Kuru Öksürük İçin Evde Bakım Önerileri
Bebeklerde Kuru Öksürük Nasıl Geçer?
Bebeğimiz sağlıklı ve huzurlu olduğu zaman bizim de keyfimiz yerinde olur. Ama en ufak bir hastalık belirtisi gösterdiğinde, durum tam tersi bir hâl alır. Hele ki öksürdüğü zaman göğsünün şiddetli bir şekilde şişip indiğini görmek veya konuşamasa dahi öksürdükçe boğazının acıdığını düşünmek üzüntümüzü daha da yoğunlaşır. Peki, bebeklerde kuru öksürük nasıl geçer? Doktorunuzun tedavisine ek olarak evde uygulayabileceğiniz basit ama etkili uygulamalarla bebeğinizin öksürüğünün daha hızlı geçmesine yardımcı olabilirsiniz.
Öksürüğün Çeşitleri
Öksürük, bronşçuklardaki havanın solunum organları yardımıyla aniden ve gürültülü bir şekilde dışarı atılması olarak tanımlanır. Bir refleks olan öksürüğü pek çok şey tetikleyebilir. Basit bir sebepten dolayı öksürülebileceği gibi çok ciddi problemlerin habercisi de olabilir. Bu nedenle öksürük çeşitlerini bilmeniz, durumun önemini anlamanız açısından size yardımcı olabilir.
1)Kuru Öksürük: Adından da anlaşılacağı gibi, öksürüğe mukus veya balgam eşlik etmeyen öksürük çeşitidir. Hava akciğerlerden atılırken mukus gibi sıvı olmadığı için kuru öksürüklerde boğaz daha fazla tahriş olur. Genelde şiddetli ses çıkan bu öksürük çeşidi, bazen soğuk algınlığı sonucunda da görülebilir.
2)Islak (Balgamlı) Öksürük: Öksürüğe mukus veya balgam da eşlik ediyorsa, ıslak öksürük kategorisinde değerlendirilir. Islak öksürük genelde enfeksiyona işaret eder. Enfeksiyon varlığında ise çoğu zaman ateş görülür. Bu nedenle bebeğiniz ıslak öksürüyorsa, ara ara ateşini ölçmeniz tavsiye edilir.
3) Hırıltılı Öksürük: Adından da anlaşılabileceği gibi hırıltının eşlik ettiği öksürük çeşididir. Genellikle astım veya bronşit gibi rahatsızlıklardan kaynaklanır.
4) Krup Öksürük: Krup hastalığının sebep olduğu öksürük çeşididir. Yalancı kuşpalazı olarak da bilinir. Bebeğin ses tellerinin altındaki bölgeye etki eden hastalık, viral veya bakteriyel enfeksiyonun nedeniyle oluşur. Genellikle 6 ay – 5 yaş arası bebeklerde görülür ve öksürürken havlama benzeri bir ses çıkar.
5)Psikojenik Öksürük: Genellikle uyku vaktinde görülmeyen, bebeğinizin uyanık olduğu zamanlarda gözlemlenen öksürük çeşitidir. Çoğu zaman gribal enfeksiyon sonrasında devam eder. Psikojenik öksürük denilmesinin sebebi, öksürüğün nedeninin fiziksel olarak açıklanamamasıdır.
6)Boğmaca Öksürüğü: Boğmaca hastalığının sebep olduğu bir öksürük çeşididir. Başta hafif başlayan öksürük, ilerledikçe şiddetli nöbetlere dönüşebilir. Öksürürken boğuluyormuş hissi yaşanabilir ve nefes almakta güçlük çekilebilir.
Bebeklerde Kuru Öksürük Neden Olur?
Kuru öksürükte mukus veya balgam olmadığı için daha güçlü kasılmalar görülür ve bu da hem yetişkinler hem de bebekler için biraz acı vericidir. Bebeğinizin kuru öksürüğü için bir şeyler yapmak istiyorsanız, öncelikle sorunun neyden kaynaklandığını tespit etmeniz gerekir. Aşağıda, bebeklerde kuru öksürük nedenleri ile ilgili birkaç olasılık sıraladık.
- Soğuk algınlığı, kuru öksürüğün en sık karşılaşılan nedenlerinden biridir. Hastalık ilerledikçe öksürük mukuslu bir hâle gelebilir.
- Nemin az olması, yani kuru havalı bir ev ortamı bebeğinizin kuru öksürmesine neden olabilir.
- Aşırıcı sıcak hava da bebeğinizin boğazında kuruma ve gıcıklanmaya sebep olabileceğinden, kuru öksürük görülebilir.
- Sigara dumanına maruz kalmak ya da kimyasal madde solumak da bebeklerde kuru öksürük nedenleri arasındadır.
- Reflü sonucu midedeki asitli sıvının ağza gelmesi, bebeğin boğazını tahriş edebileceğinden kuru öksürüğe neden olabilir.
- Gelişme geriliği olan bebeklerde bir türlü geçmek bilmeyen kuru öksürüğün sebebi kistik fibrosis olabilir.
Kuru Öksüren Bebekler İçin Evde Bakım Önerileri
- Bebek hasta olduğunda camları açmamak en sık yapılan hatalardan. Aksine, içeri temiz havanın girmesi bebeğinizin iyileşme sürecini hızlandırır.
- Bebeğinizin bulunduğu ortamda sigara içmeyin, içirtmeyin. Unutmayın, balkonda içip gelseniz bile, üstüne sinen koku bebeğinizin rahatsız olmasına yeter.
- Parfüm veya oda spreyi gibi içinde kimyasal madde bulunan kokular, bebeğinizin öksürüğünü şiddetlendireceği için kullanmamaya çalışın.
- İster yaz, ister kış olsun. Bebeğinizin odasını çok sıcak olmamasına dikkat edin. Bu konuda bir termometre işinizi görecektir.
- Bebeğinize polyester içerikli, dar kıyafetler giydirmeyin. Bu kıyafetler bebeğinizin öksürüğünü tetikler. Pamuklu ve rahat kıyafetler tercih etmelisiniz.
- Özellikle bebeğinizin odasının kuru olmamasına dikkat edin. Bir buhar makinesi alarak odadaki nem dengesini sağlayabilirsiniz.
- Bebeğiniz 6 aydan küçükse bol bol emzirin. Daha büyükse sık sık su içirin. Sıvı alımı bebeğinizin boğazını rahatlatacak ve kuru öksürük nöbetlerini azaltacaktır.
- Bebeğiniz ek gıdaya başladıysa taze ve ılık çorbalar içirebilirsiniz.
- Bebeğiniz 1 yaşını bitirdiyse, doktorunuzun onayını alarak bitki çayı ve bal karışımı içirebilirsiniz. Karışım, boğazlarını rahatlatacaktır.
- Tüm bu önerileri uygulamadan önce doktora başvurup tedaviye başlamayı unutmayın lütfen.
Ne Zaman Doktora Götürmeliyim?
Hafif başlayan ancak giderek şiddetini artan bir öksürük varsa, bebeğinizi doktora götürmeniz faydalı olur. Eğer öksürüğüne yeşil, sarı veya kanlı mukus eşlik ediyorsa, nefes almakta güçleniyor ve normalden daha hızlı nefes almaya çalışırsa acilen doktorunuza başvurup, uygun bir tedaviye başlamanız gerekir.