7 Soruda Pişiğe Dair Bilmeniz Gereken Her Şey!
Bebeklerde Pişik Nasıl Geçer? Pişiğe Ne İyi Gelir?
Pişik, neredeyse her bebeğin karşılaştığı problemlerin başında geliyor. Bu nedenle “Bebeklerde pişik nasıl geçer?” sorusu, çoğu ebeveynin cevabını aradığı bir konuyu oluşturuyor. Kızarıklık ve deride kabarma ile kendisini belli eden pişik, aynı zamanda bebeğin huzursuz olmasına da yol açıyor. Dolayısıyla çoğu anne baba, pişiğe ne iyi gelir sorusunun yanıtı bulmaya çalışıyor. Peki, pişik neden olur, bebeklerde pişik yapan yiyecekler neler? Sizler için hazırladığımız bu yazıda pişik ile ilgili merak edilen soruların yanıtlarını derledik.
Pişik Nedir?
Tıp literatüründe amonyak dermatiti olarak bilinen pişik; daha çok bebeğin poposunda, genital organının etrafında ve kasık çevresinde gelişen bir tür cilt tahrişidir. Normal şartlarda idrarın içinde amonyağın bir türevi olan üre bulunur ve ürenin cildi tahriş edici özelliği yoktur. Ancak bebeğin bezi uzun süre değiştirilmezse bazı bakteriler üreyi amonyağa çevirir. Amonyağın ise cildi tahriş edebilen bir etkisi vardır. Dolayısıyla uzun süre kirli bez ile bekletilen bebeklerde pişik gibi cilt problemleri görülebilmektedir. Ancak pişik yalnızca kirli bez sebebiyle oluşmaz, daha birçok faktör pişiğe zemin hazırlayabilir.
Pişik genellikle bebeğin poposu, kasık çevresi ve genital organının dışında görülür. Nadir olarak da boyun ve eklem bölgelerinde oluşabilir. Pişik olan bölge hassas ve kızarık bir görünümdedir. Bu bölgelerde deri dökülmeleri ve kabarma da görülebilir.
Bebeklerde Pişik Neden Olur?
Pişik en çok bebeğin kirli bez ile uzun süre beklemesi sonucunda oluşsa da pişiğe neden olabilen daha birçok faktör vardır. Bunları inceleyecek olursak;
Antibiyotik Kullanımı Pişiğe Neden Olabilir: Antibiyotikler doğru zamanda kullanıldığında elbette hayat kurtarıcı özelliğe sahip ilaçlardır. Ancak bu ilaçların kötü bakteriler ile birlikte faydalı bakterileri de yok ettiği bilinmelidir. Faydalı bakterilerin zarar görmesi sonucunda başta mantar olmak üzere başka enfeksiyonların gelişme riski artar. Bu da pişik oluşumuna zemin hazırlar.
Bazı Yiyecekler Bebeklerde Pişiği Tetikleyebilir: Bebekler genellikle 6. ay civarı ek gıdaya başlar. Anne sütü veya mama dışında farklı bir besin ile ilk defa tanışan bebeklerde de pişik görülme riski oldukça yüksektir. Özellikle yumurtanın akı, çilek, bal, fıstık ve baharatlı yiyeceklerin 1 yaşından önce alerji ve pişiğe neden olabileceği bilinmektedir.
Kimyasal Ürünler Pişiğe Zemin Hazırlayabilir: Pratik olduğu için günümüzde hemen hemen her annenin kullandığı ıslak mendiller veya güçlü kimyasal içeren dezenfektanların da pişiğe neden olabileceği tahmin edilmektedir. Çünkü bebeklerin cildi, özellikle genital bölgeleri oldukça hassastır ve kimyasal maddelere hemen tepki göstermeye oldukça meyillidir. Dolayısıyla bu tarz ürünleri alırken içeriğinin doğal ve organik olmasına dikkat edilmelidir.
Bölgenin Nemli Kalması Bebeklerde Pişiğe Sebep Olabilir: Bebeğin altının uzun bir süre temizlenmemesi kadar temizledikten sonra altının yumuşak bir şekilde kurulanmaması da pişiğe sebebiyet verebilir. Bu nedenle her banyodan ve alt yıkamadan sonra yumuşak bir havlu ile sertçe ovalamadan bölge kurulanmalıdır.
Yanlış Bez Kullanımı Pişiğe Davetiye Çıkarabilir: Bebeğin boyuna ve kilosuna uygun olmayan, hava almayan, sentetik kumaşlardan yapılmış bebek bezleri de pişiği tetiklemektedir. Bez tercihi yaparken mutlaka bebeğin bedenine uygun ve pamuklu dokuya sahip olmasına özen gösterilmelidir.
Bebeklerde Pişik Nasıl Geçer?
Pişiğe ne iyi gelir sorusu, ebeveynlerin en merak ettiği konulardan biridir. Bez bölgesinin temiz, kuru ve serin tutulması, çinko içeren kremler kullanılması ve bebeğin poposunun hava alması için gün içinde sık sık açık bırakılması pişiğin geçmesine yardımcı olacak ana noktalardır. Ancak birkaç gün içinde iyileşmez görülmez ise mutlaka bir dermatolog veya çocuk doktorundan yardım alınmalıdır. Bununla birlikte genel olarak sabun gibi cildi tahriş etme potansiyeli olan maddelerin alt temizliğinde kullanılmaması, kimyasal içeren ıslak mendillerin kullanımından kaçınılması, mümkünse su ve pamuk ile alt temizliğinin gerçekleştirilmesi, temizleyici olarak organik ürünler tercih edilmesi, bebeğin genital bölgesinin nemli bırakılmaması, doğal pişik kremlerinin ince bir tabaka halinde sürülmesi, bazen ise cildin hava alması için krem sürülmemesi, hava alan bebek bezlerinin kullanılması, bebeğin vücudunu sıkan kıyafetlerden uzak durulması ve bebeğin bedenine uygun bezlerin tercih edilmesi de pişik tedavisini hızlandıracak diğer önemli detaylardır.
Pişik İçin Bitkisel Tedavi Var mı?
Bebeklerde pişik için bitkisel tedavi yöntemleri aileler tarafından araştırılmaktadır. Halk arasında yumurta beyazı, karbonat, veya karbonat gibi gıdaların bebeklerde pişiğe iyi geleceği düşünülmektedir. Fakat bu yöntemlerin hiçbir bilimsel yanı yoktur. Dolayısıyla doktora danışmadan bitkisel çözümlere başvurulmamalıdır, aksi halde faydadan çok zarar getirebilirler.
Hasarlı deriye zeytinyağı sürmek de pişik tedavisi için annelerin başvurduğu doğal yöntemlerden biridir. Zeytinyağı içerdiği vitaminler ve antioksidanlar bakımından oldukça faydalı bir besindir. Ancak doktorun önerisi olmadan bebeğin cildine sürülmemelidir.
Pişik Nasıl Önlenir?
Genellikle bez bölgesinde, bazen de koltukaltı, boyun ve eklem gibi bölgelerde kızarıklığa ve deri dökülmelerine neden olabilen pişik, hem anneler hem de bebekler için oldukça huzursuz edici bir cilt rahatsızlığıdır. Oluşmasını önlemek ise aslında belli başlı basit kurallara bağlıdır. Örneğin bebeğin altının her zaman temiz ve kuru tutulması pişiği önlemenin ana kuralıdır. Bununla birlikte gün içinde bebeğin poposunun hava almasına izin verilmesi, her bez değişimi sırasında 10 dakika kadar poponun havayla temas etmesi önemlidir. Genital bölgenin güçlü kimyasallar içeren dezenfektanlarla veya ıslak mendillerle temizlenmemesi, bebeğin bedenine uygun ve hava alan bebek bezlerinin tercih edilmesi de pişiği önlemek için uyulması gereken kurallardır. Bebek ek gıdaya başladıysa gün içinde yeterli miktarda su içirilmeli, anne ve bebeğin antibiyotik tedavisi gerektirecek her türlü hastalıktan korunmaya çalışması da önemlidir.
Hangi Durumlarda Doktora Başvurulmalıdır?
Eğer yukarıda belirtilen kurallara uymanıza ve pişik kremi kullanmanıza rağmen pişik görünümünde iyileşme olmuyorsa, bebeğin ateşi varsa, pişik cilde yayılmaya devam ediyorsa, bebek huzursuzsa, kızarıklık artıyorsa ve su dolu kabarcıklar oluşmuşsa mutlaka bir dermatoloğa veya çocuk doktoruna başvurulmalıdır.
Pişik Kremi Nasıl Seçilir?
Pişiğin önlenmesi ve tedavisinde pişik kremlerinin önemli bir yeri vardır. Özellikle tedavi amacıyla kullanılacak olan krem mutlaka doktor tavsiyesi ile alınmalı, kortizon içeren kremler hekim onayı olmadan kullanılmamalıdır. Önlem amacıyla kullanılacak olan ürün ise doğal içeriğe sahip markalar arasından seçilmelidir.
Çoğu pişik kreminin etken maddesi çinko oksittir. Çinko oksitin alerjiye neden olmadığı, toksit etkilerde bulunmadığı ve cildi onardığı bilinmektedir. Bu kremler yenidoğan bebekler için %15, daha büyük bebekler için %20-40 oranında olabilir. Krem tercihi yaparken içeriğinde parfüm olmamasına ve salisilat, fenol ve borik asit gibi cilde zarar veren maddeler içermemesine dikkat edilmelidir.
En iyi pişik kremi markalarını derlediğimiz yazı için linke tıklayabilirsiniz.