Bebeklere Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir?
Tuvalet eğitimi için en uygun zaman, bebeğin 2-3 yaş aralığı olarak söylense de bu süre bebeğin psikolojik ve fiziksel durumuna göre değişebilmektedir. Bebeğiniz hazır olmadan tuvalet eğitimi vermeye çalışmanız, onu psikolojik olarak yıpratabilir. Dolayısıyla tuvalet eğitiminin başarıyla gerçekleşmesi için uygun zamanı beklemelisiniz.
Tuvalet Eğitimi İçin İdeal Yaş Nedir?
Tuvalet eğitimi için uzmanlar bebeğin 2-2.5 yaş aralığını uygun görüyor. Çünkü bebeğinizin kendi başına tuvaletini yapabilmesi için gerekli organlar ancak bu dönemde gelişmeye başlıyor. İdrar yapabilmeleri için gerekli kaslar 2- 2.5 yaş arasında gelişeceğinden, bu yaşlardan önce eğitim vermeye çalışmanız başarısızlıkla sonuçlanacaktır.
Bebeğinizin Tuvalet Eğitimi İçin Hazır Olduğunun Belirtileri
Bebeğinizin tuvalet eğitimi için hazır olup olmadığını gösteren bazı işaretler bulunmaktadır. Bu işaretlere dikkat ederek tuvalet eğitimi için uygun zamanı bulabilirsiniz. Eğer ki tuvalet eğitimini olması gereken zamandan erken verirseniz, çabanız sonuçsuz kalabilir ve süreç başarısızlıkla sonuçlanabilir. Çocuğunuzun tuvalet eğitimi için hazır olduğunu gösteren belirtiler fiziksel, ruhsal ve zihinsel olarak değerlendirilebilir.
Fiziksel belirtiler;
Bebeğiniz artık güne altını ıslatmadan başlıyorsa, gün içinde altının kuru kalma süresi 2 saati geçmeye başladıysa, oturma-çömelme gibi fiziksel hareket kabiliyetlerine sahip olduysa, üzerini giyip-çıkartma işlerini kendi başına yapabiliyorsa ve ıslak ile kuru arasında ayrım yapabiliyorsa çocuğunuz fiziksel olarak tuvalet eğitimi için hazır demektir.
Ruhsal Belirtiler;
Bebeğiniz aile üyelerini taklit etmeye çalışıyorsa, sizi memnun etmek için istekliyse, ıslak beze artık tahammül edemiyor ve hemen huzursuzlanıyorsa, bebeğiniz ruhsal olarak tuvalet eğitimi almak için hazırdır
Zihinsel Belirtiler;
Bebeğiniz sıkıştığını anlayabiliyorsa ve tuvaleti geldiğinin farkına varabiliyorsa tuvalet eğitimi için uygun bir süreçtir.
Bebeklerde Tuvalet Eğitimi Verirken Dikkat Etmeniz Gerekenler
Bebeğinize tuvalet eğitimi verirken önemseyeceğiniz birkaç detayla süreci daha rahat kontrol edebilir ve başarı şansını arttırabilirsiniz.
-Tuvalet eğitimi boyunca çocuğunuzun bezsiz dolaşmasına izin verin. Bu adım aslına bakarsanız tuvalet eğitiminin temelini oluşturur. Birkaç aylığına çocuğunuzun altına idrarını yapması sizin motivasyonunuzu kırmasın.
-Bebeğiniz tuvaletini yapmak için lazımlığa oturduğunda, tuvaletini yapmasa da 'Aferim', 'Bravo sana' gibi destekleyici cümleler kurun. Hatta sağlıklı atıştırmalıklar gibi ufak şeylerle bebeğinizi ödüllendirebilirsiniz
-Çocuğunuza tuvalet eğitimi verirken, ara ara bu konu hakkında öğütler verin. ' Artık büyük bir abla/ağabey oldun, tek başına tuvalete gidebilirsin.' gibi cümleler kurun.
-Çocuğunuzun gece altını ıslatması, tuvalet eğitiminde en zor kısım olarak görülür. Bu nedenle yatmadan 2 saat önce sıvı alımını engellerseniz gece idrar kaçırma davranışını da engelleyebilirsiniz.
-Tuvalet eğitimi verdiğiniz süreci kolaylaştırmak için bebeğinizin sevdiği çizgi film karakterlerinden yararlanabilirsiniz. Örnek modeller her zaman çocukları motive eder.
-Tuvalet eğitimi döneminizde çocuğunuz altına idrarını kaçırdığında ona kızmak yerine 'Bir dahakine tek başına tuvalete yetişebilirsin bence' gibi destekleyici cümleler kurabilirsiniz.
Tuvalet Eğitimi Sürecinde Bebeğinizi Azarlamak Eğitimi Başarısızlığa Götürür
Çocuğunuza tuvalet eğitimi verdiğiniz dönemde onun altını ıslatması sizi kızdırmamalı. Bebeğinize bağırmanız, onu daha da panikletecek ve eğitim sürecinin başarısız olmasına neden olacaktır. Aksine siz ne kadar rahat davranırsanız, bebeğiniz tuvalet eğitimini o kadar hızlı alacaktır. Tuvalet eğitimi vereceğiniz dönemde bebeği strese sokacak durumların olmamasına dikkat etmelisiniz. Örneğin; bebeğinize yeni bir kardeş bekliyorsanız, tuvalet eğitimi sürecini biraz erteleyebilirsiniz.
Erkek Bebeklerde Tuvalet Eğitimi Biraz Daha Zor Olabiliyor
Erkek bebeklerin tuvalet eğitiminin her zaman daha zor olduğu söylenir. Fakat bu tamamen bebeğin hazır olma durumuna bağlıdır. Erkek çocuklarda tıpkı kız çocukları gibi önce oturarak tuvalet eğitimi almalıdır. İlerleyen zamanlarda çocuğunuz idrarını ayakta yapmak isteyebilir. Bunun için önemli olan çocuğunuzun boyudur. Boyu tuvalete yetişecek kadar uzadıysa ayakta tuvalet yapmasına izin verebilirsiniz. Ayakta idrarını yapmasını kolaylaştırmak ve alıştırmak içinse tuvalet içine kağıtlardan yaptığınız topları yerleştirebilir ve onun üzerine idrarını yapmasını söyleyerek etrafa idrarın etrafa sıçramasını önleyebilirsiniz.
Gece Tuvaleti Eğitimi
Çocukların gece tuvaleti eğitimi çok daha zorlu olabiliyor. Çünkü; hala bir yetişkine göre tam olarak gelişememiş kasları, geceleri idrarlarını kontrol etmelerini güçleştiriyor. Bu nedenle bu sürede siz de sabırlı olmalısınız ve gece idrarını kaçıran bebeğinize kızmamalısınız. Gece yatmadan 2 saat öncesine kadar sıvı alımını durdurmanız bu dönemde işinize yarayabilir. Aynı zamanda uzmanlar, çocukların gece 3-4 saatte bir kaldırılarak tuvalete götürülmesinin de işe yaradığını ifade ediyor. Fakat gece tuvalete götürmek için kaldırılan çocuğun iyice uyanmış ve tuvalete gittiğinin farkına varmış olması gerekiyor. Böylelikle geceleri tuvalete götürülmek için kaldırıldığını anlayan çocuk, uykusunun bölünmemesi için tuvaletini tutmaya başlıyor. Eğer gündüzleri çocuğunuzun altını bezlemeyi bıraktıysanız gece de bezlememelisiniz. Çünkü bu tutarsızlık çocukta kafa karışıklığı yaratabilir. Gece idrarını altına yaptıysa da çarşaflarını yenisiyle beraber değiştirmelisiniz ve çocuğunuzu da sürece dahil etmelisiniz. Bebeklerde tuvalet eğitimiyle alakalı daha detaylı bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.