Bebeklerde Reflü Belirtileri Kolaylıkla Anlaşılabiliyor
Bebeğiniz son zamanlarda daha mı sık kusmaya başladı? Ya da tekrarlayan üst solunum yolu hastalıklarıyla mı başı dertte? O halde reflüden şüphelenebilirsiniz. Reflü, toplum tarafından yetişkin rahatsızlığı olarak bilinse de aksine bebeklerde sıklıkla görülen bir hastalıktır. Mide yanması olarak bilinen reflü, bebeklerin %80’inde 1 yaşından itibaren geçse de bazen kalıcı olabiliyor. Bu durumda, bebeğiniz için mutlaka bir uzmandan yardım almalısınız. Yazımızda; bebeklerde reflü belirtileri ve tedavisi hakkında ayrıntılı bilgi bulabilirsiniz.
Reflü Nedir?
Toplumda ‘mide yanması’ ya da ‘mide reflüsü’ olarak bilinen reflü; geri kaçış olarak adlandırılabilir. Reflü hastalığı ise; mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçmasıdır. Mide asidi, salgılar ve gıdaların hazmedilmesini sağlayan pepsin maddesi, yemek borusuna kaçarak hastalığa sebebiyet verir. Normal şartlarda yemek borusundan mideye ulaşan gıdaların tekrar yemek borusuna kaçmaması gerekir. Kaçtığı durumlarda ise reflü dediğimiz rahatsızlık ortaya çıkar.
Bebeklerde Reflü Belirtileri ve Nedenleri
Kusma eylemi, bebeklerde çok sık görülür. Yalnız, son zamanlarda bebeğinizin kusmasında artış gözlemliyorsanız ve buna eşlik eden öksürük, hırıltı ve ısrarla tekrarlayan üst solunum yolu enfeksiyonları görülüyorsa, o zaman reflüden şüphelenebilirsiniz. Doktora başvurup hikayeyi en doğru şekilde anlatmanız, teşhis konulmasını da kolaylaştırır. Peki, bebeklerde reflü görülmesinin nedenleri nedir? Kesin bir neden ortaya koyulmasa da bilimadamları bazı konulardan şüpheleniyor. Bu nedenler arasında; yemek borusu ve midenin kesişim bölgesindeki kas yapısının tam gelişmemiş olması, gevşeklik ve yemek borusunun kısa olmasının önemli rol oynayabileceği düşünülüyor. Buna ek olarak, bebeklerin sigara dumanına maruz bırakılması, obezite başlangıcı, beslenme alışkanlıklarında bozukluk olması, besin alerjisinin bulunması da reflü nedenleri arasında gösteriliyor.
Bebek Reflüsü ile Başa Çıkmak İçin Alabileceğiniz Önlemler
Alınabilecek birkaç basit önlem, reflü ile baş etmenizi sağlayabilir. Öncelikle bebeğinizi anne sütü ile sık sık beslemeniz öneriliyor. Uzmanlar, yapılan araştırmalara göre anne sütü ile beslenen bebeklerde daha az reflü ile karşılaşıldığını belirtiyor. Eğer ki bebeğiniz anne sütünü bırakmış, mamayla beslenmeye başladıysa, koyu kıvamlı mamaların tercih edilmesi gerekiyor. Bunlara ek olarak bebeğin duruş pozisyonu da oldukça önemli bir faktör. Bebeğinizin başı yukarı gelecek şekilde, karın veya sırt üstü yatırabilirsiniz. İstenilen 45 derecelik açıyı elde edebilmek için yastıklardan yardım alabilirsiniz. Çok nadir durumlarda cerrahi operasyonlara başvurulurken genelde ilaçla tedavi yeterli oluyor.