Bebeklerde Sünnet İçin En Uygun Zaman

Bebeklerde Sünnet İçin En Uygun Zaman

Uzmanlar tıbbi nedenler dışında yapılan sünnet için en uygun olan dönemlerden birisinin erken bebeklik dönemi olduğunu belirtiler. Günümüzde sünnet ile ilgili kabul edilen en doğru uygulamanın, bebek 1 aylık olduktan sonra lokal anestezi uygulayarak yapılan sünnet işlemi olduğu belirtilir. Bebeklerin sünnet edilmesinin özel nedenler olmadığı sürece bebeklerde sünnet için en uygun zaman 1 – 4 ay arasında olduğu belirtilir. Genel anesteziye gerek kalmadan sadece lokal anestezi ile yapılacak sünnetin büyük çocuklar tarafından yaşamı boyunca korkuyla hatırlanmaması için sadece 3 aydan küçük bebekler için önerilmektedir.

Lokal Anestezi İle Yapılan Sünnetin Avantajları

Lokal anestezi ile yapılan sünnet genel anesteziye oranla bazı avantajlar sağlamaktadır. Bebeğin genel anestezi almaması nedeniyle sünnet öncesi kan tahlili gibi pek çok prosedüre ihtiyaç olmamakla birlikte anestezi almaması nedeniyle aç kalmasına da gerek olmamaktadır. Bebeklerde sünnet ister lokal ister genel anestezi ile yapılsın en ideal olan uygulamanın ameliyathane şartlarında yapılması olduğudur. Bu şekilde hem enfeksiyon riski çok azalır hem de kanama gibi istenmeyen problemlerle neredeyse hiç karşılaşılmaz.  

  

İyileşme Süreci Çok Daha Hızlı Olur

Bebeklerin sünnet öncesi mutlaka bir uzman tarafından muayene edilmesinin gerekli olduğu belirtilirken, yapılan muayene sonrasında bebeğin pipisinde, eğrilik, dönüklük veya peygamber sünneti gibi sorunların tespit edilmesi durumunda sünnetin kesinlikle yapılmaması tavsiye edilir. Söz konusu durumlarda bebeğin biraz daha büyümesinden sonra (6 – 7 aylık) genel anestezi altında yapılacak olan düzeltici cerrahiyle birlikte altta yatan sorun çözülürken aynı zamanda sünnet de yapılmış olur. Sünnet öncesi muayene sonrasında bebeğin pipisinin sünnet sonrasında gömülü kalabilme olasılığı gibi bir durumun ortaya çıkması halinde yani bebeğin pipisi gömülü kalmaya yatkınsa, bu durumda da sünneti biraz daha büyük aylara ertelemenin uygun olacağı belirtilir.  

Sünnet Sonrası bakım

  • Sünnetin yapılmasından hemen sonra bezin kapatılmasında herhangi bir sakınca olmadığı belirtilir. Tercihen pipi açık bırakılırken bazı durumlarda çok ince bir bant yapıştırılır.
  • Sünnetin lokal anestezi ile yapılmasından dolayı bebek acı hissetmez. Ancak sünnet sırasında hareketsiz kalması nedeniyle bir süre ağlayabilir. Bu durumun onun acı çektiği anlamına gelmediği belirtilir.
  • Sünnetin yapılmasından sonraki ilk gün gerekirse popodan fitil tarzında 1 – 2 kez ağrı kesici uygulanabilmektedir.
  • Genellikle ağızdan antibiyotiğe gerek olmaz ama doktor tarafından önerilen pipi üzerine 3 – 4 gün süreyle antibiyotikli kremler sürülebilir.
  • Doktorun görüşü alınarak, sünnet sonrası 2 – 3. Günlerde ılık suya oturtma şeklinde banyolara başlanabilir. Bir süre banyo esnasında o bölgeye sabun veya şampuan gelmemesine dikkat etmek gerekir.
  • Sünnetin yapılmasından bir hafta sonra kontrol yapılır. Sünnet sonrası pipide kızarıklık, şişlik, pipi başında kabuklanma  ya da morluk gibi sorunların oluşabildiği, bu gibi durumların haftalar içerisinde giderek azalacağı belirtilir.

  Bebeklerde İdeal Sünnet Zamanı İle ilgili Detaylı Bilgi İçin Tıklayın