Bebeklerde Suçiçeği Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Suçiçeği, oldukça bulaşıcı bir viral enfeksiyondur. Bebeklerde ateşe, soğuk algınlığı benzeri semptomlara ve kaşıntılı kabarcıklara neden olabilen suçiçeği, aşı sayesinde çok büyük oranda azalsa da hala görülebilmektedir. Spesifik bir tedavisi olmayan suçiçeği hastalığı genellikle kendi kendine geçer. Ancak ateş ve kaşıntı gibi semptomlar için çeşitli ilaçlar reçete edilebilir. Sizler için hazırladığımız bu yazıda bebeklerde suçiçeği belirtileri, nedenleri ve tedavisi ile ilgili tüm bilmeniz gerekenleri derledik. Keyifli okumalar!

Suçiçeği Nedir?

Suçiçeği hastalığı, Herpes ailesine ait varisella zoster virüsünden kaynaklanır. En çok 10 yaş altı çocuklarda görülen bu hastalık fazlasıyla bulaşıcıdır. Bebeklere bulaşması, genellikle enfekte kişilerin bebeğe dokunmasıyla gerçekleşir. Ayrıca enfekte olan kişinin kişisel eşyalarına temas etmek veya hapşırık damlacıklarının solunması da hastalığın yaygın bir bulaşma yoludur.

Bebeklerde Suçiçeği Belirtileri Nelerdir?

Varisella virüsünün kuluçka süresi 10 – 21 gündür. Bu, virüsü aldıktan en geç 21 gün sonra belirtilerin ortaya çıkacağı anlamına gelir. Bebeklerde suçiçeği belirtileri ise aşağıdaki gibidir:

  • Yüksek ateş
  • İlk olarak baş ve yüz bölgesinde ortaya çıkıp daha sonra tüm vücuda yayılan kırmızı döküntüler ve kabarcıklar
  • Burun akıntısı, öksürük ve hapşırık gibi soğuk algınlığına benzer semptomlar
  • İştahta belirgin azalma
  • Vücut ağrısı ve genel yorgunluk

Bebeklerde Suçiçeği Tedavisi

Bebeklerde suçiçeği tedavisi için spesifik bir protokol yoktur. Genellikle bebeğin bağışıklık sisteminin hastalıkla mücadele etmesi beklenir. Ancak rahatsız edici semptomları ortadan kaldırmak için bazı ilaçlar önerilebilir. Örneğin doktorlar ateş düşürücü şuruplar ve yaralar için topikal kremler reçete edebilmektedir.

Bebeklerde Suçiçeği İçin Evde Bakım Önerileri

Suçiçeği olan bir bebeğin kendini daha iyi hissetmesi ve iyileşme sürecinin kısalması için ebeveynler aşağıdaki önerileri dikkate alabilir:

1. Yeterli Dinlenmesini Sağlayın

Diğer tüm viral enfeksiyonlarda olduğu gibi suçiçeği hastalığında da bebeğin vücudunun hızlı iyileşmesi için bol bol dinlenmeye ihtiyacı vardır. Bunun için bebeğinizin rahat bir ortamda uyumasını ve bol bol dinlenmesini sağlayabilirsiniz.

2. Bol Su İçirin

İyileşme sürecinde bol sıvı alımı oldukça önemlidir. Bebek emiyorsa bol bol emzirilmeli, ek gıdaya başlamışsa su ve tavuk çorbası gibi sıvılar ihmâl edilmemelidir.

3. Tırnaklarını Kesin ve Ilık Suyla Banyo Yaptırın

Kaşımayı engellemek ve enfeksiyon riskini azaltmak için bebeğinizin tırnaklarını kısa kesin. Mümkünse hava alan, bol ve uzun kollu kıyafetler giydirmeye çalışın. Gün içinde ılık suyla banyo yaptırmanız da bebeğinizin kaşıntılarının hafifletmesine yardımcı olabilir.

4. İlaçları Düzenli Kullanın

Doktorunuz suçiçeği tanısı alan bebeğinize ateş düşürücü şuruplar veya kaşıntı önleyici kremler önerebilir. Doktorunuzun önerdiği bu ilaçları tavsiye edilen şekilde kullanmaya dikkat edin.

Bebeklere Suçiçeği Aşısı Ne Zaman Yapılır?

Bebeklere suçiçeği aşısı genellikle 12 ila 15. aylar arasında yapılır. Yeterli bağışıklık yanıtı oluşmayabileceğinden ilk dozun 1 yaşından önce yapılması tavsiye edilmez. İkinci doz ise 4 – 6 yaş arası yapılır. İkinci dozdan sonra bağışıklık iyice güçlenir ve hastalığa yakalanma riski önemli ölçüde azalır.

Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir:

Bebeklerde Aşı Sonrasında Hangi Yan Etkiler Görülür?

Ne Zaman Doktora Başvurmak Gerekir?

Bebeklerde suçiçeği hastalığı için spesifik bir tedavi bulunmasa da diğer hastalıkları ekarte edebilmek ve suçiçeğinin olası komplikasyonlarını önlemek adına belirtiler gözlemlenir gözlemlenmez doktora danışmak gerekir. Bununla birlikte aşağıdaki semptomların varlığında acilen tıbbi destek alınması önerilmektedir:

  • 39 dereceden yüksek ateş
  • Döküntülerde kanama, irin
  • Aşırı uyuşukluk, bilinç kaybı
  • Şiddetli öksürük
  • Nefes almada zorluk
  • Kusma
  • Boyunda sertlik

Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir:

Bebeklerde Uçuk Neden Çıkar? Belirtileri ve Tedavisi

Kaynak: 1