyaç duyulduğunu farkında olmadan doktor tavsiyesi dışında çocuklarına vitamin takviyesi yapabiliyor. Aileler bebeklerinin beslenmesi ve bağışıklık sisteminin güçlenmesi durumunda birçok konuda tedirginlik yaşayabiliyor. Üstelik bebeklerin beslenme takibini yapmalarına rağmen çoğu zaman dışarıdan vitamin ve mineral desteği yapma ihtiyacı duyabiliyorlar. Bebeklerinin bir eksiği olmasın düşünceleriyle aileler gereksiz ve yanlış vitamin kullanımına itilebiliyor. Anne sütüyle beslenen ve tüm vitamin ve mineral ihtiyacını anne sütünden karşılayan bebeklerde gereksiz takviyeler yapılmaması gerekiyor aksi takdirde çeşitli sıkıntıların yaşanmasına neden olabiliyor.
Bebekler kalsiyum, magnezyum, sodyum ve potasyuma ihtiyaç duyar
Yetişkinlerin ve bebeklerin alacağı vitamin veya mineraller arasında herhangi bir fark yoktur. Fakat bebeklerin bazı minerallerin kesinlikle alması gerekir. Bunların başında kalsiyum, magnezyum, sodyum ve potasyum gelir. Bu mineraller anne sütü veya mama alan bebekler tarafından doğal olarak kazanılır fakat şiddetli ishal gibi durumlarda böyle eksiklikler ortaya çıkabilir ve bu eksikliklerin kapatılması gerekir. İshal gibi problemlerin dışında normal beslenme koşullarına sahip bebeklerde bu minerallerin eksikliği pek fazla görülmez. Ancak sadece anne sütü alan bebeklerde anne sütünün demir bakımından fakir olması nedeniyle mutlaka dışarıdan demir takviyesi yapılması gerekir. Bu da genellikle mamalarına demir eklenerek yapılır.
Yalnızca D vitamini takviyesi yapılmalıdır
0 - 1 yaş grubu olarak adlandırılan bebeklerde vitamin ihtiyacına yönelik olarak doktor onayıyla yalnızca D vitamini verilmesinin yeterli olduğunu söylemek mümkün. Çünkü bebekler, diğer tüm vitaminleri yine beslenmesi sırasında doğal olarak kazanır. Diğer vitaminlerin hepsi, hasta takibi sırasında bir eksikliğinin olduğu düşünüldüğünde ve saptandığında verilir.
Her vitamin kendi içinde bir görevi vardır
Vitaminlerin hepsinin kendi başına önemli işlevleri vardır. D vitamini, kemik yapılarının tam ve normal olarak gelişmesi için gereklidir ve B grubundaki vitaminler vücudun sinir sisteminin gelişmesi için elzemdir. C vitamini vücutta birçok işlev için gerekli olduğu gibi, eksikliğinde skorbüt hastalığı oluşabilir. K vitamini, kanama sürecinde kan pıhtılaşmasına karşın gereklidir. A vitamini göz ve cilt sağlığı için olmazsa olmazlardandır. E vitamini ise vücutta birçok kimyasal olayların yanı sıra üreme işlevi için önemlidir.
Vitamin ve mineraller hangi besinlerde bulunur?
D vitaminin en büyük kaynağı güneştir. Bu nedenle çocuklar çocuklar güneşin zararsız olduğu saatlerde dışarı çıkarılmalıdır. D vitamini ayrıca yağda eriyen bir vitamin olmasının yanı sıra balık, süt ve yumurtada da bulunur. B vitamin gurubunu; tahıllar, yağsız et, böbrek, yürek, beyin, karaciğer, yer fıstığı, tavuk, ceviz, yumurta, kepek ekmeği ve yağlı tohumlarda bulabilirsiniz. C vitamini meyve ve sebzelerde bulunur. K vitamini, koyu yeşil yapraklı sebzelerde bulunmaktadır. E vitamini ise kuru yemişlerin sahip olduğu yağlarda yer alır.