Pamukçuk Oluşmasını Engellemek İçin Alabileceğiniz Önlemler
Bebeklerin bağışıklık sistemi zayıf ve vücut dirençleri az olduğu için doğumdan sonra birçok sağlık sorunu ile karşılaşılabilir. Bu sorunlardan biri de hem bebek için rahatsız edici olan hem de ebeveynleri fazlasıyla endişelendiren pamukçuktur. Pamukçuk; bebeğin ağzında veya damağında meydana gelen, bir çeşit mantarın neden olduğu ağıziçi yaralardır. Süt parçalarına benzeyen pamukçuk, minik beyaz lezyonlar şeklindedir. Bu yazımızda bebeklerde pamukçuk nasıl geçer, pamukçuk nasıl olur ve pamukçuğu önlemek için neler yapılabilir gibi annelerin sıkça cevabını araştırdığı soruları yanıtladık.
Pamukçuk Neden Olur?
Pamukçuğu önleyebilmek için öncelikle neden oluştuğunu anlamak gerekir. Örneğin annenin veya bebeğin antibiyotik kullanması, pamukçuğa sebep olabilmektedir. Ayrıca annenin doğum sırasında vajinal mantar enfeksiyonu olması, bebeğin ağzında pamukçuk oluşmasını tetikleyebilir. Çünkü bu mantar, normal doğum esnasında anneden bebeğe geçebilmektedir. Tüm bunların yanı sıra, meme ucunun yeteri kadar hijyenik olmaması, biberon ucunun sık sık dezenfekte edilmemesi, bebeğinizin sık sık ağzına götürdüğü emzik vb. eşyaların hijyenik olmaması pamukçuğa davetiye çıkartabilmektedir. Vitamin eksikliği, gıda alerjisi, aşırı tatlı tüketimi veya şeker hastalığı da pamukçuğa neden olabilen durumlar arasındadır.
Bebeğimin Pamukçuk Olduğunu Nasıl Anlarım?
- Ağız içinde, damakta, dilde, yanak içinde veya diş etinde beyaz lezyonların oluşması,
- İştahsızlık, yemek yeme isteğinde azalma,
- Bebeğin emmek istememesi, biberonla besleniyorsa biberonu reddetmesi,
- Bebeğin bir şeyler yediği zaman huysuzlaşması, ağlaması,
- Emerken veya yutarken güçlük çekmesi, pamukçuğun en belirgin belirtileridir.
Bebeklerde Pamukçuk Tedavisi
Eğer bebeğinizin pamukçuk olduğundan şüpheleniyorsanız, mutlaka doktora başvurmalısınız. Doktorunuz teşhis koyduktan sonra ağız içi damlaları reçete edecektir. 2 yaşından büyük çocuklar için ise pastil reçete edilebilir. Bu damlaları düzenli kullanırsanız, ortalama 8 – 10 gün içinde pamukçuk ortadan kaybolur. Hekiminiz, meme ucunuza sürmeniz için size de krem önerebilir. Buradaki amaç, anne ile bebek arasındaki karşılıklı enfeksiyon kapma ihtimalini yok etmektir. Tedavi aşamasında bebeğin ağzındaki lezyonlarla oynamayın veya kazımaya çalışmayın. Bu durum lezyonların daha da yayılmasına sebep olabilir. Mantarın tam olarak ortadan kaybolması halinde tedavi sonlandırılır. Tedavi edilmeyen pamukçuk, bebeğiniz için ağrılı olabilir. Bu nedenle pamukçuk gözlemler gözlemlemez hekiminize danışmayı ihmâl etmeyin.
Pamukçuğu Önlemek İçin Neler Yapılabilir?
- Bebeğinizde pamukçuk oluşmasını önlemek için öncelikle bağışıklık sistemini güçlendirmeye çalışmalısınız. Bunun için de ek gıdaya başlayan bebeklere bağışıklık sistemini destekleyen meyve ve sebzelerden mamalar hazırlayabilirsiniz.
- Bebeğinizin ağız ve diş sağlığına önem vermelisiniz. Bebeğiniz kendi hijyenini sağlayamadığı için burada size önemli görevler düşer. Emzik ve biberonu sık sık dezenfekte etmeniz, biraz büyüdüğünde ise bebeklere özel diş macunları ile dişlerini fırçalayarak, ağız içi hijyenini sağlayabilirsiniz.
- Annenin de kendi hijyenine dikkat etmesi önemlidir. Bebeğiniz emiyorsa, gün içinde ılık suyla meme ucunuzu yıkayabilirsiniz.
- Bazen sütün fazla olmasından dolayı, gün içinde sütünüz kendiliğinden akabilir. Eğer göğüs pedi kullanıyorsanız sık sık değiştirmeye dikkat etmelisiniz. Nemli kalması halinde mantar oluşabilir.