Bebeklerde Üst Solunum Yolu Enfeksiyonları
Bebeklerde üst solunum yolu enfeksiyonu sanılanın aksine üşütmeyle alakalı bir durum değildir. Çeşitli mikrop ve bakteriler bu hastalıklara sebep olur ve genellikle 6. aydan sonra görülür. Bu gibi rahatsızlıklarda anneler çok dikkatli olmalı. Aksi halde daha ciddi problemlerle karşılaşılabilir; hastalık ilerlerse akciğerlere inebilir ve zatürreye çevirebilir. Dolayısıyla en kısa sürede bir hekime başvurulmalıdır.
Üst Solunum Yolu Nedir?
Üst solunum denilince akla gelmesi gereken ilk yerler; burun, gırtlak, sinüsler ve yutaktır. Üst solunum yolları aynı zamanda kulak ve alt solunum yolları ile bağlantılıdır. Nezle, grip, farenjit, larenjit ve sünizit üst solunum yolu enfeksiyonu kapsamındadır.
Bebeklerde Üst Solunum Yolu Enfeksiyonunun Belirtileri
Bebekler ve çocuklarda virüs alındıktan sonra 1-3 gün içerisinde hastalık başlar ve yaklaşık olarak 1 hafta kadar sürer. Bazı durumlarda ise daha ağır ve daha uzun geçebilmektedir. Bebekler üst solunum yolu enfeksiyonuna yakalanmışsa belli başlı bazı belirtiler gösterir. Bu belirtiler arasında; hafif ateş, ishal veya kabızlık, burun tıkanıklığı ilk sıralardadır. Bununla beraber bebek keyifsiz ve huzursuzdur. Uyku problemleri yaşar ve ağlama nöbetleri geçirebilir.
Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu Tedavisi
Bebeğinizde bu belirtileri görüyorsanız zaman kaybetmeden doktora başvurmalısınız. Doktorunuz bebeğinizi muayene ettikten sonra en uygun tedavi şeklini belirleyecektir. Doktorunuz önermediği sürece antibiyotik kullanmamalısınız. Ateş ve burun tıkanıklığı için vereceği ilaçlar en geç birkaç gün içinde bebeğinizin rahatlamasını sağlayacaktır.
Evdeki Destekleyici Tedavi Önerileri
En önemli koruma faktörü, ellerin sıklıkla yıkanmasıdır. Böylelikle hastalığın bulaşma olasılığı ortadan kaldırılır. Bebeğinizin odasını sık sık havalandırmalı ve temiz ortamda dinlendirmelisiniz. Bol bol sıvı almasına özen göstermelisiniz. Ev ortamında ve kapalı hiçbir alanda sigara içilmemelidir. Hastalığın olduğu kişi bebek değil de evdeki başka bir aile üyesiyse en kısa sürede tedavi edilmelidir. Aksi takdirde evdeki bireylere bulaşma olasılığı çok yüksektir.
Bakmanızda fayda var: http://www.gebe.com/pnomoni-nedir/