Bebeklerde Sandifer Sendromu Nedir? Belirtileri ve Tedavisi
Bebeklerde sandifer sendromu; gastroözofageal reflü, anormal baş pozisyonu ve gövdenin üstündeki anormal hareketler ile ilişkilendirilen bir hareket bozukluğu olarak tanımlanabilir. Bu anormal baş hareketleri ilk başta yanlışlıkla epileptik nöbet olarak teşhis edilebilir. Ancak sandifer sendromu nörolojik bir hastalık değildir ve bebek büyüdükçe kendiliğinden düzelir. Sizler için hazırladığımız bu yazıda, bebeklerde sandifer sendromu nedenleri, belirtileri ve tedavisi ile ilgili tüm bilmeniz gerekenleri derledik. Keyifli okumalar!
Sandifer Sendromu Nedir?
Sandifer sendromu, reflü ile ilişkilendirilen bir hareket bozukluğudur. Bu bozukluğun ana semptomları ise tortikollis ve distonidir. Tortikollis bebeğin başını yana eğik bir şekilde tutmasıyken, distoni gövdenin bükülmesi ve anormal bir duruş sergileme ile kendisini belli eder. Baş ve üst gövdede anormal hareketlerin olması nörolojik problemlere işaret ediyor gibi görünse de sandifer sendromuna sahip bebeklerde nörolojik gelişim normaldir. Genellikle reflü hastalığını düzeltmeye yönelik diyet değişiklikleri veya asit baskılayıcı ilaçlarla tedavi edilebilen sandifer sendromu için çok nadiren cerrahi müdahale gündeme gelebilir.
Bebeklerde Sandifer Sendromunun Belirtileri Nelerdir?
Tortikollisve distoni, bebeklerde sandifer sendromunun ana karakteristik semptomlarıdır. Tortikollis, bebeğin başını yana doğru eğmesi ve çenenin bu eğimin karşı tarafına dönmesi ile karakterizedir. Distoni ise anormal duruşa neden olan tekrarlayıcı kas kasılmaları ile ortaya çıkar. Bununla birlikte bebeklerde sandifer sendromunun belirtileri aşağıdakileri içerebilir:
- Kas zayıflığı, gelişimsel gecikmeler
- Uzuvlarda kıvranma hareketi
- Omurganın kavislenmesi
- Gözlerin yukarı doğru kayması
- Kusma
- Karın ağrısı
- Anemi
- Sinirlilik
- İştah azalması
- Uyurken semptomların sona ermesi
Sandifer Sendromu Neden Olur?
Uzmanlar, bebeklerde sandifer sendromunun nedenini tam olarak belirleyememiştir. Ancak gastroözofageal reflünün buna yol açabileceği üzerinde duruluyor. Gastroözofageal reflü ise yemek borusunun altında ve midenin başlangıcında yer alan kas dokusunun olması gerekenden gevşek olmasıyla ortaya çıkan bir hastalıktır. Bu kas gevşek olduğunda mide asidi ve mide suyu yemek borusundan tekrar yukarıya doğru çıkar.
Bebeklerde Sandifer Sendromu Nasıl Teşhis Edilir?
Sandifer sendromunun belirtileri epileptik konvülsiyonlara, infantil spazmlarına, paroksismal distoniye benzerdir. Bu nedenle doktorlar bu tür hastalıkları dışlamak için ilk olarak nörolojik değerlendirmeler yapmak isteyebilir. Ayrıca gastroözofageal reflü için bazı testler önerebilir. Diğer olasılıklar ekarte edildikten sonra tortikollis, distoni ve gastroözofageal belirtilerinin varlığında sandifer sendromu tanısı konabilir.
Bebeklerde Sandifer Sendromunun Tedavisi
Sandifer sendromu tanısı alan bebekler için ilk olarak önerilecek şey diyet değişiklikleridir. Bununla birlikte doktorunuz, bebeklerde sandifer sendromu tedavisi için aşağıdakileri uygulamanızı tavsiye edebilir:
- Bebeği aşırı beslemekten kaçınmak
- Besledikten sonra yarım saat dik tutmak
- İnek sütü alerjisinden şüpheleniliyorsa inek sütü içeren besinlerden uzak durmak
- Bebeği tütün ürünleri maruziyetinden uzak tutmak
Bu değişiklikler işe yaramadığında doktor asit baskılayıcı ilaçlar reçete edebilir. Çok nadiren, tüm önerilerin işe yaramadığı durumlarda cerrahi müdahale gündeme gelebilir. Bu prosedür Nissen fundoplikasyonu olarak bilinir ve reflüyü durduracak olan valfin onarımını içerir.
Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir:
Bebeklerde Reflüyü Tetikleyen 6 Alışkanlık!
Kaynak: 1