Bebeklerde Ürik Asit Kristalleri Neden Oluşur?

Bebek bezinde pembe leke görmek çoğu ebeveyni endişelendirse de bu genellikle yetersiz sıvıya bağlı gelişen ürik asit kristallerinden kaynaklanır. Özellikle yenidoğan döneminde anne sütünün yeteri kadar gelmemesi, bebeğin emmeyi reddetmesi, yoğun terleme, mamanın yanlış hazırlanması veya az verilmesi gibi nedenlerle bebeklerde dehidrasyon gelişebilir. Bu da vücut için atık bir madde olan ve idrarla dışarı çıkarı ürik asitin kristalleşmesine ve daha yoğun görünmesine yol açabilmektedir. Gelin şimdi bebeklerde ürik asit kristalleri neden oluşur ve nasıl geçer, birlikte inceleyelim.

Ürat Kristalleri Nedir?

Ürat kristalleri; kanda bulunan ve idrarla vücut dışına atılan ürik asitten oluşur. Özellikle yenidoğan bebeklerde sıklıkla görülen ürik asit kristalleri, pembemsi-turuncumsu bir renge sahiptir. Bebek bezinde ürat kristali gören pek çok ebeveyn bu durum hakkında endişelense de aslında korkulacak bir tablo değildir. Zira ürik asit kristalleri yenidoğan bebeklerde 3 güne kadar normal karşılanır. Bebek yeterince sıvı almaya başladığında ise bezde görülen kristaller kendiliğinden ortadan kaybolur. Ancak bebek bezindeki pembe-turuncumsu leke yeterli sıvı alınmasına rağmen 3 günden uzun sürüyorsa çocuk doktoruna danışmak gerekir. Zira bu durum nadiren ciddi sağlık sorunlarının habercisi olabilmektedir. Gelin şimdi bebek bezinde turuncu leke görünümüne (bazen pembe) yol açabilen ürik asit kristalleri neden oluşur, daha detaylı inceleyelim.

Bebeklerde Ürat Kristalleri Neden Oluşur?

Bebek bezinde pembe veya turuncu leke görmek ebeveynler için endişe verici olsa da bunun nedenlerini bilmek endişeyi bir nebze de olsa azaltabilir. Gelin şimdi bebeklerde ürat kristalleri neden oluşur, birlikte inceleyelim:

1. Susuz Kalma

Bebekler, özellikle yeni doğan döneminde yeterince anne sütü veya mama almazsa dehidrasyona karşı hassastır. Yetersiz sıvı alımı daha yoğun idrar oluşumuna yol açarak ürik asit kristaline neden olabilir. Ayrıca yenidoğan bebeklerin vücudu sıklıkla sıcaklık düzenlemesiyle mücadele eder ve bu da hidrasyon seviyelerini etkileyerek dolaylı yoldan ürat kristalleri oluşumuna zemin hazırlayabilir.

2. Böbrek Hastalıkları

Kronik böbrek hastalığı gibi rahatsızlıklar böbreklerin fonksiyonunu bozabilir ve bu durum böbreklerin kanı filtreleme yeteneğini azaltabilir. Bunun sonucunda ise ürik asit kristalleri oluşabilir ve potansiyel olarak böbrek taşı oluşumuna zemin hazırlanabilir.

3. İlaçlar ve Çeşitli Sağlık Durumları

Bazı ilaçlar bebekleri ürik asit kristallerine yatkın hale getirebilir. Örneğin böbrek fonksiyonunu etkileyen ilaçlar idrar bileşimini değiştirerek buna yol açabilir. Ek olarak nadir metabolik bozukluklar ve bazı diğer hastalıklar da bebeklerde ürik asit kristalleri oluşmasına sebebiyet verebilir. Bu hastalıklardan bazıları şu şekildedir:

  • Diyabet
  • Asidoz (kanda aşırı asit)
  • Lösemi
  • Hipoparatiroidizm
  • Gebelikte annenin preeklampsi gibi bazı rahatsızlıklar yaşaması

Bebek Bezinde Ürat Kristalleri Görmek Tehlikeli Bir Durum mu?

Bebek bezinde ürat kristalleri görmek genellikle ciddi bir soruna işaret etmez. Özellikle bu durum 3 günden kısa sürüyorsa endişe edilmesine gerek yoktur. Ancak sürecin uzaması bebeğin susuz kaldığının bir göstergesi olabilir. Bu durumda sıvı alımını artırmak ve çocuk doktoruna başvurmak önemlidir.

Ürik asit kristallerinin 1 haftadan uzun süre görülmesi son derece nadirdir. Böylesi bir tablo ciddi böbrek hastalıklarına veya hiperürisemi gibi metabolik rahatsızlıklara işaret edebileceğinden vakit kaybetmeden hastaneye başvurmak gerekir.

Bebeklerde Ürik Asit Kristalleri Ne Zaman Geçer?

Bebeklerde ürik asit kristalleri genellikle doğumdan sonraki ilk günlerde görülür. 3 güne kadar bebeğin bezinde bu kristalleri görmek normal karşılansa da 3 günden uzun sürmesi durumunda mutlaka doktora danışılmalıdır. Doktor sebebin dehidrasyon olduğunu belirtiyorsa bebek daha sık emzirilmelidir. 1 haftadan uzun süre vakalar ise son derece nadirdir ancak ciddi sorunların habercisi olabilmektedir. Bu nedenle vakit kaybetmeden acil tıbbi yardım alınmalıdır.

Bebeklerin Susuz Kalmaması İçin Öneriler

  • Bebeğinizi ilk aylarda en geç 2 – 3 saatte bir emzirin. Bebek daha sık talep ediyorsa bu sürenin dolmasını beklemeden bebeğinizi emzirmeye dikkat edin.
  • Eğer bebeğinizi mamayla besliyorsanız mamanın hazırlanma talimatlarına mutlaka uyun. Üzerinde yazan şekilde mama ve su miktarını ayarlayın.

Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir:

Bebeklerde İdrar Yolu Enfeksiyonunun Belirtileri Nelerdir?

Kaynak: 1